În răspăr (XLIII): Codul muncii și poziționarea PNL

Business challenge isolated on white

Blocul Național Sindical vine în fața clasei politice cu solicitarea de a fi modificat Codul Muncii. Acest Cod datează din 2011, este ceea ce s-ar putea numi un Cod al Muncii de dreapta și este ușor debalansat în favoarea angajatorilor, spre deosebire de Codul pe care l-a înlocuit, care era balansat în favoarea angajaților (în fapt, a sindicatelor).

În esență, cred că redactarea și impunerea în 2011 a Codului Muncii de către Guvernul Boc și alianța de guvernare din acea perioadă a fost unul dintre puţinele acte legislative corecte – chiar daca nu era perfect, era un Cod care liberaliza puternic piața muncii, iar prin scăderea influenței moderatoare a sindicatelor, oferea angajatorilor oportunitatea creșterii productivității muncii prin debarasarea mai facilă de personalul care nu făcea față rigorilor, standardelor și necesităților locului de muncă.

Prin unele prevederi ale sale, propunerea BNS are darul să facă un pas înapoi față de legislația muncii din 2011, ceea ce este cu totul regretabil. Este posibil ca, în perspectiva anului electoral ce va urma, o nefericită alianță între socialiștii de la putere și Sindicate să fie încheiată, fie oficial, fie în mod tacit – o alianță tot atât de nefericită precum a fost aceea din iarna lui 2008, când guvernul Tăriceanu, prins în cleștele format din Opoziția de atunci (PSD + PDL) și sindicatele din învățământ a fost nevoit să proroge o lege de mărire a salariilor care din start nu putea fi aplicată.

Aşadar, pentru Partidul Național Liberal, a adopta o poziție față de revendicările BNS, revendicări care în bună măsură vor fi acceptate de către guvernul PSD, nu va fi doar o chestiune de aplicare a principiilor liberale la piața muncii, ci și de poziționare ca simbolistică și imagine în lupta electorală a anului 2016. O poziționare cu rezultate greu de cuantificat.

Etichete:, , , , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Radu Zlati (DCNews): Legea Salarizării Unitare – testul maturității clasei politice românești | Radu Zlati - deputat de Gherla - 10 octombrie 2015

    […] ÎN RĂSPĂR (XLIII): CODUL MUNCII ȘI POZIȚIONAREA PNL […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: