Să combatem corupția, indiferent de cetățenia celor vinovați!

Radu Zlati 2Domnule Președinte de ședință, stimaţi colegi,

Recentul scandal Volkswagen ne-a arătat, dacă mai era cazul, că – inclusiv în cazul unei multinaționale dintr-o țară a seriozității și a lucrului bine făcut – companiile nu trăiesc doar spre a satisface dorințele clienților, ci și pentru a obține un profit cât mai mare, cu riscul abordării dincolo de limita legii a problemei respectării regulamentelor și procedurilor care reglează domeniul în care activează. Acest lucru, în cazul specific al pieței românești, a fost deja demonstrat – cel puțin de către media, în câteva, răsunătoare, cazuri: Roșia Montană, Microsoft, EADS, Apa Nova, Holzindustrie.

Se pare că media românească, în cazul abaterilor de la comportamentul economic corect al companiilor citate mai sus, a lucrat mai repede și mai bine decât organele specializate ale statului român. Care de abia în ultimele zile se pare că au abandonat politica de a fi ”copil cuminte” în relația cu unele companii cu capital străin și au trecut la anchetarea unor decidenți de la vârful acestor multinaționale, în cazuri de corupție autohtone.

Prea multă vreme am asistat doar la instrumentarea unor cazuri în care cei acuzați de corupție, trafic de influență, primire de foloase necuvenite, abuz în funcție, erau români (aflaţi în poziție-cheie, politică sau administrativă), iar cei în favoarea cărora se exercitau amintitele abateri de la lege erau, și ei, exclusiv români. Și această potrivire se întâmpla într-un stat și într-o economie în care capitalul străin este majoritar.

Corupția nu cunoaște granițe – nici de limbă, nici de cetățenie. Socotesc deci binevenit faptul că organele însărcinate cu apărarea legalității în România au purces (în fine!) să taie nodul gordian și să ancheteze și afaceri derulate dincolo de limita legii, afaceri în care sunt implicați (și) cetățeni străini, conducători sau reprezentanți regionali ai unor firme cunoscute, chiar faimoase, din Europa și nu numai.

Suntem acuzați, de ani de zile, în Consiliul JAI, că nu ducem o luptă îndestul de eficientă împotriva corupției. Poate că, văzând la televizor cetățeni olandezi, germani, francezi sau din alte state, duși în cătușe în fața judecătorilor, onorabilii miniștri din statele care se opun intrării României în Spațiul Schengen, cei care se plâng de lipsa de eficiență a Justiției românești, se vor convinge pe calea cea dură că procurorii și judecătorii români știu să lupte împotriva corupților, ca și împotriva corupătorilor. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Radu Zlati,
Deputat PNL

Etichete:, , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Să combatem corupția, indiferent de cetățenia celor vinovați!”

  1. alex 8 octombrie 2015 la 1:38 PM #

    daca nu era apa nova anchetata, nu cred ca se opuneau „vehement” francezii. tot cu americanii ne e mai bine (la fel cum le-a fost mai bine japonezilor si altor asiatici, sau chiar europei de vest)

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: