Școala românească, un Armageddon amânat

 

_NIS3148Săptămâna trecută, adresam domnului Sorin Cîmpeanu, Ministru al Educației Naționale, o interpelare care cuprindea printre altele şi următoarele întrebări:

”1. Câte instituții de învățământ din sistemul preuniversitar nu au aviz de funcționare din cauza deficiențelor din domeniul PSI?

2. Dintre școlile și liceele cu aviz de funcționare, asupra câtor instituții au fost operate controale din partea inspectoratelor școlare județene, pentru a se verifica dacă avizele PSI sunt sau nu acoperite de realitate?

3. Există o situație sintetică, la nivelul ministerului pe care cu onoare îl conduceți, asupra numărului de școli în care, pe parcursul acestui an școlar, au fost efectuate exerciții de evacuare în caz de incendiu? Dacă o asemenea situație există, putem afla o evaluare făcută de către MECȘ asupra statisticii respective, și care este această evaluare?”

Poate că nu mai este cazul să aștept răspunsul scris din partea MECȘ, deoarece anunțul public venit din partea titularului portofoliului MECȘ, devenit premier interimar, este năucitor. Practic răspunzându-mi la prima întrebare, domnul Sorin Mihai Cîmpeanu ne spune nouă, tuturor românilor (plătitori sau nu de taxe și impozite, dar cu toții având membri de familie, mai apropiați sau mai îndepărtați, care într-un fel sau altul frecventează învățământul preuniversitar românesc), că doar 7% dintre cele 19.000 de școli românești au aviz PSI de funcționare. Sau, cu alte cuvinte, că în aproape 18.000 de școli practic elevii și cadrele didactice merg ca pe front, deoarece în orice clipă, dintr-o cauză sau alta, un incendiu ar putea să izbucnească. Dacă la aceste cifre dătătoare de fiori adăugăm faptul că există prezumția că și în cazul celor 7% clădiri cu aviz PSI, unele avize au fost date cu îngăduință și că în majoritatea zdrobitoare a școlilor elevii nu au fost instruiți niciodată cum să procedeze în cazul izbucnirii unui incendiu, atunci ne putem considera un popor cu adevărat binecuvântat cu noroc peste măsură și nemeritat, deoarece nu ni s-a întâmplat, în ciuda delăsării criminale a managerilor școlari, a celor care îi îndrumă și controlează și în ultimă instanță a factorilor politici de la nivel central, să avem tragedia de la ”Colectiv” extinsă la nivelul unei școli cu 500-800 de elevi.

Este târziu să cer demisia domnului Cîmpeanu pentru această situație, pe care a girat-o și dânsul, pe parcursul aproape al unui an. Oricum, răspunderea poate fi în mod egal împărțită între toți miniștrii educației din ultimii 25 de ani, toți conducătorii de autorități locale care au în proprietate respectivele spații școlare. Dar dacă bugetul pentru anul 2016 nu va cuprinde un capitol separat de cheltuieli pentru remedierea grabnică a acestei situații, atunci atât cei care vor desena liniile directoare ale acestui buget, cât și cei care îl vor vota se vor face în mod direct vinovați pentru orice nefericit incident ce va apărea.

Radu Zlati,

Deputat PNL

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: