Domnul Cherecheș față cu reacțiunea

Radu Zlati

Domnule Președinte de ședință, stimaţi colegi,

Martore îmi sunt procesele verbale ale Comisiei pentru Învățământ, Cercetare, Tineret și Sport, am fost în mod constant un adversar al modificării Legii Educației Naționale, în sensul introducerii obligativității uniformei școlare în învățământul preuniversitar. Pe de altă parte, nu am nici un motiv pentru a nutri vreo simpatie personală față de domnul profesor Cristian Heuberger, directorul demisionar al Liceului ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare.

Sunt nevoit însă ca azi să atrag atenția prin acest mijloc, al declarației politice, domnului Ministru al Educației Naționale, asupra faptul că direcțiunea liceului ”Gheorghe Șincai” a fost ţinta unor presiuni, presiuni care au dus la demisia ambilor directori, pentru simplul fapt că Direcțiunea liceului a aplicat Legea Educației Naționale nr. 1/2011, precum și actele care reglementează viața școlară. Cu alte cuvinte, pentru că s-a cerut elevilor să poarte în școală uniformă școlară (conform unei hotărâri a Consiliului Profesoral, în concordanță cu legea 35/2007, a siguranței în unitățile școlare) și să semneze un contract educațional (conform Regulamentului de funcționare al unităților de învățământ preuniversitar, art. 256) elaborat, de altfel, de către MECȘ.

Faptul că unii elevi au fost nemulțumiți că li se solicită să se încadreze în prevederile Regulamentului de Ordine Interioară mai poate fi înțeles. Greu de înțeles, inacceptabil chiar, este faptul că primarul orașului Baia Mare, la apelul unei rubedenii, elev al respectivului liceu, a invadat practic liceul, însoțit de către presa prietenoasă, și a umilit public directorul liceului – o personalitate care, în plan didactic, nu a avut și nu are nimic a-și reproșa, iar în plan managerial nu făcea decât să aplice prevederile legale în vigoare.

Solicit Ministrului Educației Naționale să ia act de comportamentul primarului Cherecheș şi să ia o atitudine publică referitoare la acest incident, în care primarul s-a comportat față de conducerea celui mai prestigios liceu băimărean precum un baron local (ceea ce se crede a fi!) față de pălmașii de pe moșia personală.

Va dovedi astfel, domnul Ministru, că numele său, Curaj, nu este doar o întâmplare. Și, poate că acolo unde a scuipat boierul, va săruta Domnul. Profesorul Heuberger și colega domniei sale, Marina Lici, merită mai mult decât atât!

Radu Zlati,
Deputat PNL

Etichete:, , , , , , , , , , ,

5 comentarii pe “Domnul Cherecheș față cu reacțiunea”

 1. alex 19 noiembrie 2015 la 3:07 PM #

  scandalos, pnl trebuie sa faca ceva, urgent, un protest, ceva

  Apreciază

 2. pozeDECAT 19 noiembrie 2015 la 7:52 PM #

  Eu sunt dintre cei care cred ca in invatamantul gimnazial si in cel liceal este absolut necesara obligativitatea portului uniformei scolare. Din multiple ratiuni, la fel de importante una in raport cu alta. Un motiv ar fi elementul de siguranta si de recunoastere a elevilor in interiorul si in afara scolii. Uniforma este si un factor de intarire a disciplinei in scoli. Cel mai important insa mi se pare ajutorul dat parintilor, in special a celor cu venituri mai modeste prin limitarea cheltuielilor legate de imbracamintea elevilor. Asta limitand si complexele de natura sociala ce pot aparea atunci cand unii elevi nu „ar putea tine pasul” cu schimbarile ce tin de moda, de „fite” cum se mai zice in popor. Scoala poate deveni un poligon al caselor de moda pentru elevi de bani gata or scoala trebuie sa fie eliberata de astfel de preocupari.

  Apreciază

  • Radu Zlati 19 noiembrie 2015 la 11:35 PM #

   tocmai primul gen de argumente motivează impunerea prin lege a unui smen distinctiv (inclusiv uniforma școlară, dar poate fi și altceva) de către elevi, în incinta școlii. Al doilea set de argumente, să zicem social, nu prea ține. Inclusiv pe vremea lui Ceașcă, exista o diferențiere social-economică: calitatea materialului din care era croită uniforma, accesorii, etc.

   Apreciază

 3. alex 23 noiembrie 2015 la 10:33 AM #

  off-topic:

  a catigat macri in argentina. toata presa de limba spaniola ii zice „el liberal”, toata presa anglo-americana ii zice „conservative”. bineinteles, in romania si in spatiul de limba spaniola, liberal inseamna piata libera, stat minimal, dereglementare, libertate. numai la americani stat minimal inseamna conservatorism , iar socialismul e denumit liberalism. si pentru asta americanii au inventat termenul de libertarian pentru a denumi liberalii clasici.
  daca ii zici unui american ca esti liberal, el raspunde „so you are a leftist, a socialist”. in restul lumii a fi liberal inseamna opusul leftismului, opusul socialismului. de asta unii jurnalisti americani ziceau de pnl ca ba e centrist, ba e de centru-dreapta, ba de dreapta, ba de stanga. niste ignoranti.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: