Curaj, domnule Ministru, Educația merită 5% din PIB!

_NIS3318Domnule Președinte de ședință, stimaţi colegi,
 
Mărturisesc faptul că în timpul audierii domnului Adrian Curaj în cadrul Comisiilor Reunite pentru Învățământ, Cercetare, Tineret și Sport, am fost plăcut impresionat de prestația celui care a primit și votul meu pentru învestirea în calitate de Ministru al Educației Naționale. Până în acest moment, nici ceea ce a făcut, nici ceea ce nu a făcut domnul Adrian Curaj nu m-a determinat să îmi schimb părerea pozitivă și sprijinul pe care i l-am oferit prin votul meu.
 
Dar există un moment, în viața unui ministru, când i se măsoară nu doar voința, ci și putirința. Momentul când se creionează bugetul de stat și în care fiecare ministru primește, pentru sectorul pe care îl are în sarcină spre administrare, fondurile care vor asigura (sau nu!) necesarul nu doar de funcționare, ci și de dezvoltare.
 
Domnule ministru, de prea multă vreme educația națională și cercetarea sunt subfinanțate. De prea multă vreme temporarii deținători ai portofoliului onorat de prezența unor Haret și Iorga, fac exerciții de PR încercând să demonstreze cum bugete de sub 4% din PIB sunt victorii de planificare financiară, absolut îndestulătoare pentru unul dintre cele mai prost finanțate sisteme de învățământ europene. Este momentul ca un ministru responsabil să ceară bani mai mult decât pentru supraviețuirea Educației Naționale. Este momentul ca ministrul să se ocupe de asigurarea resurselor pentru recuperarea treptată a decalajelor pe care învățământul românesc, în special cel preuniversitar, dar nu numai, le înregistrează.
 
Domnule Ministru, educația merită mai mult decât o majorare de 20%, în termeni reali, a bugetului său, iar aceasta de abia va acoperi majorările salariale votate deja de către Parlament. Sunt perfect de acord cu colegul Ovidiu Raețchi, că bugetul MENCȘ ar trebui suplimentat, ca minim, pentru a acoperi cheltuielile legate de avizarea tuturor instituțiilor școlare din punct de vedere al ISU. Ca minim, repet. Deci, ținând seamă de cele menționate anterior, vă anunț cu respect că nu voi vota un buget al ministerului pe care cu onoare îl conduceți, mai mic de 5% din PIB.
 
Dacă sunteți un om determinat nu doar să promită binele, ci să îl și facă, sau cel puțin să lupte indiferent de consecințe pentru acest bine, veți și ce este de făcut – atât în caz de obținere a respectivului buget, cât și în caz de eșec. Dacă nu știți, domnul profesor Mircea Miclea, de la Cluj, vă poate oferi un exemplu luminos.
 
Radu Zlati,
Deputat PNL

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: