Scrisoare deschisă adresată Primului Ministru, domnul Dacian Cioloș: Nu falimentați producătorii români de mobilă, nu aduceți la disperare consumatorii de masă lemnoasă!

Radu ZlatiDomnule Premier, voi folosi și calea interpelării parlamentare pentru ca cele de mai jos să ajungă la cunoștința Domniei Voastre. Dar cum urgența situației o impune, mă adresez Domniei Voastre și pe această cale, în speranța că veți manifesta deschiderea necesară, astfel încât o soluție să fie identificată în timp real.

Pe fond vă atrag atenția, domnule Prim Ministru, că administratorul Pădurilor Statului, RNP-ROMSILVA, a stabilit (prin decizia 691/12.11.2015) ca prețurile de plecare pentru masa lemnoasă pe picior, în cadrul licitației pentru anul 2016, să fie unele care depășesc cu până la peste 300% prețurile stabilite prin decizia 612.28.12.2010.

Adevărat că între 2010 și 2015 prețurile pentru masa lemnoasă pe picior nu au fost actualizate anual de către RNP-ROMSILVA, așa cum stabilea cadrul legal. Dar tot atât de adevărat este și faptul că prețul nici unei materii prime, pe plan național sau internațional, nu a cunoscut în perioada 2010-2015 creșteri atât de spectaculoase cum este prețul la masă lemnoasă stabilit, cu totul discreționar, de către RNP.

Afirm cu răspundere că prețul este discreționar, deoarece în loc ca respectivele prețuri să aibă ca punct de plecare costuri precum cele cu regenerarea pădurii, cele legate de îngrijirea, igiena, paza și protecția pădurilor, sau cele legate de investiții sau întreținerea echipamentelor, ei bine, în loc să aibă la bază calcule economice, principiul care se pare că a fost aplicat a fost unul extrem de simplu: prețul de plecare al licitației a fost stabilit pornind de la nivelul prețului final rezultat în urma licitațiilor de anul trecut.

Stabilirea arbitrară și discreționară a unor prețuri de plecare mari în cadrul licitației de masă lemnoasă, prețuri mai mari comparativ cu cele practicate în zona geografică a României și nu numai, va împinge la faliment producătorii români de mobilă, care oricum, în ultimii ani, au început să achiziționeze materie primă prin importarea acesteia.

Domnule Premier, vă solicit să aveți în vedere, de urgență, verificarea modalității de stabilire a prețului de licitație de către RNP-ROMSILVA, iar dacă cele sesizate de către mine şi de către agenții economici din industria mobilei, din industria prelucrătoare a lemnului și din domeniul construcțiilor se verifică, să impuneți anularea deciziei 691/12.11.2015, astfel încât să nu aibă de suferit nici bugetul de stat, nici agenții economici. O soluție ar fi un preț de start apropiat de cel din 2014, actualizat cu indicii de inflație.

Nu în ultimul rând, domnule Premier, vă solicit a lua măsurile legale astfel încât RNP-ROMSILVA să înceteze de a fi atât arbitru (stabilind prețurile), cât și jucător (fiind operator  economic  care alege, din resursa națională, partidele cele mai bune, fără a fi concurată în mod real de către ceilalți agenți economici).

Vă readuc aminte, domnule Prim Ministru, că industria mobilei și de prelucrare a lemnului este una dintre puținele industrii românești care nu a fost distrusă de zelul integrativ post-revoluționar. Că în zona de deal și munte trăiesc peste şase milioane de români, care sunt legați, într-un fel sau altul, de exploatarea pădurilor. Admit că exploatarea forestieră trebui să aibă loc într-un mod rațional. Dar tot atât de rațional este să păstrăm șansele economice ale unei industrii care, pentru multe dintre așezările din zonele de deal și munte, este cam ultimul mare furnizor de locuri de muncă – fără să mai vorbim despre faptul că celor 150.000 de locuri de muncă afectate în mod direct, li se mai adaugă alte 600.000 de locuri de muncă pe orizontală, furnizori și parteneri ai operatorilor economici care operează cu masă lemnoasă.

Nu în ultimul rând, de încălzirea pe bază de consum de masă lemnoasă depind circa trei milioane de români, cei mai mulți dintre ei aflați în zona de jos a veniturilor. Cum se vor descurca aceștia, iarna viitoare, când prețul la lemnul de foc va crește între 70% și 300%? Faptul că poate nu veți mai conduce Guvernul atunci, nu vă dezleagă, domnule Premier, de răspunderea găsirii unei soluții – acum.

Domnule Premier, interveniți până când nu este prea târziu. La prima licitație de masă lemnoasă pentru 2016, operatorii economici nu s-au prezentat – boicotul lor a fost o formă de protest pentru aberanta decizie de așezare a prețurilor de pornire a licitației. Dacă situația se va perpetua, răspunderea vă va reveni și Domniei Voastre, pentru că, cel puțin, nu veți putea invoca argumentul că nu aveați cunoștință despre această problemă.

Cu respect,

Radu Zlati, deputat PNL de Gherla, în numele celor 900 de muncitori de la combinatul de industrializare a lemnului din Gherla și al altor 150.000 de români, lucrători în industria lemnului, care doresc un loc de muncă în țara lor.

Etichete:, , , , ,

10 comentarii pe “Scrisoare deschisă adresată Primului Ministru, domnul Dacian Cioloș: Nu falimentați producătorii români de mobilă, nu aduceți la disperare consumatorii de masă lemnoasă!”

 1. World of Solitaire 9 ianuarie 2016 la 2:47 PM #

  Foarte interesant și aparent pertinent.
  Dar ați avut în vedere și decimatorii fondului silvic, stabilitatea terenurilor,inundațiile în consecință, pierderile cauzate celor din calea viiturilor , conservarea bioclimatului?

  Apreciază

  • Radu Zlati 9 ianuarie 2016 la 3:04 PM #

   De ce ar trebui operatorii economici corecți să plătească pentru hoțiile unora (hoții la care, de altfel, ROMSILVA este părtașă?) Pe de altă parte (dar acest demers este unul separat) aceiați operatori economici care solicită un preț corect de plecare la licitații, solicită din partea ROMSILVA clasificarea FSC a tuturor pădurilor statului. Astfel s-ar putea identifica cu maximă precizie drumul lemnului (unde a crescut, cine l-a taiat, cine l-a transportat, cine la debitat, prelucrat, etc). Partenerii străini nu vor mai face comenzi în RO dacă lemnul prelucrat nu este identificat FSC, din toamna lui 2016. Și ghici ce? Această identificare nu a fost realizată pentru mai mult de 80% din suprafața forestieră a RO. De ce? Vă las să ghiciți…

   Apreciază

   • World of Solitaire 9 ianuarie 2016 la 6:44 PM #

    Mulțumesc. Un răspuns plin de respect.
    Nu prea realizez acțiunea ESC. Ar salva pădurile sau străinii ar decima-o cu acte în regulă?
    Dar, apropo, Primul Ministru nu ar putea determina clasificarea ESC?
    Și, încă un aspect: dispariția parteneriatului străin ar fi ca un blestem, sau ca o binefacere?
    Dar, așa, în spirit Brătienesc!

    Apreciază

    • Radu Zlati 9 ianuarie 2016 la 7:26 PM #

     Nu știu răspunsul la multe dintre întrebări, Ceea ce știu este că după revoluție combinatele noastre care prelucrau lemnul aveau nevoie de retehnologizare (pentru scăderea cheltuielilor materiale) și că doar alianța cu firme mari din străinatate a salvat ceea ce a putut fi salvat. Acum multe combinate (inclusiv cel din Gherla, sau cel din Sighet – eu cunoscându-le direct pe ambele) lucrează mai mult de 60% pentru IKEEA (care deține și o parte din acțiunile lor. Ori Ikeea nu își permite să lucreze cu lemn furat. Asta răspunde la cel puțin 3 întrebări.

     Apreciat de 1 persoană

    • World of Solitaire 9 ianuarie 2016 la 8:34 PM #

     Foarte interesant. Noțiunea furt este o INVENȚIE POLITICĂ, un pretext de a umbri.
     Nu am vorbit de IKEEA, și nu cred ca ei să fie o placă turnantă pentru economia ROMÂNIEI.

     Apreciază

    • Radu Zlati 10 ianuarie 2016 la 10:23 AM #

     ați vorbit despre tăieri și jaf. Ele există. Marcarea STF ar fi o soluție extrem de eficientă împotriva furtului, iar producătorii de exact asta doresc. IKeea este o placă turnantă pentru industria de mobilă europeană, și deci și pentru noi.Noțiunea de furt nu este o invenție politică, asta dacă nu cumva Biblia făcea politică…

     Apreciat de 1 persoană

    • World of Solitaire 10 ianuarie 2016 la 11:36 AM #

     Într-o hoție există doi:cel care fură și cel care se face că nu vede.Dacă unul este politic,, cum se încearcă a se acredita ideea, atunci, cine este jefuitorul cinstit?
     Nu sunt prea biblios, să cunosc toate arivismele Bibliei.
     .Nu incriminez pe nimeni, pentru că noi oamenii, , de ce să nu acceptăm, suntem la fel de ariviști.

     Apreciază

    • Radu Zlati 10 ianuarie 2016 la 12:13 PM #

     uneori cela care nu vede, într-adevăr nu vede. Vinovăția lui există chiar și atunci, însă și constă în faptul că nu a făcut mai mult, pentru a fi treaz și a vedea ceea ce trebuei văzut. Certificarea lemnului pe picior ar putea limita în foarte mare măsură tăiatul ilegal, și mă mir că ocoalele silvice, cele care au atribuții în asta, nu au făcut mai nimic în această direcție.

     Apreciat de 1 persoană

    • World of Solitaire 10 ianuarie 2016 la 3:53 PM #

     Legic, totul are o cauză.
     Care o fi cauza nerespectării legii,chiar acum când se știe la ce duce ea?
     Dacă un Premier politic, n-o făcea, ce așteaptă un Premier așa zis tehnocrat?Poate are o Pandora deasupra lui?

     Apreciat de 1 persoană

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Despre cum PNL încearcă să ajute 350.000 de familii ce riscă să rămână fără lemne de foc, în plină iarnă | Radu Zlati - deputat de Gherla - 16 noiembrie 2016

  […] SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ PRIMULUI MINISTRU, DOMNUL DACIAN CIOLOȘ: NU FALIMENTAȚI PRODUCĂTORI… […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: