Despre cum PNL încearcă să ajute 350.000 de familii ce riscă să rămână fără lemne de foc, în plină iarnă

Radu ZlatiAzi Partidul Național Liberal printr-un comunicat de presă, solicită Guvernului adoptarea unor măsuri de urgență pentru rezolvarea situației aprovizionării gospodăriilor populației cu lemn de foc. Iată mai jos comunicatul:

Partidului Național Liberal solicită Ministerului Mediului să reglementeze în regim de urgență posibilitatea vânzării de lemne de foc populației, fără intermediari, astfel încât Romsilva să devină ”furnizor de ultimă instanță”. Este necesar un act normativ prin care să fie sprijiniți și îndrumați, de către Direcțiile Silvice și Romsilva, micii proprietari de păduri care vor să pună pe piață lemne de foc, pentru a restabili echilibrul între cerere și ofertă și pentru a ajuta la reconfigurarea pieței lemnului de foc. În caz contrar, actuala situație riscă să afecteze peste 3,5 milioane de gospodării care folosesc acest tip de combustibil pentru încălzire în perioada rece. În depozite specializate, un palet de 0,8 metri cubi de lemn pregătit pentru foc costă între 400-500 lei, în funcţie de specie, preţ pe care majoritatea cetățenilor, mulți în vârstă, mulți cu venituri modeste, nu şi-l permit. Astfel, încălzirea cu lemne a ajuns mai scumpă decât încălzirea cu gaze sau încălzirea centralizată. Ceea ce a generat această situație este decizia guvernului condus de Victor Ponta, care a stabilit faptul că lemnul de foc poate fi achiziționat doar prin intermediari, iar persoanelor fizice li s-a luat dreptul de a cumpăra direct lemn de foc.

 

Regret că s-a ajuns aici. Dar în februarie, când am atras prin toate mijloacele pe care le aveam la dispoziție (declarație de presă, declarație politică, interpelare parlamentară, scrisoare deschisă adresată Primului Ministru și Ministrului Mediului) asupra stării de fapt în ce privește tăierea și vinderea masei lemnoase, conducerea PNL nu m-a sprijinit. Dimpotrivă, criticile pe care le aduceam Ministerului Mediului au părut ca fiind ”nepotrivite” în cotextul în care PNL la acea perioadă sprijinea necondiționat guvernul tehnocrat. Desigur, putem spune că ”niciodată nu este prea târziu”. Dar de ce să fie ”târziu” când ar putea fi ”la momentul potrivit”?

PS Aceeași observație de mai sus, în cazul încheierii protocolului dintre PNL și Coaliția  pentru Familie. Am salutat semnarea protocolului, zilele trecute. Dar mereu mă voi întreba cum s-ar fi jucat alegerile parlamentare ce bat la ușă, dacă BPN al PNL ar fi votat și aprobat propunerea subsemnatului ca PNL nu doar să sprijine Referendumul propus de către CpF, ci s-ar fi și implicat, încă din luna mai, în strângerea semnăturilor pentru modificarea Constituției?

Alte articole de pe site relevante, pe aceeași temă:

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: