O incorectitudine politică pe zi: Corupția din sistemul de învățământ românesc

copii-la-scoalaAm auzit pe mulți plângând (nu este tocmai o legendă urbană întâmplarea) de mila profesorului care a fost prins lăsându-se  mituit cu smântână, ouă și niște ciuperci proaspete, și care a primit condamnare la închisoare cu executare. Nimeni nu a plâns de mila fostului ministru care a fost condamnat, tot cu executare, pentru că primise niște caltaboși.

Toate acestea pentru că dascălul, de la Haret încoace (și poate chiar de dinaintea Domnului Trandafir) se bucură de un statut aparte în imaginarul colectiv, fiind pentru mulți înconjurat de un nimb al dăruirii de sine aproape christice; în timp ce omul politic este din start obiectul mefienței, dacă nu cumva al disprețului colectiv.

Recenta condamnare cu executare a celor 11 profesori din Ialomița (în frunte cu inspectorul general școlar) îmi aduce aminte că sistemul de învățământ preuniversitar este nu doar unul dintre cele mai proaste din Europa, dar și unul dintre cele mai corupte. De la corupția mică (”cadourile” primite de unii și de alții, nu totdeauna fără alt scop decât celebrarea respectului și prețuirii față de un cadru didactic) la cea mare (în care se falsifică pe bani mulți rezultatele examenelor naționale).

Ceea ce este profund imoral, în primă și ultimă instanță: tocmai cei care educăm minți și suflete, ne vindem sufletul pe 30 de arginți? Și schimbăm ierarhii școlare care ar trebui să se bazeze pe munca și inteligența elevilor, iar nu pe banii și relațiile părinților?

Nu acuz în masă. Dar corupția în școala românească există – o știu eu și o știți fiecare dintre voi – dacă nu direct, atunci măcar din experiența unui apropiat. Poate că o mărire radicală a veniturilor cadrelor didactice va aplatiza curba corupției din sistemul școlar. Hai să încercăm! Căci nimic nu poate fi construit pe un teren putred… iar acest teren putred este ranforsat de câteva mii de corupți și de câteva zeci de mii de corupători. Este mult? Este puțin?

PS Mă refeream mai sus la sistemul preuniversitar. Mă tem însă că cel universitar nu are cum să fie mai puțin corupt, dimpotrivă. Scandalul doctoratelor plagiate este o dovadă în acest sens.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: