Cele două runde de alegeri de la PNL Iași (municipiul) au dat ocazia unor confruntări acerbe. Ca de obicei, a câștigat echipa mai unită, mai coerentă, mai determinată în a câștiga și în a-și impune viziunea proprie de dezvoltare a organizației. Adică, în cazul nostru, echipa Bodea.
Să ne înțelegem: Marius Bodea a fost un concurent redutabil la primăria Iașilor. Nu a câștigat și, ținând seama de conjunctura locală și națională a alegerilor din primăvara lui 2016, ar fi fost de mirare să câștige: dar a tras lista partidului după el. Că rezultatele la alegerile naționale au fost (încă și mai) dezamăgitoare, este adevărat: dar jocul nu s-a desfășurat doar pe dulcile meleaguri ieșene, ci și la București – iar pe Dâmbovița ”jocul” PNL a fost unul de natură să compromită orice șanse de câștig, dacă or fi fost unele (nu a fost joc, și bătaie de joc!). Deci candidatura lui Marius Bodea la șefia organizației municipale era una firească, iar prestația sa generală îl recomanda la câștigarea cursei. Asta nu înseamnă că cealaltă candidatură, cea a istoricului Dorin Dobrincu, nu era în mod egal prestigioasă și fără argumente solide. Dobrincu trebuie ținut alături de echipa câștigătoare – el și apropiații săi politici. Nu de altceva, dar nu avem în partid atât de multe valori încât să ne putem permite să pierdem nici măcar una.
Iașii sunt, pe harta electorală a României, unul dintre polii majori. Voi risca să afirm că PNL nu va deveni niciodată principalul partid al României, dacă nu va transforma București, Cluj, Iași și Timișoara în fiefuri electorale proprii (sau cel puțin 3 dintre aceste localități și județe – deocamdată are, mai are, doar Clujul). În special atenția trebuie îndreptată spre Cluj și Iași, singurele mari localități din țară care au avut un spor demografic în ultimii zece ani, orașe care se pot constitui în modele de succes ale societății și economiei românești, modele inclusiv pentru tot mai obosita capitală. Din păcate, după dispariția lui Fenechiu de pe scena politică, Iașii și Moldova nu au mai prezentat o figură marcantă, care să coaguleze energiile latente ale acestei zone. Poate că Marius Bodea va fi acea personalitate. Oricum, am văzut în echipa sa pe tânărul Răzvan Timofciuc, care în 5-10 ani va putea să emită, în condiții normale de carieră politică, pretenții pentru a fi acea voce clară, limpede, convinsă și convingătoare a liberalismului moldovean, de care atât de mult avem nevoie (o astfel de voce, dar lipsită de anvergură națională, o putem regăsi în aceste momente în istoricul Brătescu, pe nedrept – zic eu, ținut într-un con de umbră de colegii ieșeni).
PS Mai grave decât uzualele acuze din timpul campaniei interne pentru șefia organizației municipale mi se par acelea legate de modul în care a fost impusă candidatura la alegerile parlamentare a unei doamne, actualmente senator. Să așteptăm cuvântul justiției…
Comentarii recente