Moțiunea Viorel Cataramă: ”Politica națională – Calea liberală”

viorel_catarama

POLITICA NAŢIONALA – CALEA LIBERALA – PNL: SINGURA FORŢĂ POLITICĂ AUTENTICĂ DE CENTRU-DREAPTA DIN ROMÂNIA

Electoratul dreptei este reprezentat, în special, de persoanele care muncesc şi creează PIB-ul ţării, adică plus valoare. Aceste persoane pot face ca România să se dezvolte. Iar România, ca oricare altă economie subdezvoltată, are nevoie de mai multă libertate economică pentru a creşte. Adversarii noştri politici vor fi întodeauna mai buni decât noi în a aborda votanţii de stânga; pierdem vremea tot încercând. In schimb, oamenii care muncesc din greu au fost uitati. Ei sunt buni numai sa plateasca taxe si impozite mari.

Oamenii cu bun simt sunt sufocaţi de mitocănia care a invadat spaţiul public.

Valorile fundamentale ale dreptei, în România, sunt:

-Munca

-Proprietatea

-Familia

-Morala creştina

De aceea, fie în opoziţie, fie la putere, PNL va milita în mod consecvent pentru aplicarea următoarelor măsuri:

 1. Anularea tuturor ajutoarelor sociale pentru persoanele apte de muncă (segmentul 18- 62 ani) şi reexaminarea tuturor situaţiilor de pensionare pe caz de boală, diminuarea sărăciei urmând a fi realizată prin stimularea muncii; în acest sens, al doilea salariu va fi scutit de taxe.

Cea mai bună formă de protecţie socială este un loc de muncă, iar în Romania sunt suficiente locuri de muncă disponibile!

 1. Privatizarea integrală a învăţământului superior (cu excepţia domeniilor care ţin de siguranţa naţională), a 25% din învăţământul mediu şi liberalizarea accesului la şcolile din învăţământul primar.

Invatamantul superior nu este obligatoriu in Romania. In primul rând familia are obligaţia sa-si susţină copiii la universităţi, iar daca acest suport nu este suficient, studenţii au datoria sa muncească pentru a-si completa bugetul. Studenţii pot, de asemenea, sa contracteze imprumuturi de la banei, aceste imprumuturi urmând a fi returnate după terminarea facultatii. Este stimulat, in astfel, interesul pentru ocuparea, imediat după absolvire, a unui loc de munca bine plătit. Iar pentru studenţii cu adevarat excepţionali (minimum media 9.00 la terminarea liceului) si provenind din familii foarte sarace, statul va aloca burse care sa acopere costul integral al şcolarizării.

 1. Privatizarea spitalelor si a sistemului public de asigurări de sanatate, dublate de reglementarea obligativităţii asigurărilor de sănătate; statul va păstră in administrare toate serviciile medicale de urgenta.

Intr-o prima faza se va privatiza sistemul public de asigurări de sanatate, iar când acest proces va fi incheiat se vor privatiza spitalele.

Prin lege, asigurările de sanatate vor fi obligatorii, la fel ca asigurarea locuinţelor sau a maşinilor.

Pentru bolnavii cronici, statul va plati asigurările de sanatate.

O prima varianta pentru batranii fara resurse, este ca de aceştia sa aiba grija copii. Asa cum părinţii au obligaţia sa aiba grija de copii, tot asa, aceştia din urma, au obligaţia sa aiba grija de părinţi când aceştia ajung la batranete. Daca acest lucru nu este posibil, pentru persoanele trecute de 62 de ani (pensionari) si care nu au posibilitatea achiziţionării unei asigurări de sanatate, se va infiinta Fondul National Imobiliar. Pentru aceste persoane va exista posibilitatea transferului unei parti a averii proprii, cum ar fi locuinţa, către acest fond (cu condiţia sa locuiască in respectivele imobile pana la sfârşitul vieţii), iar in contrapartida vor primi asigurări de sanatate.

 1. Reducerea la minim a birocraţiei precum si a personalului bugetar la nivel central si local; contactul cetăţeanului cu funcţionarii publici se va realiza preponderent online.

Salariile personalului bugetar vor fi corelate cu cele din sectorul particular.

 1. Susţinerea si promovarea SECTORULUI PARTICULAR, in special a EXPORTURILOR

Vor fi puse in aplicare următoarele masuri:

 1. Salariului minim, va deveni o componentă a negocierior dintre patronate şi sindicate.

EXPORTUL reprezintă plamanul economiei romaneşti, de aceea trebuie incurajat si promovat, in niciun caz descurajat; impunerea unor salarii pe cale administrativa, prin hotarari ale guvernului, poate duce la o scădere accentuata a acestuia si, pe cala de consecinţa, la devalorizarea monedei naţionale si creşterea şomajului in rândul celor care produc PIB-ul.

 1. Promovarea oamenilor de afaceri in administraţia centrala si locala a tarii. Ei sunt cetăţenii României care au performat in diverse domenii. Ei vor ştii sa performeze si in administrarea tarii.
 2. Stabilirea prin lege a unor sancţiuni severe (amenda in cuantum de minimum 100.000 EUR) pentru declaraţii publice neadevarate, de natura sa prejudicieze activitatea sectorului privat (fie ca este vorba de persoane fizice sau juridice).Exemplul fostului ministru al agriculturii, Achim Irimescu, care a atacat public, in mod incorect o firma (Bradet), aducand-o in pragul falimentului si punând in primejdie locurile de munca pentru mai mult de 100 de angajaţi, este elocvent in acest sens.
 3. Eliminarea posibilităţii ca, prin decizii ale executivului sau legislativului, sa se stabilească sau sa se plafoneze preţuri ori tarife. Restrictionarea abuzurilor se va face prin taxare si prin întărirea autoritatii unor instituţii precum Consiliul Concurenţei.
 4. Eliminarea concurentei neloiale intre agenţii economici cu capital de stat si cei privaţi; in acest sens se vor interzice subvenţiile acordate unor societăţi de stat in pierdere -de exemplu TVR, Tarom- atat timp cat in Romania funcţionează, cu profit, atat televiziuni private cat si companii aeriene particulare.
 5. Folosirea cu chibzuinţă si maxima eficienta a banului public.

In acest sens:

 1. Toate achiziţiile publice se vor face numai prin licitaţie, singurul criteriu de adjudecare fiind preţul, iar modificarea ulterioară a acestuia (inclusiv prin acte adiţionale) nu va mai fi permisă. Achiziţiile supraevaluate afectează grav finanţele României, iar risipa trebuie oprita!
 2. Se va stabili un termen de maximum 4 ani pentru incheierea procesului de retrocedare (acea componenta a retrocedărilor in care statul oferă bani in compensaţie).
 3. Folosirea banului public de către autoritatile locale pentru sponsorizări sau acţiuni similare va fi permisa numai după consultarea cetăţenilor prin referendum.

Banul public trebuie folosit pentru nevoile cetăţenilor, in principal copii, batrani, bolnavi cronici, persoane cu dizabilitati, nu pentru salarii de zeci de mii de EUR acordate unor sportivi.

 1. Stabilirea prin lege a pensiei minime la 200 EUR lunar, concomitent cu incurajarea componentei private în sistemul de pensii.

Pensionarii nu mai pot munci, astfel incat grija faţă de aceştia este o obligaţie!

în acelaşi timp, trebuie să conştientizăm foarte clar că pensia reprezintă acumularea unei contribuţii şi nu remunerarea unei poziţii sau a unei activităţi întreprinse.

 1. Înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Copilului (prin transformarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului si Adopţii).

Părinţii care isi maltrateaza copii, refuza şcolarizarea lor sau ii privează de hrana necesara vor fi decăzuţi din drepturi, instituţia sus-mentionata -fie direct, fie prin intermediul adopţiilor nationale- urmand sa le asigure acestor copii, condiţii decente de trai si educaţie.

Când iau decizia aducerii unui copil pe lume, părinţii trebuie sa fie conştienţi ca trebuie sa le asigure condiţii civilizate de viata; societatea nu poate tolera folosirea copiilor ca sursa de venit pentru persoane iresponsabile.

 1. Taxarea cu 21% a tuturor transferurilor de bani în străinătate (pentru activitati de consultanta, prestări servicii sau comision) si cu 16% a tuturor importurilor de produse din alte tari decât cea de origine.

Capitalurile si importurile speculative sunt descurajate prin taxare, nu prin alte acte administrative.

 1. Introducerea posibilităţii votului electronic în cazul tuturor categoriilor de alegeri şi pentru toţi cetăţenii, incluzându-i pe cei care lucrează sau trăiesc în străinătate; acesta va putea fi exprimat atât anticipat, cât şi în ziua votului, fără formalităţi birocratice excesive.

Acest sistem este deja utilizat la scară largă atat pe continentul American cat si in Europa; avem de la cine învăţa.

 1. Adoptarea, în cel mai scurt timp posibil, a monedei EURO, pentru a fructifica şansa României de a fi în prima linie a Uniunii Europene.

Condiţia esenţiala este stabilitatea monedei naţionale, care nu poate fi realizata decât prin competitivitatea exporturilor.

 1. Consolidarea familiei şi încurajarea relaţiilor maritale, concomitent cu stabilirea unui prag maxim legal de pensie de întreţinere de 700 EUR lunar.

Copii trebuie sa creasca si sa se dezvolte alaturi de ambii părinţi, nivelul pensiei de intretinere trebuie sa descurajeze separarea copilului de unul dintre părinţi.

 1. Acordarea de facilitaţi fiscale către BISERICA numai pentru acţiuni caritabile (construcţia si administrarea de spitale, cămine pentru batrani, adăposturi pentru copii sau persoane defavorizate)

Acestea sunt o parte din acţiunile concrete care îi vor încuraja pe votanţii de dreapta si centru- dreapta din România să revină către Partidul Naţional Liberal, astfel incat partidul il va putea susţine eficient pe dl. Klaus lohannis sa obţină un nou mandat de Preşedinte al României.

Punerea in aplicare a acestor masuri va schimba fundamental Romania in bine, va consolida democraţia si ne va permite o integrare corecta si eficienta in Europa.

VIOREL CATARAMA

Etichete:, , ,

Un comentariu pe “Moțiunea Viorel Cataramă: ”Politica națională – Calea liberală””

 1. pozeDECAT 17 mai 2017 la 9:59 PM #

  Nu-mi explicam aparitia brusca la Irealitatea tv (candva saptamana trecuta parca) a dlui Catarama si nu pricepeam de ce a devenit atat de patimas pe tema PNL, explicand ce ar trebui facut … Pe drumul de intoarcere de la Rosia Montana am aflat de la radio de candidatura sa la sefia partidului.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: