Viorel Cataramă: Interviu PS News

Știind că în acest fel se aduc lămuriri delegaților care vor fi prezenți la Congresul PNL de pe 17 iunie, publicăm mai jos integral răspunsurile primite prin e-mail de la Viorel Cataramă (politicianul a subliniat că este dispus să ofere detalii suplimentare), cu precizarea că așteptăm în continuare și răspunsurile celorlalți doi candidați – Ludovic Orban și Cristian Bușoi. Menționăm că întrebările directorului editorial al PSnews.ro sunt redate așa cum apar ele în editorialul sus-amintit:

(Anca Mireanu: Va susține PNL creșterea salariilor bugetarilor, la cotele propuse de către doamna Vasilescu, în ciuda faptului că o astfel de măsură va îngropa rapid, dar eficient orice umbră de antrepriză privată? Va avea curajul președintele PNL să afirme public o măsură care aduce atingere visurilor de îmbogățire a hoardelor de bugetari, pe banii statului?)

Viorel Cataramă: PNL va vota împotriva creșterii salariilor bugetarilor; nu putem accepta discriminarea sectorului particular.

(Anca Mireanu: Care este sistemul de impozitare care pe care PNL îl va susține în cazul în care va ajunge la guvernare? Este cota progresivă o soluție pentru actuala situație a economiei românești?)

Viorel Cataramă: PNL va menține cota unică de impozitare.

(Anca Mireanu: Cum combate PNL încercările de etatizare forțată a economiei românești, transpuse în acest moment în practică de către edilii locali ai PSD prin înființarea unor firme de stat pentru serviciile-cheie ale primăriilor, fapt ce va presupune o concurență neloială pentru întreg segmentul privat din respectivul domeniu?)

Viorel Cataramă: PNL susține sectorul privat și va fi total împotriva etatizării economiei.

(Anca Mireanu: A fost măsura tăierii pensiilor și a salariilor din 2010 una necesară pentru economia românească? Dacă NU, ce caută Emil Boc în PNL?)

Viorel Cataramă: Tăierea pensiilor și a salariilor din 2009 nu a fost necesară și nici oportună. Emil Boc este în PNL ca primar al orașului Cluj-Napoca – a fost validat în această funcție de electorat.

(Anca Mireanu: Pentru PNL, o mamă și o fiică înseamnă familie? Dar două persoane de același sex care aleg să conviețuiască împreună? De ce votează majoritatea zdrobitoare a parlamentarilor PNL amendamentele susținute de către Coaliția pentru Familie?)

Viorel Cataramă: PNL nu trebuie să susțină amendamentele Coaliției pentru Familie.

(Anca Mireanu: De ce lipsesc parlamentarii PNL de la comisii, dar și din dezbaterea publică atunci când se discută măsuri critice în domeniul justiției? Mai este discursul de tip „Justiția are întotdeauna dreptate” singura variantă de comunicare a liderilor PNL?)

Viorel Cataramă: PNL trebuie să lupte în mod necondiționat pentru independența justiției, să nu permită subordonarea acesteia (ca în trecut) către puterea executivă sau legislativă, îndeosebi către partidele politice.

(Anca Mireanu: Este prezumția de nevinovăție un drept suveran asupra oricărui cod deontologic al partidului, drept care ar trebui respectat pentru orice persoană care nu are o condamnare definitivă în justiție? Va continua PNL să elimine din competiția internă și electorală lideri ce sunt puși sub urmărire sau trimiși în judecată, chiar dacă nu au o condamnare a unei instanțe?)

Viorel Cataramă: Prezumția de nevinovăție este unul dintre fundamentele democrației; ea trebuie să funcționeze fără discriminare până la o hotărâre definitivă a justiției.

(Anca Mireanu: Dacă, în ceea ce privește pozițiile publice ale membrilor PNL vor exista opinii diferite față de cele ale viitorului președinte, se vor încadra acestea la delict de opinie, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani? Mai sunt marginalizarea, suspendarea și excluderea metode de lucru luate în calcul pentru viitor?)

Viorel Cataramă: Sancțiunile pe linie de partid față de persoanele care exprimă în spațiul public anumite idei vor fi interzise prin statut.

(Anca Mireanu: Care este poziția viitorului președinte al PNL față de susținătorii contra–candidaților săi? Va exista, din nou, o epurare a celor care au susținut pe altcineva, la acest Congres, față de liderul care câștigă alegerile pentru președinția PNL?)

Viorel Cataramă: Toți contra-candidații Președintelui PNL trebuie să ocupe poziții în conducerea centrală a partidului.

(Anca Mireanu: Îl susțineți pe Klaus Iohannis pentru Președinția României sau este viitorul președinte PNL o soluție pentru candidatura din 2019? Dar pentru premierat?)

Viorel Cataramă: PNL îl va susține pe Klaus Iohannis pentru Președinția României; ca principiu, Președintele PNL trebuie să fie candidat pentru funcția de prim-ministru.

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: