Sinteza declarațiilor președintelui PNL, Ludovic Orban – 22 Iunie 2017

VIDEO.+Ludovic+Orban+este+noul+preedinte+al+Partidului+Naional+Liberal+PNL+nu+particip+la+edina+n+care+va+fi+citit+moiunea+_626979

Despre demisiile retrase de miniștrii din Guvernul Grindeanu

PSD a ajuns de cascadorii râsului. Ieri au votat o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern, caz cu totul și cu totul anormal. Azi am aflat că miniștrii care au fost demiși prin moțiune de cenzură și care erau demisionari au revenit asupra demisiilor. Cred că o explicație este în ceea ce vă va declara vicepreședintele PNL, Laurențiu Leoreanu.

Despre discuție în Biroul Executiv pe situația politică la zi

Am avut o dezbatere privitoare la situația în care ne găsim, după criza politică gravă creată de PSD. Ne bucurăm că am scăpat de o gașcă din PSD și vom face tot ce depinde de noi pentru a scăpa și de cealaltă gașcă din PSD, respectiv gașca Dragnea – Firea – Olguța. Demarăm o consultare amplă a organizațiilor județene PNL, care să configureze poziția la consultările care vor avea loc la Cotroceni pentru formarea noului Guvern.

Nu vom purta nicio negociere pentru formarea noului Guvern cu PSD. Excludem categoric orice fel de discuție cu cei care și-au bătut joc de România. Dacă vom ajunge în situația de a vota, vom vota împotriva oricărei formule de guvern care va conține PSD.

Consultăm organizațiile județene cu privire la posibilii parteneri, care ar putea să ne ajute într-o eventuală majoritate parlamentară. Consultăm organizațiile privitor la situația de a formula, sau de a NU formula o propunere de premier – consultarea făcându-se în mod evident condiționată de capacitatea de a putea gestiona prin negocieri realizarea unei majorități parlamentare.

PNL este pregătit în orice moment să-și asume răspunderea guvernării, dar vrem să intrăm la guvernare pe ușa din față. Fără compromisuri, având în spate o majoritate parlamentară solidă și stabilă, iar din discuțiile pe care le-am purtat și care vor fi dezbătute și în organizații formula preferată de colegii mei este formula anticipatelor. Deoarece actuala configurație parlamentară este extrem de defavorabilă construcției unei majorități parlamentare.

Despre varianta rămânerii PNL în Opoziție

Sigur că am discutat și despre acest subiect, încă nu vă pot da răspunsul, vă vom spune după consultarea filialelor. Este o eventualitate, dar vă repet: dacă este posibil vom face tot ce depinde de noi să împiedicăm instalarea unui nou guvern PSD. Dacă este posibil, vom încerca să formăm o majoritate parlamentară.

Vom purta discuții exploratorii cu orice posibil partener în afară de cei care și-au bătut joc de România, în afară de PSD.

E extrem de dificil de construit o majoritate stabilă și solidă, vor trebui îndeplinite foarte multe condiții și va trebui o armonizare a punctelor de vedere față de un program de guvernare. Nu putem totuși să ignorăm această eventualitate și să nu încercăm să deschidem discuții pentru prefigurarea unei astfel de posibilități.

Despre discuții cu cei de la ALDE?

Cu siguranță că vom discuta pentru că fără ALDE, sau o parte din ALDE, nu se poate construi o majoritate parlamentară.

PNL ar cere premierul dacă ar fi o majoritate din care să facă parte?

Să nu vindem pielea ursului din pădure. Am discutat și acest subiect. Luni vom avea întrunirea Biroului Politic împreună cu grupurile parlamentare, la care vor participa și președinții filialelor județene.

Invitație oficială comună la Cotroceni pentru PSD-ALDE. E un semnal că președintele este gata să le încredințeze din nou  guvernarea?

Mi-e greu să vă răspund. Dacă au fost chemați împreună e posibil să-i fi chemat împreună să le testeze existența majorității absolute care a fost pusă sub semnul îndoielii la această moțiune. Dacă unul dintre cei doi actori care au format Guvernul nu-și recuperează o parte din parlamentarii care nu au votat la moțiunea de cenzură, e posibil ca președintele să constate că nu mai au majoritate absolută. Și atunci, să reflecteze asupra situației create.

Variantă premier tehnocrat, luată în calcul?

NU. Cel puțin până acum, din discuțiile pe care le-am avut, varianta preferată este să provocăm anticipate respingând orice fel de guvern PSD. Și aici, de pe acum cred că orice partid de Opoziție va susține acest punct de vedere.

Cât de fezabilă este varianta anticipatelor?

Știți foarte bine că în România, datorită așezământului constituțional, probabil la a doua nominalizare a Guvernului parlamentarii sunt în stare să voteze și un premier neobișnuit, numai să nu-și încheie mandatul. E o variantă pe care nu putem să nu o luăm în calcul.

Variantă de guvern de uniune națională?

Nu știu cine l-a discutat, eu nu mă văd în nici un caz în aceeași barcă cu Dragnea și cu cei care și-au bătut joc de România în ultimele 6 luni.

Etichete:,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: