Sinteza declarațiilor președintelui PNL, Ludovic Orban – 23 Iunie

ludovic-orban-465x390Am demarat procesul de consultare al tuturor organizațiilor județene pentru a stabili poziția PNL privitor la procedura de investire a noului Guvern.

Luni, la ora 12, am convocat Biroul Politic Executiv, toți președinții filialelor județene și toți parlamentarii PNL. În cadrul acestui for lărgit, pe baza pozițiilor exprimate în filialele județene vom decide poziția PNL.

PNL este pregătit în orice moment să-și asume răspunderea guvernării. Sigur că ne dorim lucrul acesta pe ușa din față să intrăm la guvernare, și nicidecum prin negocieri în culise, prin pertractări care să ne pună în situația de a nu putea să ne punem în practică programul de guvernare.

Vom avea discuții exploratorii cu toți actorii politici. Am hotărât cu precizie că nu facem nicio negociere cu PSD. În cazul în care nu va fi nominalizat un candidat al PNL vom vota împotriva oricărui guvern care conține PSD în el.

Pentru a putea construi majoritatea parlamentară necesară investirii unui guvern avem nevoie de cel puțin jumătate din parlamentarii ALDE. Asta am spus, nu cu cine voi negocia, ce voi negocia.

Sigur că am evidențiat faptul că e puțin probabil ca Tăriceanu să dezlipească de Dragnea, că văd că în ultima vreme e lipit ca marca de scrisoare de Dragnea, așa cum era lipit cât timp era Ponta la putere în PSD. Îi sugerez lui Tăriceanu să se înscrie direct în PSD și să-i lase pe liberali să vină la PNL. Cu siguranță, voi purta discuții cu foarte mulți parlamentari liberali care azi sunt întâmplător în ALDE.

(Despre candidat la funcția de prim-ministru) Când avem acest nume îl vom face public.

(Despre negocierile cu celalalte partide, când vor avea loc) Până la momentul consultărilor și până la momentul la care am convocat Biroul Politic. Nu pot să vă dau un calendar, sunt discuții pe care le-am început, le-am stabilit deja, dar sunt discuții care nu sunt să fie publice.

(Aveți încredere în Băsescu?) NU, știți foarte bine lucrul acesta, nu pot să vă răspund altfel. Voi negocia cu reprezentanți ai PMP (Cu Băsescu?) Nu.

(Intrarea PNL acum la guvernare nu ar fi o greșeală, un PNL cu un scor de 20 și ceva la sută în Parlament?) Sunt foarte mari dificultăți de construire a unei majorități parlamentare, asta e adevărat, pe care nu le neg. De altfel, nici nu avem astăzi garanția că putem construi această majoritate parlamentară. Pentru că dacă UDMR-ul vine și ne pune condițiile pe care i le-a pus lui Dragnea ca să voteze moțiunea nu vom accepta niciodată așa ceva. Închidem discuția încă de la început.

(Dar de ce vreți să intrați la guvernare?) Orice partid politic își îndeplinește menirea atunci când se află la guvernare, și își arată cu adevărat fața când se află la guvernare. Pentru că atunci poate să fie apreciat de oameni în măsură în care face lucruri bune pentru ei.

Etichete:,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Nu joci, nu câștigi. Joacă Partidul Național Liberal? | Radu Zlati - 26 iunie 2017

    […] pe linia de gândire și acțiune prefațată de conferința de presă a liderului, Ludovic Orban (aici). În ce privește consultările de la Cotroceni și posibilitatea nominalizării unui premier din […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: