PSD – mincinoși sau idioți economic?

Am mai scris pe tema promisiunilor PSD, aici. Pentru cei care nu au citit voi repeta evidența că PSD, aflat la putere prin guvernele Grindeanu și Tudose, dispunând de o largă majoritate parlamentară, nu a reușit, dintre cele 14 măsuri propuse pentru a fi implementate în anul 2017, să pună în viață decât una la timp și încă două cu întârziere. În schimb același partid, prin guvernul său, pare să fi încercat să aplice o agendă ascunsă (vezi scandalul cu OUG 13, cel mai mediatizat moment al respectivei agende ascunse).

Ieri a fost anunțată creșterea accizei la benzină și motorină, precum și vânzarea a 10% din acțiunile Electrica. Ambele măsuri nu există în mult-lăudatul Program de Guvernare. Ambele măsuri ar vărsa în bugetul guvernamental sume serioase de bani. De ce Guvernul va lua aceste măsuri, care vor isca valuri peste valuri de discuții în contradictoriu?

Un prim răspuns ar fi acela că creșterea economică (existentă chiar dacă cifrele sunt discutabile) nu s-a răsfrânt în aceeași măsură în veniturile guvernamentale. Ori programul de Guvernare, bazat pe doi piloni – stimularea consumului care ar duce la încurajarea producției interne dar și la creșterea veniturilor prin impozitarea produselor comercializate și atragerea fondurilor europene, pare a fi falimentar acum, la jumătatea anului 2017:

  • consumul majorat a existat, dar românii, cumpărând mai mult, nu au făcut decât să deterioreze balanța de plăți a statului – la jumătatea anului INS ne anunță: „Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în perioada 1 ianuarie — 30 iunie 2017 a fost de 5,837 miliarde de euro, mai mare cu 1,354 miliarde de euro decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie — 30 iunie 2016. În luna iunie 2017, exporturile FOB au fost de 5,065 miliarde de euro, importurile CIF au fost de 6,436 miliarde de euro, rezultând un deficit de 1,371 miliarde de euro”. Pe de altă parte, ANAF nu a reușit să stopeze evaziunea fiscală exact în unele dintre sectoarele care au cunoscut creșteri în privința cifrei de afaceri: legume/flori, cereale, combustibili.
  • în privința fondurilor europene, guvernul a reușit performanța de a atrage de 30 de ori mai puțin decât Guvernul Cioloș, despre care propaganda PSD spunea că este guvernul zero. Cât face zero împărțit la 30, pentru a afla valoarea guvernelor PSD?

Deci venituri la buget mai puține, în schimb cheltuieli mai mari: începerea aplicării Legii Salarizării și a măririi punctului de pensie, continuarea politicii de pomeni sociale, continuarea cheltuielilor nejustificate în teritoriu (vezi faimosul stadion din Alexandria), toate acestea și multe altele apasă din ce în ce mai greu atât asupra capacității de plată a Guvernului cât și asupra gradului de îndatorare a statului. Și vor apăsa până la sufocarea începând din ianuarie 2018, când fie statul va merge spre faliment, fie guvernanții vor fi obligați pe de o parte să nu respecte eșalonarea aplicării Legii Salarizării, pe de altă parte să opereze drastice reduceri bugetare la unele capitole.

Astfel putem explica cele două măsuri pe care le are în vedere guvernul, în căutare disperată de bani. Sumele din mărirea accizei sau din vânzarea unor active ale statului vor mai acoperi din gaura bugetară peste care, atunci când au scris programul de guvernare, economiștii (sic!) PSD au sărit cu eleganță.

Acum, din două una:

  • fie cei care au conceput Programul PSD au mințit cu bună știință, urmărind doar să atragă voturile a cât mai multor cetățeni din cât mai multe categorii socio-profesionale, și atunci liderii PSD sunt niște ”băieți deștepți” care au mințit cam pe toată lumea, iar cei care i-au votat își merită soarta, căci domnia și prostia se plătesc întotdeauna;
  • fie autorii Programului chiar credeau sincer că pot asigura bunăstarea generală scăzând fiscalitatea și totodată crescând cheltuielile sociale, caz în care ne conduc niște inepți cu diplomă, buni de internat la Bălăceanca dar care au reușit să convingă, în delirul lor, majoritatea celor care au votat în decembrie 2016.

Sincer, între a fi guvernat de niște mincinoși pragmatici care împușcă votul și a fi condus de către niște idioți economic, parcă aș prefera prima variantă. Dar viața nu se conduce după principiile logicii aristotelice așa că în loc de ori/ori, ni se oferă adesea și/și. Deci, foarte probabil, Programul PSD mințea cu bună știință în unele părți ale sale, iar în celelalte se greșea (honest mistake) pornind de la baza principială până la legăturile de cauzalitate dintre diferitele componente ale programului.

Nimic nu ar mai fi de spus. Totuși, voi mai adăuga un citat cules de pe FB:

Guvernul vrea sa mareasca acciza la combustibil, care va duce la cresterea pretului la pompa, care va duce la cresterea tuturor preturilor in Romania. Cand preturile cresc, creste si TVA-ul. Acesta e rationamentul absurd pe care toti guvernantii il folosesc in speranta ca vor aduna mai multi bani la buget. Birul platii e tot pe omul de rand, care va ajunge sa plateasca mai mult pentru mai putin. Nici un Guvern, insa, nu intra cu adevarat in combaterea evaziunii fiscale, care face sa nu fie bani la buget. Zeci de banci din Romania zic ca sunt pe pierderi si nimeni nu le verifica. Nu sunt verificate multinationalele de frica ambasadelor. Nu sunt verificate firmele acoperite sau protejate de servicii pentru ca asa e ordinul. Ramane, asadar, ca birul platii sa fie tot pe cetatean. Cat credeti ca poate rezista unit un stat care isi subjuga proprii cetateni?

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: