Interviu Ludovic Orban (PS News): Orban scoate sabia

PSnews.ro – În debutul convorbirii cu jurnalistul Dan Bucura, Orban a anunțat în premieră că PNL pregătește un proiect de lege pentru ca parlamentarii – la fel ca aleșii locali să își piardă mandatul dacă părăsesc partidul din partea căruia au fost votați. Discuția a pornit de la cea mai răsunătoare dezertare cu care s-a confruntat formațiunea lui Ludovic Orban: plecarea către ALDE a europarlamentarului Ramona Mănescu, la pachet cu propriul soț, Rareș Mănescu (fostul primar al Sectorului 6).

„Acuma, nu cred că se destramă Partidul Național Liberal dacă pleacă o familie din partid. Știrea legată de Cătălin Predoiu, Marcel Vela și Iulia Scântei este o invenție, o bazaconie, și timpul va arăta că este o invenție”, a afirmat Ludovic Orban.

Întrebat de către Dan Bucura cât de corect este ca un politician să părăsească partidul care l-a crescut și l-a ajutat să aceeadă în funcții, fostul deputat a făcut anunțul legat de proiectul de lege împotriva deputaților și a senatorilor traseiști.

„Problema esențială este contractul de reprezentare pe care îl are un om care este ales (indiferent că e consilier local, parlamentar sau parlamentar european), pe care îl are cu cetățeanul care îl votează. Este o încălcare grosolană; aici eu sunt categoric împotriva traseismului și cu siguranță noi susținem modificarea legii cu un lucru simplu, care se întâmplă la aleșii locali (pentru că noi am modificat și Statutul aleșilor locali): ai plecat din partidul pe listele căruia ai fost ales? Ți-ai pierdut mandatul. Vă și dau o știre: o să și inițiem un proiect de lege în sensul ăsta, în sesiunea care începe. Și verificăm dacă e sau nu e constituțional, că sunt mulți care spun că nu e constituțional”, a spus PNL-istul.

Concret, Ludovic Orban a subliniat că acum este mult mai ușor să dai afară din Parlament un ales traseist, întrucât acesta în mod automat este înlocuit de către următorul politician care a candidat pe lista formațiunii politice, spre deosebire de precedentele două legislaturi, bazate pe vot uninominal (care implica organizarea de alegeri parțiale în momentul demisiei unui parlamentar).

„Acuma nu mai e sistemul uninominal; e un sistem de liste de partid. Omul, în momentul în care candidează, candidează în numele Partidului Național Liberal și este votat fiind pe lista Partidului Național Liberal, de cei care votează cu Partidul Național Liberal. În momentul în care părăsește PNL, el de fapt își trădează electoratul care a votat cu el. Dacă-și pierde mandatul, locul lui este luat de un alt parlamentar care este tot pe lista PNL și în felul ăsta se asigură reprezentarea corectă a cetățenilor care au votat. La sistemul uninominal, era un pic mai greu: pierderea mandatului ducea la organizarea de alegeri anticipate în mandatul respectiv. Dar acum, pe sistemul de listă, propunerea legislativă pe care o vom formula (și anume: dacă un parlamentar pleacă din partidul pe listele căruia a fost ales, își pierde mandatul) după părerea mea este perfect constituțională”, a detaliat liderul liberal.

Revenind la cazul Ramonei Mănescu, președintele PNL și-a exprimat surprinderea față de plecarea din partid a eurodeputatului fără niciun fel de înștiințare a conducerii.

„De-aia i-am și spus lui Ramona Mănescu un lucru simplu: aștept să-și dea demisia din Parlamentul European, dacă și-a dat demisia din PNL. Nu aștept (în mod evident), dar am spus-o ca să înțeleagă bine mesajul. Eu sunt în același partid politic de când m-am înscris în politică – asta e o chestiune de educație, de bun simț… inclusiv o chestiune de legalitate. M-am înscris în Partidul Național Liberal pentru că eu am convingeri liberale, pentru că eu cred în valorile, în principiile, în ideologia care stă la baza acțiunii politice a acestui partid; nu m-am înscris ca să fiu președinte sau să obțin o funcție și să plec din partid dacă nu-mi dă funcția sau să plec fără motiv – cum e cazul actual. Eu nu pot să înțeleg: n-am avut nicio comunicare – pur și simplu, Ramona Mănescu și-a trimis demisia la organizația Constanța, fără niciun fel de explicații”, a mai declarat Ludovic Orban la interviul video PSnews.ro.

sursa: PS NEWS

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: