Mai întâi, care DEMONSTRAȚIE? Cum va arăta ea?
LOC: La București, evident. 20.000 de oameni strânși la Cluj din tot Ardealul fac mai puțin decât 30.000 adunați în Piața Victoriei. PARTICIPANȚI: dacă este organizată de către un partid, atunci se presupune că demonstrația respectivă are un nucleu dur format din membrii săi. La aceștia se pot adăuga bucureșteni (cum am subliniat mai sus, orice demonstrație care se vrea băgată în seamă, trebuie să fie organizată la București), simpatizanți ai partidului sau pur și simplu cetățeni care sunt de acord cu temele și obiectivele mitingului, dar numărul acestora cu greu îl va dubla pe cel asigurat de către organizatori din rândul membrilor proprii: cei care nu aparțin vieții de partid vor avea o reticență în a se adăuga unui miting asumat politic (cântând pe stupida melodie ”toate partidele sunt la fel”). NUMĂR: sutele de mii de participanți din epoca de glorie #rezist (probabil în jur de 200-250.000, după umila mea apreciere) și mitingul PSD (în jur de 150.000, zic eu) au ridicat sus de tot ștacheta. Prin raportare cu acestea, orice număr sub 50.000 (care să acopere, fie și rarefiat, spațiul Pieței Victoria) este insuficient și va fi speculat de către adversarii politici și toată media aservită lor.
Mai apoi, CARE OPOZIȚIE? Opoziția parlamentară, se poate presupune. Ok, să o luăm de jos în sus.
PMP este un partid de lider – dacă nu ar fi fost Băsescu și atracția pe care (încă) o mai exercita prin 2016, PMP nu intra în Parlament. PMP nu poate organiza o demonstrație, în nume propriu, în care să concentreze mai mult de câteva mii (puține!) de persoane, dacă ar face rost și de resursele necesare pentru logistică. Prea puțini și prea greu pentru un partid care a fost închipuit doar pentru ca șeful acestuia să aibă imunitate și o platformă vizibilă de unde să se adreseze fidelilor. Deci NU.
USR este un partid semnificant la București dar prea puțin în țară, deci participanții ar trebui să fie, aproape toți, bucureșteni. Dar USR are mulți simpatizanți, și mai mulți votanți (nu mă întrebați de ce așa, am răspuns în alte locuri la întrebare) dar puțini membrii. În condițiile în care un partid cu disciplină de fier (PSD) a adus la București doar jumătate din numărul de membrii, un partid cu disciplină boemă, precum USR, nu va risca să organizeze în nume propriu nimic care să depășească o conferință într-o sală închisă (eventual, o sală cu capacitate de 1000-2000 locuri). Adevărat, USR ar putea spera să aducă în stradă și o parte a simpatizanților (eventual chiar a votanților, dacă este excesiv de optimist) dar mitingurile asumate politic nu se fac pe bază de speranțe, deci NU. Cineva ar putea spune că USR are la îndemână mijloace de mobilizare care scapă partidelor tradiționale. Se poate. Doar că aceste mijloace nu le-am văzut niciodată la lucru, începând din epoca USB până în prezent. În schimb pot spune că 10.000 de LIKES pe FB nu garantează o prezență în stradă de 500 de oameni, asta s-a văzut deja.
Risc o profeție: nu veți vedea, în următorii ani, nici o demonstrație la București, organizată în vreun loc public deschis, organizată și asumată politic de către PMP sau USR. Pur și simplu, prea slabe (nu ca procente parlamentare, dar și acolo) ci ca structuri organizatorice.
PNL este singurul partid de opoziție care ar putea organiza un miting care să depășească 20.000 de participanți, în marea lor majoritate membrii de partid. PNL a organizat deja o astfel de manifestație (surse diverse au dat între 20.000 și 35.000) la București, concomitent cu demonstrații în unele reședințe de județ (cu un total depășind bine, București + provincie, 60.000 de oameni). Dar: (1) PNL nefiind la putere, o astfel de manifestație costă mai mult decât partidul, altfel plin de datorii, își poate permite: logistica costă iar sponsorizări opoziției nu se prea fac; (2) în condițiile în care îți este greu să aduci 50.000 de oameni din provincie, greutatea cade pe organizațiile din sectoare, dar acestea sunt (încă) debile și cu mecanisme de mobilizare anchilozate; (3) cumulat la primele două puncte și în parte cauză a lor, nu toți baronii de partid vor sprijini, aruncând în luptă toată energia și toate resursele, cauza unui miting la București; (4) există posibilitatea ca acțiunea PNL să nu mobilizeze o masă destul de mare de participanți – în acest caz, nu doar că se va bifa un eșec al partidului, ci va fi și un semn de slăbiciune al conducerii sale: nu cred că Ludovic Orban, în acest moment, este dispus să riște. Deci NU.
Opoziția neparlamentară? Care Opoziție?
MRÎ (RO+) nu este încă partid, deci îl includem în această categorie. Din punctul meu de vedere MRÎ va fi o combinație PMP-USR, doar că mai slabă decât ambele: cu un lider mai puțin charismatic decât PMP și o platformă mai puțin ofertantă decât USR. MRÎ nu va chema lumea în stradă decât cu condiția ca în cadrul mulțimii strânse, membrii și simpatizanții MRÎ să nu poată fi individualizați – căci s-ar putea vedea că nu depășesc numărul călătorilor dintr-un autobuz. Deci NU.
Organizațiile și personalitățile civice care au asumat că demonstrațiile anterioare, 2017-2018 au fost sub influența (dacă nu și sub organizarea) lor? S-a văzut, în 20 februarie 2018, că o demonstrație anunțată și popularizată timp de două luni, organizată de către aceste eminențele cenușii ale fenomenului #rezist, nu a depășit cifra de 30.000 de participanți. Posibil să se încerce repetarea evenimentului, dar lucrurile vor lua viteză începând de lunea viitoare, PSD și Dragnea vor încerca să impună un rit extrem de rapid modificărilor legislative din aria Justiției și Administrației, deci nu se poate aștepta două luni de mobilizare. Deci – NU PREA.
Concluzii. Dacă analiza mea este descurajantă, asta nu înseamnă că ceva nu se poate face. De pildă o mobilizare de urgență a tuturor partidelor anti-PSD: PMP, USR, PNL, MRÎ la care să fie invitați să participe toți cei care nu sunt de acord cu politice publice ale PSD în domeniul Justiției. Dacă se dorește o alianță viitoare (fără de care, în condițiile actuale, trimiterea PSD în opoziție este imposibilă) atunci un prim pas ar fi conlucrarea pe un subiect precum acela al mitingului comun. Și ar fi și o bună ocazie să arătăm că suntem diferiți față de PSD. #numaizic
Nu stiu daca ar fi bine un miting comun. S-ar putea sa aiba un efect de bumerang.
ApreciazăApreciază
separat, nu cred că ar risca vreunul. În special PMP și USR, căci MRÎ nu există încă.
ApreciazăApreciază
Corect! Insa, cu tot respectul pe care stiti ca vi-l port, nu mai utilizati acronimul PNL. Nu mai exista, se vede din comportamentul lui Ludovic Orban care, dupa Crin Antonescu, e a doua mare dezamagire politica a mea. Partidul dvs de azi, in mod mai mult decat evident, nu este altceva decat PDL care si-a insusit o palarie care sa para ca-l face mai onorabil. Palaria asa insa a ajuns acum una ce nu mai poate sa stea decat pe capul unei sperietori de ciori … din pacate.
ApreciazăApreciază