Unde este platforma PNL pentru alegerile europarlamentare?

Am diseminat azi un articol conținând paragrafe dintr-un interviu dat de către Dan Motreanu, candidat PNL la alegerile europarlamentare (unul dintre preferații mei de pe listă, printre altele). Din articol am preferat să extrag, drept rezumat al pozițiilor domniei sale, citatul

România așteaptă un proiect anti-PSD, un proiect care să ducă la schimbarea Guvernului și să aducă în fruntea României un guvern democratic

Cele mai multe dintre comentariile primite drept feed-back spuneau cam același lucru: e bine că suntem noi, peneliștii, anti-PSD. Dar nu ar trebui să venim înaintea electoratului cu un program pro, nu doar anti?

Aceste comentarii proveneau din partea membrilor bulei mele pe FB, una înclinată să critice (desigur, nu în integralitatea ei) partidul de guvernământ și care își declară, în mare parte, simpatiile liberale; o bulă care se suporapune, în mare, cu ceea ce eu aș îndrăznie să numesc electoratul PNL (de la peneliști duri, care acceptă din partea PNL aproape orice, până la persoane gata să critice, când li se pare că este cazul, acțiunile PNL și al căror vot va fi condiționat de comportamentul partidului din perioada electorală).

Dar comentariile celor care au citit articolul sunt și ale mele. Spuneam în altă parte (aici) că lipsa unui program veritabil, emanat de către partid, în alegerile parlamentare din 2016 (programul preluat de la Cioloș era mai degrabă o glumă, un draft făcut pe genunchi sau pe colțul unei mese de cafenea) și viziunea de campanie centrată aproape exclusiv pe criticarea PSD și a vectorilor săi de imagine (Dragnea-Ponta) au înstrăinat de noi inclusiv părți ale electoratului propriu – făcând astfel posibilă situția în care PSD a capacitat mai multe voturi decât noi la toate categoriile socio-profesionale (inclusiv, de pildă, antreprenori și gulere albe bine plătite).

Aștept, deci, alături de majoritatea electoratului penelist (un electorat care și-a dovedit nu o dată capacitatea critică), un program care să sune convingător. Iar acest program, dat fiind faptul că suntem în antecamera alegerilor europarlamentare, să vorbească simplu și pe înțelesul tuturor românilor despre ce intenționează PNL și europarlamentarii PNL să facă în Parlamentul European pentru mai-binele românilor și al României, nu doar despre cum penalii din PSD o violează aproape zilnic pe Doamna Justiția.

Să spun că aș aștepta din partea singurului partid semnificativ din România care are titulatura de Național în denumire să arate fără ocolișuri cum se va poziționa în lupta din ce în ce mai aprigă dusă între partizanii unei integrări cât mai totale și cei care (încă) gândesc Europa ca o Europă a națiunilor suverane. Dar, probabil, în această direcție cer prea mult…

PS Mi-a plăcut, din partea lui Manfred Weber, metafora cu Biserica aflată în miezul construcției Europei. Punem pariu că în viziunea PNL nu își va găsi locul nici măcar o aluzie la esența edificiului european, esență pe cale de a fi înlăturată dintr-o construcție cu tot mai multe încăperi, dar și mai multe coridoare și debarale. Dar fără un suflet care să îi dea viață și sens?

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: