Redau mai jos propunerile senatorului PNL Florin Cîțu, unul dintre prea puținii economiști/finanțiști pe care Partidul Național Liberal i-a trimis în Parlament. Am mai văzut multe dintre aceste propuneri, înainte de alegerile europarlamentare. Unele dintre ele au fost fructificate de către vectorii de opinie pesediști, fiind întoarse împotriva partidului (de exemplu concedierile masive din sectorul bugetar, dacă acest porogram ar fi aplicat tale-quale). De vreme ce PNL a căștigat alegerile, autorul propunerilor a găsit cu cale să ke reitereze.
În ciuda faptului că acest program prezintă vulnerabilități, sau chiar de aceea, eu îl preiau și difuzez. Cred că ar fi momentul unei mai largi dezbateri pe tema: „ce facem dacă preluăm guvernarea”, dezbatere înlăuntrul partidului dar și în afara lui.
#RomaniaLiberala- cateva lucruri concrete pe care le va face guvernarea liberala.
- Un guvern liberal are doar 15 ministere!
- Demiterea conducerilor tuturor institutiilor de stat care prin puterea statutului lor ar fi trebuit sa nu actioneze politic in economie- de ex. ASF, ANAF, CC, CNSP etc.
- Reducerea taxelor pe forta de munca – forta de munca este suprataxata in guvernarile PSD si PSD +ALDE. Taxarea echitabila a factorilor de productie.
- Introducerea principiului 85/15 = angajatii din sectorul bugetar nu pot sa reprezinte mai mult de 15% din totalul angajatilor din economie!!!
- Eliminare pensii speciale
- Eliminarea supraaccizei combustibil
- Eliminare suprataxare contracte part time
- Eliminarea taxei pe stalp II
- Eliminarea TVA defalcat
- Eliminare suprataxare sector energie
- Eliminarea restrictiilor care fac imposibila determinarea preturilor de piata, in sectorul energie.
- Eliminare suprataxare sector comunicatii
- Eliminare suprataxare sistem financiar-bancar
- Eliminarea restrictiilor care fac imposibila determinarea preturilor de piata, in sectorul financiar-bancar.
- Eliminare suprataxare utilitati publice
- Eliminarea cerintei care impune cresterea capitalului social pentru administratorii pilonului II de pensii
- Eliminare impozitare pe cifra de afaceri.
- Eliminarea conditiilor impuse de ANAF companiilor care cer sa devina platitor de TVA. Companiile devin platitor de TVA IMEDIAT pe baza unei cereri simple.
- Eliminare taxe, comisioane pentru eliberarea de documente oficiale (inclusiv CI, pasapoarte, carnet de conducere etc) cetatenilor romani in tara si in strainatate.
- Eliminarea, pentru o perioada de 5 ani, a tuturor restrictiilor la importul de forta de munca calificata si necalificata.
- Eliminarea restrictiilor la importul de tehnologie din UE, UK si SUA, in special in domeniile sanatate si educatie.
- Inghetarea tuturor programelor de subventii (de la buget) si ajutor de stat pana la finalizarea unei analize care sa arate daca banii cheltuiti de la buget au randament pozitiv in economie. Raman acele programe care arata ca banii investiti de la buget nu sunt irositi.
- Eliminarea subventiilor pentru domeniile unde exista fonduri UE nerambursabile.
In primele 6 luni dupa guvernare:
- fara imunitate pentru parlamentari in cazul faptelor penale
- retrocedarea proprietatilor furate de comunisti, proprietarii care au peste 65 de ani au prioritate. Proprietatea este garantata in guvernarea liberala, fara niciun fel de alte conditii care diminueaza dreptul la proprietate.
- returnarea TVA in 24 de ore.
- romanii nu trebuie sa mai plimbe documente intre companiile de stat astunci cand informatiile pe care le cere o institutie de stat exista in baza de date a altei institutii de stat.
- legea falimentului personal si legea insolventei intr-un singur act legislativ FUNCTIONAL!
- eliminare bariere intrare pe piata financiar-bancara
- maxim 5 autorizatii necesare unei companii pentru a incepe activitatea in Romania. Dupa 30 de zile companiile se considera autorizate automat si incep sa functioneze.
- retragerea Romaniei din actionariatul bancilor lui Putin si a celor care sunt acuzate se spionaj de partenerii nostri strategici – Romania nu va mai juca rolul de cal Troian pentru Rusia si China.
- niciun contract de stat cu companii acuzate de spionaj de partenerii nostri strategici.
- o analiza a profitabilitatii companiilor de stat. Trebuie sa eliminam risipa banului public. Astazi companiile de stat au datorii de 90 de miliarde de lei.
In final, ma astept ca europarlamentarii PNL sa lupte la Bruxelles pentru eliminarea birocratiei care distruge UE si pentru o Europa competitiva la nivel international.
- Sa se opuna taxelor suplimentare in special pentru domeniul IT, indiferent de unde vin companiile respective.
- Si nu in ultimul rand sa sustina competitia in interiorul UE, chiar daca lobby-ul mentinerii status-quo-ului este puternic.
Trackback-uri/Pingback-uri
[…] „PROGRAMUL CÎȚU” […]
ApreciazăApreciază