Programul de guvernare PNL

Negocierile pentru un guvern post-Dăncilă încă nu au început. Oricum va fi, alcătuirea și mai ales funcționarea unui astfel de guvern va fi extrem de anevoioasă, în special datorită compoziției toxice a alianței de conjunctură care a decis căderea guvernului PSD.

Dacă ar fi pe merite (meritul de a fi cel mai consistent opozant al regimului PSD) atunci guvernul va fi unul coagulat în jurul PNL iar Ludovic Orban va fi premier.

În cazul în care se va realiza această probabilitate, ce măsuri ar trebui să implementeze acest guvern, în anul pe care îl are la dispozitie până la alegerile parlamentare? Iată mai jos o sinteză realizată de către HotNews:

10 măsuri promise de liberali:

1. Un guvern cu 15-16 ministere și reducerea numărului de agenții
2. Refacerea capacității administrative prin evaluări ale personalului și ocuparea prin concurs a funcțiilor.
3. Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
4. Abrogarea legii recursulului compensatoriu.
5. Eliminarea supraaccizei la combustibil
6. Eliminarea suprataxării pentru contractele part-time
7. Abrogarea prevederilor OUG 114 referitare la domeniul gazelor, energiei electrice, taxării în domeniul comunicațiilor și înființarea Fondului de Investiții.
8. Abrogarea prevederilor care au afectat Pilonul II de pensii.
9. Desființarea pensiilor speciale cu excepția pensiilor cadrelor militare
10. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Teoretic, timp ar fi. Dar atingerea fie și numai a 5 dintre cele 10 obiective, fără recursul la OUG (practică denunțată de către PNL in perioada in care era în opoziție) va fi extrem de anevoioasă. În plus, unele dintre măsurile de mai sus au un potențial negativ greu de estimat. Dar asupra acestor elemente de analiză mai târziu și doar în cazul in care varianta unui guvern liberal va fi confirmată.

Etichete:, ,

Un comentariu pe “Programul de guvernare PNL”

  1. pozeDECAT 11 octombrie 2019 la 3:23 PM #

    Sa vad cum PNL (PDL) va reveni la alegerea normala, in doua tururi. Chiar daca PNL (USL, adica impreuna cu PSD) a fost corect impotriva, acest patid este acum parazitat de ciua portocalie PDL, artizanul acestui atac monstruos la adresa democratiei. Din masurile alea sper ca se va implementa macar anularea porcariei aleia care omoara total slujbele cu jumatate de norma. Si treaba cu ministerele ar fi una de bun simt, pe care eu sustin ca ar trebui sa o batem in cuie in Constitutie. Sa nu se mai schimbe structura majora a guvernului, pe masura ce determinam domeniile esentiale. Orice schimbare functionala se poate produce in interiorul unor astfel de ministere stabile (https://a-craciunescu.blogspot.com/2012/02/ministere-serioase-adica-de-acum-150-de.html), prin jonglarea cu subdomeniile gestionate de secretarii de stat.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: