
Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/web/main. NS – numărul de salariaţi (2019); NL – numărul de locuitori la începutul anului 2019; NTS – numărul total de salariaţi (2019); SSP – numărul de salariaţi din sectorul privat (2019); SSG – numărul de salariaţi din instituţiile de stat (2019).
De câteva zile, presa românească este asfixiată de tot felul de „experţi” şi de lideri ai unor asociaţii patronale care perorează extrem de vehement că în România ar exista în acest moment un număr excesiv de „bugetari” în raport cu necesităţile social-economice reale ale ţării noastre. Mai ales acum când coronavirus-ul va determina o recesiune fără precedent. Însă, studiul de caz prezentat în continuare reflectă în mod indubitabil faptul că această aserţiune nu are nicio legătură cu realitatea.
Într-adevăr, dacă analizăm datele din studiul de caz precedent, vom constata că România a înregistrat anul trecut cel mai mic număr de salariaţi din instituţiile de stat (sănătate, învăţământ, administraţie, protecţie socială şi apărare) la 1.000 de locuitori comparativ cu celelalte ţări din UE 27. Astfel, nivelul indicatorului menţionat era anul trecut de 62 de salariaţi la 1.000 de locuitori în cazul României, un nivel mai mic decât în Italia (80), Bulgaria (80), Polonia (87), Grecia (88) şi Slovacia (89), ca să nu mai vorbim de UE 27 (109), Franţa (124), Belgia (130), Germania (136), Finlanda (138), Danemarca (156) sau de Suedia (168).
În al doilea rând, datele precedente reflectă faptul că numărul de salariaţi din sectorul privat la 1000 de locuitori înregistrat de România în anul trecut (278) a fost mai mare deât în Grecia (188), Italia (243), Polonia (258), Bulgaria (275) şi Spania (277), fiind cu doar 4% mai mic în comparaţie cu media UE 27 (290).
În acest context, este evident că aserţiunea conform căreia instituţiile de stat româneşti sunt în acest moment supradimensionate şi intolerabil de costisitoare implică fie ignoranţă, fie interese de natură propagandistică, fie şi una şi alta. Pentru că aşa cum am argumentat anterior, numărul de salariaţi la 1.000 de locuitori a fost anul trecut în România cu mult mai mic în comparaţie atât cu media UE 27, cât şi cu toate celelalte ţări din UE 27. Pe de altă parte, cheltuielile bugetului de stat au reprezentat în anul trecut doar 35% din PIB, acest nivel fiind cu mult mai mic în comparaţie cu media UE 27 (circa 47% din PIB). [1], [2]
Nota bene, aserţiunile din media românească conform cărora riscurile extreme care afectează în acest moment sectorul privat al economiei româneşti ar fi generate de numărul excesiv de salariaţi şi de costurile prohibitive din sectorul public al economiei reprezintă, în opinia mea, o contradicţie în termeni. Pentru că, în acest moment, statul român este, la propriu, un „stat minimal”, atât în ceea ce priveşte numărul de salariaţi la 1.000 de locuitori, cât şi în ceea ce priveşte nivelul cheltuielilor bugetare. Însă , aşa cum se întâmplă întotdeauna în „vremuri tulburi”, este mult mai util să pui la stâlpul infamiei „duşmanii poporului”, decât să-ţi recunoşti propriile erori sau neputinţe. Nimic nou sub soare, nu-i aşa?
_________________________________________________
Surse:
1. https://www.mfinante.gov.ro;
2. https://ec.europa.eu/eurostat/web/main
sursa articolului: România Socială
Propaganda asta este de cand cu omul gras care calareste pe ala slab care munceste din greu. In realitate cred ca sunt mai multi paraziti/1000 de locuitori decat angajati care fac treaba pentru nevoile societatii. Ma refer la diversi infractori, speculanti, traficanti, „dezvoltatori”, aia pe care ii vedem de regula in emisiuni tv imbecile care se pretind a fi de „monden”
ApreciazăApreciază
Pe de alta parte, citarea eurostat este excesiv de larga, acel site este atat de vast incat cu un oarecare noroc sau efort sustinut poti ajunge la statisticile in original, alea citate in romana … Ramane sa le luam de bune la sursa intermediara.
ApreciazăApreciază
cum autorul articolului este un membru al Academiei și un fosrte reputat sociolog (e drept, un teoretician…) am putea să îl credităm că nu ne minte. E drept, putem avea oarece îndoieli la cifra de 19 milioanme locuitori. Dar asta este cifra dată de INS.
ApreciazăApreciază
Eu nu sustin ca minte ci spun doar ca link-ul nu duce la statistica aia ci la site-ul eurostat. Iar in site pare ca poti cauta multe ace, ca fan este din belsug …
ApreciazăApreciază
O analiza mai atenta ar trebui sa detalieze nr. de bugetari din:
-administrația centrală (aproximativ 700.000?)
-administrația locală
-sănătate
-învățământ
-apărare și ordine publica
-alte categ de bugetari
ApreciazăApreciază
sanatate + învășămând + forțele militare/MAI = peste 70%, adică vreo 800.000 din cele 1,2 milioane bugetari.
ApreciazăApreciază
Foarte interesant studiul dvs. pentru care va felicit! O mica nelămurire am : cum puteti fi atât de precis în condițiile în care ministrul muncii în funcție declara pe la toate posturile tv ca nu se cunoaște cu precizie numărul angajaților la stat?
ApreciazăApreciază
no comments. ;P
PS UE folosește datele furnizate de către INS; acesta contabilizează toate informațiile privitoare la forța de muncă primite de la toate instituțiile de stat (sau cu capital de stat, în cazul agenților economici) mai puțin serviciile secrete (dar numărul lor poate fi estimat. Cât despre afirmația dnei Ministru, nush ce să zic.
ApreciazăApreciază