Nu are importanță cine va fi ministru la Educație

Anunțul că Florin Câțu va fi premierul noului guvern PNL+USRPLUS+UDMR face inutilă orice discuție despre cine ar fi cel mai potrivit titular al fotoliului ministerului de pe strada Berthelot. Și asta pentru că este evident (cel puțin pentru mine) că premierul va supraveghea cu un ochi de vultur cărpănos nu doar alocarea banilor de la buget, dar și cheltuirea banilor europeni.

”Prgramul de guvernare” prezentat de către Partidul Național Liberal în campania electorală nu cuprinde referiri, nici măcar niște estimări vagi, cu privire la sumele care vor fi repartizate educației. Este adevărat că prim-vicepremierul Raluca Turcan a declarat că bugetele 2021-2024 vor aloca procente din ce în ce mai mari din PIB către educație, astfel încât să se ajungă la faimosul 6% – procent prevăzut de lege dar prorogat an de an, de vreo două decenii și mai bine. Tot domnia sa ne asigura că în următorii ani se vor aloca educației 5 miliarde euro, bani europeni. Dar mă tem că erau mai degrabă declarații de campanie, cum multe declarații au apărut la un moment dat pentru a se topi în ceața lucrurilor despre care doar se vorbește; căci vorbele, se țtie, sunt făcute pentru a ascunde gândurile.

Mai mult. Faimosul „Plan de redresare și reziliență” nu este foarte încurajator cu privire la sumele provenite din partea UE sau din împrumuturi cu dobândă mică, sume care ar fi repartizate educației:

Chiar dacă adăugăm la educație sumele repartizate cercetării (5%) tot nu ajungem prea departe.

În fapt, dacă ar fi să îl cred pe europarlamentarul Vlad Negrescu, Planul român de redresare și reziliență se abate în această privință de la recomandările Parlamentului European, care prevedeau (pentru suma de 30 miliarde euro, rezervate redresării și rezilienței) 10% pentru educație, în timp ce planul românesc prevede doar un procent de 3,1%.

În concluzie.

Documente programatice la care ministrul de finanțe Florin Cîțu a fost co-autor prevăd procente mici alocate educației, sau tac înțelept în această privință. Documentele respective vor fi aplicate de către guvernul condus de către același Florin Cîțu. Acel Forin Cîțu care declara: „Sectorul privat trebuie să fie principalul obiectiv în românia, nu învăţământul, nu sănătatea” (Adevărul)

Acum se înțelege de ce, practic, nu are importanță cum se va numi Ministrul Educației și Cercetării?

Later edit: că în text aveam dreptate, acolo unde spuneam că Planul de redresare, cel care prevede jdemii de km de autostrăzi dar mai nimic pe educație, nu va fi bine primit de către Comisia Europeană, se poate constata și accesând linkul G4Media. Dar poate că am dreptate și la celelalte puncte…

 

Etichete:, , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: