Război în Ucraina. Update ziua 314 – 3.01.2022

ISW pare relativ obiectiv în relatarea evenimentelor, dar face o discretă propagandă pro-Kiev.
Military Land este un site ucrainean care oferă informații și hărți despre armata ucraineană și războiul cu Rusia.
Sursele rusești sunt, evident, partizane.

Traducerea este realizată automat și fără rectificări cu Google Translate și traducătorul Chrome din Android.

ISW

Chestiuni Cheie

 • Președintele rus Vladimir Putin a aprobat o serie de instrucțiuni pentru agențiile ruse și oficialii de la nivel înalt, probabil menite să liniștească criticile pe scară largă cu privire la furnizarea și plata beneficiilor personalului militar rus și propaganda războiului.
 • Putin a confirmat că Rusia folosește o varietate de scheme sociale pentru a justifica transferul copiilor ucraineni în Rusia.
 • Eșecurile sistemice în eforturile Rusiei de generare a forțelor continuă să afecteze capacitățile personalului rus în detrimentul capacității operaționale rusești în Ucraina.
 • Capacitățile degradate ale personalului militar rus vor exacerba probabil și mai mult criticile milbloggerului rus față de eforturile rusești de generare a forțelor și ale Ministerului rus al Apărării (MOD).
 • Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigozhin a încercat să justifice lipsa de progres a Grupului Wagner în Bakhmut, susținând parțial evaluarea ISW conform căreia forțele ruse din Bakhmut sunt culminante.
 • Forțele ruse au continuat contraatacuri limitate de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, în timp ce forțele ucrainene au continuat să lovească logistica militară rusă în regiunea Luhansk.
 • Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în apropiere de Bakhmut și Avdiivka și ar putea să își consolideze gruparea în vestul regiunii Donețk.
 • Forțele ucrainene au stabilit poziții pe insula Velikiy Potemkinsky din delta fluviului Nipro începând cu 2 ianuarie.
 • Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care promite beneficii suplimentare personalului forțelor ruse și Gărzii Naționale Ruse (Rosgvardia) care apără granița ruso-ucraineană.

Ukrainian Counteroffensives (Ukrainian efforts to liberate Russian-occupied territories)

Eastern Ukraine: (Eastern Kharkiv Oblast-Western Luhansk Oblast)

 • Forțele ruse au continuat contraatacuri limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 3 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Stelmakhivka (16 km nord-vest de Svatove), Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna), Ploshchanka (17 km). nord-vest de Kreminna) și Bilohorivka (12 km sud de Kreminna).[21] Imaginile geolocalizate postate pe 3 ianuarie arată forțele ruse care operează la 1 km nord de Bilohorivka, indicând că forțele ruse au făcut progrese marginale în jurul așezării.[22]
 • Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au folosit sisteme de artilerie termobarică, un activ militar de mare valoare la nivel de district, pentru a lovi forțele ucrainene în zona Kreminna.[23] Folosirea de către armata rusă a unui bun militar la nivel de district în zona Kreminna indică faptul că forțele ruse probabil continuă să acorde prioritate operațiunilor de-a lungul liniei Kreminna-Svatove în mijlocul potențialei pregătiri a armatei ruse pentru un efort decisiv în regiunea Lugansk.[24]
 • Forțele ucrainene au continuat să lovească logistica militară rusă în regiunea Lugansk. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhii Cherevaty, a raportat pe 3 ianuarie că forțele ucrainene au distrus depozitele rusești de câmpuri de muniție și o zonă de depozitare a combustibilului și lubrifianților în direcția Svatove.[25]

Russian Main Effort—Eastern Ukraine

Russian Subordinate Main Effort—Donetsk Oblast (Russian objective: Capture the entirety of Donetsk Oblast, the claimed territory of Russia’s proxies in Donbas)

 • Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul lui Bakhmut pe 3 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Bakhmut însuși; la nord-est de Bakhmut, lângă Rozdolivka (18 km nord-est), Soledar (10 km nord-est) și Krasna Hora (5 km nord-est); și la sud de Bakhmut, lângă Kurdyumivka (12 km sud-vest) și Klishchiivka (6 km sud-vest).[26]
 • Un milblogger rus a susținut că forțele Grupului Wagner au lansat un asalt spre Krasna Hora și continuă încercările de a împinge nord spre Bakhmut din poziții din apropierea Klișchiivka, Ozeryanivka (14 km sud-vest de Bakhmut) și Opytne (3 km sud de Bakhmut).[27] Imaginile de luptă geolocalizate arată lovituri ucrainene asupra vehiculelor rusești și a elementelor de infanterie la nord de Soledar, ceea ce indică faptul că forțele ruse au stabilit poziții în această zonă.[28]
 • Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 3 ianuarie. Statul Major ucrainean a declarat că trupele ruse au efectuat atacuri în apropiere de Avdiivka (chiar la nord de orașul Donețk) și Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk).[29]
 • Un blogger rus a susținut că trupele ruse au atacat și fortificațiile ucrainene de-a lungul periferiei de vest a orașului Donețk, lângă Krasnohorivka și au încercat să împingă Nevelske și Pervomaiske.[30] O altă sursă rusă a raportat că elemente ale Regimentului 9 al Republicii Populare Donețk (DNR) înaintează spre Avdiivka și luptă în grupuri mici pentru a evita pierderile de personal.[31] Surse ruse au continuat să susțină că luptele de stradă sunt în desfășurare în Marinka.[32]
 • Forțele ruse ar putea să își consolideze gruparea în vestul regiunii Donețk. Statul Major ucrainean a remarcat la 3 ianuarie că forțele ruse își întăresc gruparea în direcția Novopavlivka (direcția operațională folosită pentru a se referi la zona de sud-vest a orașului Donețk) în detrimentul unităților transferate din direcția Herson.[33] Această declarație este în concordanță cu observațiile anterioare ale ISW că forțele ruse continuă să consolideze pozițiile în estul Ucrainei cu elemente desfășurate anterior în regiunea Herson.[34]
 • Imagini geolocalizate postate pe 3 ianuarie arată artileria ucraineană oprind o rotație a infanteriei ruse lângă Pavlivka (40 km sud-vest de orașul Donețk).[35] Forțele ruse au continuat focul de artilerie de rutină în vestul Donețk și estul regiunii Zaporizhia.[36]

Military Land

Sloboda Front includes the area of between Oskil and Aydar river

 • Russian forces attacked Ukrainian positions in the area of Stelkmakhivka and Makiivka. Neither attack succeeded.
 • The enemy attempted, again, to push Ukrainian forces farther away from Ploschanka settlement. The attack was repelled.

Siverskyi Donets

 • Russian troops attempted to advance towards Bilohorivka (Luhansk O.), but the attempt was stopped by Ukrainian defenders.
 • Russian forces, due to unsuccessful attacks to gain control over Soledar, are trying to bypass the city and attempted to advance from the direction of Yakovlivka towards Rozdolivka. The attack was repelled.

Bakhmut Front

 • Fighting continues in Soledar.
 • The enemy managed to advance east of Pidhorodne and attacked towards Krasna Hora. The attack was repelled, but the situation remains complicated.
 • Ukrainian forces repelled a Russian attack on Pidhorne.
 • Ukrainians report another series of repelled attacks in the area of Klishchiivka, Kurdyumivka and Ozaryanivka.
 • Heavy fighting continues in the industry area and in Opytne.
 • The enemy managed to advance deeper into the forest north of the industry area.

Donetsk Front

Heavy fighting continues in Marinka.

Surse ruse

War Gonzo

 • Ziua artileriei ruse în direcția Zaporojie. Atacurile asupra lui Plavni, Kamensky, Stepnoy, Maly Shcherbak, Novoandreevka, Orekhovo, Novodanilovka, Charovnoye, Gulyaipolsky, Zheleznodorzhny, Gulyaipole, Zeleny Guy și Olgovsky. Forțele armate ale Ucrainei sunt încă practic „tăcute”. (Fig. 1)
 • Pe frontul Doneţk, trupele ruse atacă în oraşul Maryinka. Un alt atac efectiv în frunte în direcția zonei fortificate ucrainene din Avdiivka. (Fig. 2)
 • La sud de Bakhmut, PMC-urile Wagner încearcă din nou să avanseze de la Ozaryanovka și Kurdyumovka. De asemenea, lupte aprige în zona Kleshcheevka. Inițiativa se află în spatele unităților rusești. În zona PMC experimentală Bakhmut „Wagner” a spart apărarea Forțelor Armate ale Ucrainei. El încearcă să ajungă în oraș de la periferia de est. La nord, el conduce operațiuni de asalt lângă Podgorodny. La sud de Soledar – Wagner PMC atacă în direcția Krasnaya Gora. Aceeași imagine de la Yakovlevka. (Fig. 3)
 • Direcția Lugansk devine „fierbinte”. Trupele ruse se reped din nou la Belogorovka. La nord atacă în zona Ploshchanka și în direcția Makiivka. Un alt atac asupra Stelmahovka susținut de artilerie. În timp ce aceasta este o acțiune tactică. Dar în curând ele se pot transforma în unele operaționale. (Fig. 4)

Ministerul Apărării despre incidentul Makeyevka

 • La 1 ianuarie, la zero un minut, ora Moscovei, artileria Forțelor Armate ale Ucrainei a dat o lovitură cu șase rachete ale sistemului de rachete cu lansare multiplă Hymars la punctul de desfășurare temporară a uneia dintre unitățile militare ruse din apropierea localității Makeyevka.
 • ◽️ Două rachete au fost interceptate de forțele de apărare aeriană aflate la serviciu.
 • ◽️ Patru rachete cu un focos de fragmentare puternic exploziv au lovit clădirea în care era staționat personalul militar rus. Din cauza detonării focoaselor rachetelor Hymars, tavanele clădirii s-au prăbușit.
 • ◽️ Imediat după tragedie, comandamentul și ofițerii acestei unități militare, comandanții subordonați și militarii altor unități, au luat toate măsurile disponibile pentru salvarea victimelor. Primul ajutor a fost acordat, răniții au fost evacuați la unități medicale.
 • ◽️ Din păcate, în timpul analizei molozului structurilor din beton armat, numărul tovarășilor noștri care au murit a crescut la 89. Printre morți se numără și comandantul adjunct al regimentului, locotenent-colonelul Bachurin.
 • ◽️ Toate victimele și familiile militarilor morți sunt asigurate cu toată asistența și sprijinul necesar.
 • ◽️ Lansatorul sistemului de rachete cu lansare multiplă, din care Forțele Armate ale Ucrainei au tras asupra Makiivka, a fost distrus de focul de întoarcere.
 • ◽️ De asemenea, ca urmare a rachetelor și a loviturilor aeriene asupra acumulării de echipamente militare în zona gării Druzhkovka din Republica Populară Donețk, încă patru lansatoare de rachete cu lansare multiplă Himars, patru vehicule de luptă RM-70 Vampire MLRS, peste 800 de rachete către el, opt mașini, precum și peste 200 de naționaliști ucraineni și mercenari străini.
 • ◽️ În plus, în zona ​​​​​​Maslovka, a fost lovit un punct de desfășurare temporară a uneia dintre unitățile „Legiunii Străine”, unde au fost distruși peste 130 de mercenari străini.

Etichete:, , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: