C. Medrega: Lazea, BNR: Ar fi corectă separarea băncilor de investiţii de cele comerciale. Taxarea tuturor băncilor ar fi o greşeală

Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, consideră că ar fi corectă separarea băncilor de investiţii de cele comerciale şi nu crede că ar fi o ideea bună taxarea uniformă a tuturor instituţiilor de credit.

„Nu este o ideea bună taxarea băncilor la nivel european pentru că pune în aceeaşi oală şi pe cei care au greşit şi pe cei care nu au greşit. Mult mai corect mi s-ar părea ca pe lângă o separare a băncilor de investiţii de cele comerciale să aibă loc, dacă tot vor să dea o lege, să dea o lege nu pentru taxarea băncilor, ci să dea o lege pentru ca cei care au beneficiat de sprijin bugetar să nu mai aibă voie să dea dividende acţionarilor, bonusuri managerilor şi creşteri de salarii angajaţilor până când fondurile bugetare nu vor fi fost înapoiate”, a spus Lazea. El a amintit că acum băncile care au fost salvate din bani publici dau şi bonusuri şi dividende.

„Este o chestie persoanală, nu vine din partea BNR-ului, nu s-a discutat aşa ceva. Nu este o poziţie oficială, dar mi se pare de bun simţ ca să nu bagi în aceaşi oală şi băncile bune şi pe celelalte. Vorbim despre comunitatea europeană, unde am văzut că se discută despre taxarea uniformă a băncilor, care mi se pare o greşeală. Eu sunt de părere că trebuie răspuns supărării populaţiei care a plătit cu bani din buzunar salvarea băncilor, dar numai ca să îi pui să plătească pe cei care chiar au primit bani. De ce să pedepseşti toate băncile, când numai unii au fost salvaţi?”.

La finele lunii februarie, premierul britanic Gordon Brown a declarat că cele mai importante economii ale lumii se apropie de încheierea unui acord privitor la o taxă bancară mondială, fiind posibil ca un astfel de acord să se încheie în cadrul summit-ului G20 din Canada din luna iunie.

El susţinea că ideea unei astfel de taxe a câştigat teren în urma planului preşedintelui american de a atrage 90 mld. dolari prin intermediul unei taxe impuse bancilor. Taxa ar putea costa sectorul serviciilor financiare zeci de miliarde de lire sterline pe an.

sursa: Ziarul Financiar

Etichete:, , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: