CNAS trece sub control parlamentar

Senatul României a aprobat în şedinţa sa de astăzi, cu 61 de voturi pentru, 32 de abţineri şi 13 voturi împotrivă, proiectul de lege iniţiat de senatorii liberali Minerva Boitan şi Paul Ichim prin care se propune modificarea şi completarea Legii 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri.

Modificările propuse de cei doi iniţiatori se referă la instituirea pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a statutului de instituţie publică autonomă care să funcţioneze sub control Parlamentar cu obligativitatea de a prezenta anual un raport de activitate. De asemenea, proiectul prevede şi ca preşedintele CNAS să fie numit de către Parlament, pe o perioadă de 7 ani, din rândul membrilor Consiliului de Administraţie, la propunerea Comisiilor de specialitate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, iar colectarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la fond să se realizeze de ANAF, controlul asupra colectării realizându-se tot de către Parlament.
„Prin proiectul aprobat astăzi am propus independenţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Actul legislativ votat azi în Senat a stârnit interesul tuturor forţelor politice şi iată şi de ce: tocmai a trecut Ordonanţa 48 prin care Guvernul are control total asupra CNAS. Ordonanţa prevede ca din cei 7 membri ai Consiliului de Administraţie, 3 să fie numiţi de premier, unul de preşedinte, iar reprezentantul pensionarilor trebuie să aibă avizul primului ministru. Astfel, Puterea a luat în calcul că dacă iese de la guvernare şi nu mai are ministrul Sănătăţii să aibă măcar preşedintele Casei. Aşa se face că de la o iniţiativă susţinută de toate partidele politice în decursul timpului, se ajunge, prin calcul politic, ca ea, lansată de Opoziţie, să fie susţinută de Putere”, a precizat senatorul PNL, Paul Ichim.

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: