Elevii întrecuţi de cei care vor să-i educe ca dascăli: Perlele examenului de titularizare

Nu doar elevii au avut parte de perle în lucrarile de examen, ci şi foarte multi dintre cei  care ar trebui să educe viitoarele generaţii de şcolari. O serie de candidaţi la examenul de titularizare pentru un post de profesor sau învăţător au devenit sursă de amuzament pentru dăscălii examinatori. Şi au avut şi de ce: perlele nefericite în tezele dascălilor au rivalizat cu cele ale aspiranţilor la diploma de bacalaureat.

„Virgula este o întrerupere de sarcină” sau „Motivele poeziei ar fi iubirea” sunt doar câteva dintre perlele descoperite.

Un alt candidat încearcă o cugetare profundă: „Este prima poezie de factură romantică a lui Eminescu în care iubita îl invită la iubire”. Un alt pretendent la titlul de professor are probleme cu pluralul:”Învăţarea devine mai captivă”, dar tot greşită este.
Vă prezentăm mai jos şi alte perle gramaticale colecţionate din bogatul bagaj de “cunoştinţe” ale candidaţilor la titularizare:
– „Subiectu constă în efermitatea poetului în contrast cu natura”
– „Codrul este un prieten vechi unde simte nevoia pentru o descărcare sufletească”
– „În « Sara pe deal » merg oile la păscut”
– „Preşcolari îşi formează unele deprinderi şi însuşiri noi fără să îşi dea cu seama”
– „Idilă de dragoste”
– „Poemul Luciafărul exprimă expresia absolvită pe care le atinge gândirea poetului”
– „În continuare ilustrează iubirea stranică care se întrupează”
– „Prin excelenţă, Eminescu rămâne un poet romancier”
Pe fondul acestor  carenţe, nu este de mirare faptul că doar 30% dintre candidaţii au luat note peste 7,  pragul pentru promovarea examenului de titularizare. 52 dintre candidaţi au luat nota 1 şi doar 26 au reuşit să obţină nota maximă. La polul opus, 32% dintre profesori au obținut note mai mici de 5, iar 38% dintre candidați au obținut în urma concursului note între 5 și 7, aceştia urmând să activeze ca suplinitori.
Alţi peste 5.400 de aspiranţi la statutul de profesor s-au retras din examen din cauza camerelor de supraveghere, iar alţi câţiva au fost prinşi copiind cu hands-free-ul la ureche.
Potrivit datelor centralizate la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), la proba scrisă a concursului de titularizare au fost înscrişi 38.101 candidaţi, dar la teste s-au prezentat 29.291 de persoane. Peste 4.000 sunt absolvenţi din promoţia 2011. Numărul total de posturi didactice sau catedre vacante titularizabile este de 4.471, iar al celor vacante sau rezervate netitularizabile este de 42.731
sursa: ImpactNews

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: