Analistii politici si reprezentantii partidelor din opozitie au crezut a descoperi interese ascunse (din aria politica oranj) in propunerea venita dinspre palatele Cotroceni & Victoria (cu o anexa in Modrogan). Dar atat pedeleprele cat si adversarii lor uita ca deseori exista efecte perverse care dejoaca intentiile celor care aplica unele masuri, sau chiar fac ca respectivele masuri sa se intoarca impotriva initiatorilor. Tot astfel cu aceasta comasare a alegerilor. Sa dezvoltam punctual si sa explicam de ce PDL (si aliatii) nu castiga cat spera… sau chiar ar poutea sa piarda din aceasta comasare.
(1) PDL avand de-a face cu o singura campanie, va putea sa isi foloseasca toate resursele acumulate in perioada guvernarii intr-un singur efort de a cumpara voturile electoratului (dupa modelul Pinalti din Neamt, desi nu Pinalti a brevetat metoda). Acest fapt este perfect adevarat, si joaca numai in favoarea PDL, deoarece partidele din opozitie nu vor dori sau nu vor putea sa aplice respectiva cale de castigare a alegerilor – sau daca o vor face, atunci va fi la o scara incomparabil mai redusa decat partidele la putere. Masura va ajuta in special UNPR-ul, ale carui resurse sunt fatalmente mai reduse decat cele ale PDL, sau partide precum PP-DD ale caror tentative de corupere a electoratului vor fi tolerate de catre autoritati in timp ce eventualele incercari similare ale Opozitiei vor deveni rapid subiect de dosar penal si campanie media.
2. Primarii PDL vor trage neconditionat pentru candidatii PDL la parlamentare. Sociologic se cunoaste ca dupa alegerile locale primarii, odata alesi si cu sacii in caruta, nu mai manifesta tot atat entuziasm si determinare in cadrul campaniei electorale pentru alegerea parlamentarilor. Alegerile fiind comasate, se poate presupune pe drept cuvant ca acest aspect negativ va dispare, de aici avand de castigat viitorii parlamentari (in ultima instanta parlamentarele sunt mai importante decat localele, deoarece numai ele ofera accesul la puterea guvernamentala). Se uita ca acelasi lucru va functiona si in cazul primarilor USL. la alegerile din Maramures si Neamt s-a putut constata un oarecare non-copmbat al primarilor USL. Nu va mai fi posibil acest lucru in conditiile in care alegerile vor fi comasate: primarii USL vor „trage” atat pentru ei cat si pentru lista pentru Camere. Si cum raportul in teritoriu este de 3:2 in favoarea primarilor USL, este de crezut ca cei care vor beneficia in cea mai mare masura de comasare vor fi candidatii parlamentari USL. Un aspect negativ in ceea ce priveste suportul pe acre candidatii USL la primarii il pot aduce candidatilor USL la Camere este acela al posibilei duble candidaturi al primarii, PNL/PSD. In acest caz, din confruntarea directa intre candidatii PSD si PNL la primarie ar putea avea de castigat nu numai candidatul PDL la primarie, ci si cei pentru Camera si Senat, deoarece contracandidatilor USL li sa va face o campanie neunitara si posibil contradictorie. Desigur, acest aspect negativ poate fi combatut foarte usor prin depunerea, peste tot unde este posibil, a unor candidaturi USL unice pentru primarie (desi Protocolul USL nu prevede expres acest lucru).
3. USL avea in vedere efectul de cascada al alegerilor locale asupra alegerilor parlamentare. Previzionand castigarea a minim 30 de Consilii judetene si inbunatatirea raportului numeric dintre primariile detinute de catre USL si cele PDL, USL spera ca acesta victorie detasata la alegerile locale sa aiba un efect pozitiv asupra desfasurarii alegerilor generale. Comasarea alegerilor anuleaza acest efect. Se prea poate ca tocmai constientizarea viitoarei victorii a USL la locale sa fi determinat puterea portocalie sa antameze la ideea comasarii alegerilor, PDL urmarind astfel limitarea daunelor in ce priveste configuratia parlamentara. Insa acest aspect nu joaca numai in favoarea PDL. Caci putem banui ca intre termenele celor doua tururi de alegeri, oricum unii noi alesi USL ar fi putut fi „convinsi” de catre partidul-stat sa faca non-combat sau chiar sa apese, cu recent confirmata lor autoritate, in favoarea listelor de parlamentari oranj. Asa incat pierderile USL pe aceasta linie vor fi, dar nu vor fi majore.
4. PDL nu va putea ascunde culoarea politica a candidatilor proprii. In cam toate alegerile anticipate, locale sau parlamentare, desfasurate dupa crearea USL, una dintre tacticile electorale ale PDL a fost ascunderea” candidatilor PDL: neafisarea culorii portocalii (sinonima cu PDL), sigla PDL minuscula sau chiar absenta pe afise, neparticiparea liderilor majori PDL (Boc, Udrea) la campaniile electorale, etc. Dupa cum parturisea chiar artizanul victoriei PDL din Neamt, „PDL nu mai este o marca ce aduce voturi”. Dar acesta strategie nu va mai putea fi aplicata in cazul comasarii, cand candidati PDL la primarii vor face campanie pentru candidatii PDL la Parlament, nu vor putea spune ca acestia din urma sunt altceva decat sunt: pedelisti (portocali sau altfel colorati). In schimb candidatii USL nu au nimic de ascuns, dimpotriva. In aceaesi masura in care ei vor putea acuza apartenenta politica pedelista a contracandidatilor lor (la primarie saau Parlament), candidatii USL vor avea ed castigat (pentru ambele tipuri de alegeri) apartenenta la USL, singura alternativa viabila la ciuma portocalie (poate devenita intre timp verde sau albastra, dar tot ciuma fiind).
5. Prin comasarea alegerilor, „locomotivele electorale” vor putea influenta rezultatele si la alegerile locale, nu numai la cele parlamentare. Ultimele cicluri electorale au subliniat importanta unei locomotive electorale pentru partide sau aliante electorale. S-a mers chiar in varianta in care, in procesul de propaganda electorala, se vehiculau numele viitorului prim ministru, etc. PDL nu are cum sa foloseasca locomotive electorale pentru parlamentarele din 2012 pentru simplul fapt ca nu are asa ceva, si nici timp pentru a crea: ce locomotiva electorala poate fi un Boc, premier cu incredere de 10% in populatie? Sau Udrea? Sau oricare dintre liderii majori ai PDL? De aceea PDL cauta sa foloseasca niste substitute (alesii locali). USL poate sa isi foloseasca atat alesii locali (presedinti de CJ, primari, consilieri locali si judeteni), mai numerosi decat aceia ai PDL, cat si si locomotivele electorale numite Antonescu si Ponta (si nu numai! In ultimul sondaj cu tema incredere in oamenii politici, USL are primele 6 personalitati, numai dupa aceea urmand un pedelist).
Nu neg ca nu s-au facut calcule atunci cand PDL-ul, prin seful sau de la Cotroceni, a lansat idea comasarii alegerilor locale cu cele parlamantare. Numai ca nu pot sa nu observ ca in 2011 Zeus de la Cotroceni a devenit un om care incepe sa judece defectuos in plan politic.
Ideea regionalizarii s-a intors impotriva autorului ei. Flegma aruncata inspre Majestatea Sa Mihai I s-a intors si s-a lipit, gros, pe obrazul expeditorului. Tot astfel aceasta idee a comasarii alegerilor. S-ar putea sa nu se inscrie decat in tot mai lungul sir de exemple prin care se confirma idea ca, atunci cand vor sa piarda un om, mai intai zeii ii iau mintile.
nota: imagina este preluata de pe 3.bp.blogspot.com
Comentarii recente