Jurnalul National – Contraoferta USL la dictatele lui Zeus

Dacă PDL a preluat proiectele lui Traian Băsescu, USL a lansat contraoferte la fiecare dintre ideile prezidenţiale. Liderii Uniunii au reacţionat cu un proiect-replică la modificarea Constituţiei şi la amendarea legilor electorale, au contracarat reorganizarea propusă de preşedinte cu un proiect propriu de dezvoltare regio­nală şi au identificat o altă soluţie în locul comasării alegerilor locale cu parlamentare. În timp ce Băsescu îi toacă pe democrat-liberali cu re­zol­va­rea grabnică a proiectelor, USL are termene fixate după 2012 şi ini­ţi­a­tive ce îşi aşteaptă dezbaterea şi votul în Parlamentul României.

Reorganizarea ţării

Propunerea lui Traian Băsescu de reorganizare administrativ-teritorială, prin care judeţele sunt desfiinţate, a fost văzută de USL ca „un pe­ricol pentru ţară şi pentru co­mu­ni­tăţile locale”. În contrapondere, lide­rii Uniunii au lansat în iunie proiectul USL de dezvoltare regională, care men­ţine judeţele actuale şi introduce înfiinţarea a opt regiuni, conduse fie­care de câte un prefect desemnat de către Guvern. Potrivit proiectului, pe această schemă de reorganizare ar urma să fie create noi instituţii: Con­siliul Regional, Senatul transformat într-o cameră a reprezentanţilor lo­cali şi Curţile de Apel Regionale. Con­siliul Regional se vrea a fi un Exe­cutiv regional condus de un pre­şe­din­te ales direct de cetăţeni şi care va funcţiona ca un „premier” al regiunii, în timp ce Senatul, ales pe un mandat de patru ani, va prelua func­ţia de reprezentare a puterilor locale şi va avea sarcina legiferării în dezvol­tarea regională. Spre deosebire de PDL şi Băsescu care vor aplicată noua organizare înainte de locale, USL preconizează implementarea pro­iectului după 2012, fiind pre­vă­zute trei etape. Între 2012-2013, va avea loc transferul de atribuţii şi de com­petenţe între guvern şi judeţe, se vor întări cele opt regiuni de dezvol­tare cu structuri politice noi, se va des­fiinţa Ministerul Dezvoltării Re­gi­o­nale şi se va modifica Constituţia. În 2014, vor fi organizate alegeri indirecte pentru desemnarea unor Consilii Regionale provizorii, iar aleşii lo­cali vor alege preşedintele de Consiliu Regional. În 2016, o dată cu lo­ca­lele, se vor desfăşura alegeri pentru de­semnarea preşedinţilor de Consi­lii Regionale (alegeri directe – vot uni­nominal) şi vor intra în funcţiune Curţile de Apel regionale.

Lege vs Constituţie

Liderii USL s-au opus şi doleanţei prezidenţiale de modificare a Constituţiei în actualul mandat al Parlamentului, ei transmiţându-i lui Băsescu că revizuirea legii fundamentale trebuie discutată de către viitorul Legislativ. USL s-a arătat în schimb de acord cu reducerea numărului de parlamentari şi cu schimbarea sistemului de vot. De altfel, Crin Antonescu şi Victor Ponta au şi depus în iunie un proiect de lege pentru modificarea legilor electorale, luându-le faţa democrat-liberalilor care nu au pus încă nimic pe hârtie din cauza divergenţelor cu UDMR, pe marginea tipului de vot uninominal. Proiectul USL prevede creşterea normei de reprezentare la 100.000 de cetăţeni pentru un deputat şi la 200.000 pentru un senator, astfel încât în viitorul Legislativ să existe 325 de aleşi, precum şi alegerea parlamentarilor prin scrutin uninominal majoritar, într-un singur tur – cel care este pe primul loc merge în Parlament. Iniţiativa celor doi lideri USL nu a intrat însă în procedură legislativă şi zace în sertarele Camerei Depu­taţilor din 20 iunie, din cauză că Executivul, conform datele afişate pe site-ul acestui for, nu şi-a trimis nici până la această dată punctul de ve­dere, deşi avea ca termen data de 4 iulie. Pentru a fi adoptat, proiectul tre­buie votat de jumătate plus unu din numărul total al aleşilor din fie­ca­re Cameră a Parlamentului, Sena­tul fiind camera decizională.

Anticipate, nu comasare

În locul comasării alegerilor, prin împingerea în toamnă a localelor, USL a venit cu propunerea anticipa­telor. În august, liderii Uniunii ex­plicau că legile şi Constituţia preci­zează clar cazurile în care se poate pre­lungi mandatul aleşilor locali, iar ar­­gumentul PDL privind eco­no­mi­si­rea de bani la bugetul de stat este doar „populist”. „Cu cât mai repede vom avea alegeri parlamentare antici­pa­te, cu atât mai repede vom avea un Parlament legitim, cu o majoritate stabilă”, declara Crin Antonescu. Li­derii Uniunii au recunoscut însă că declanşarea anticipatelor este greu de realizat, în condiiţile în care ai ne­vo­ie de o majoritate solidă în Parlament pentru a trânti Guvernul şi a ur­ma întreaga procedură cons­ti­t­u­ţi­o­nală. Victor Ponta a punctat însă în re­pe­tate rânduri deschiderea Uniunii de a sprijini orice demers care poate duce la alegeri anticipate.

Viziunile USL

Pe lângă contraoferte, USL a mai lansat în această vară „Viziunea pentru turism”, un program care vizează crearea unui minister al Turismului şi adoptarea unei legi specifice domeniului. Alături de acesta, liderii Uniunii au prezentat şi un program pentru agricultură, în care sunt incluse măsuri precum realizarea cadastrului gratuit pentru toate terenurile, dezvoltarea irigaţiilor şi crearea de locuri de muncă în mediul rural, precum şi unul pentru educaţie. Un al patrulea proiect lansat anul acesta de USL este „Viziunea economică”, un program economic de guvernare, alternativă la politicile Executivului condus de Emil Boc.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: