Gandul – Victor Ponta: Planul USL pentru guvernare – soluţiile economice, renegocierea acordului cu FMI, numiri în deconcentrate, TVR, reguli în sistemul bancar

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a explicat la „Interviurile gândul” măsurile pe care le va lua dacă va ajunge prim-ministru.

„Nu garantez că în ianuarie 2013 bugetarii vor primi drepturile salariale câştigate în instanţă. Vedem cât este suma datoriei şi facem un mod de eşalonare a acestei datorii, profesorii şi magistraţii nu vor banii de mâine, ci să le propunem o eşalonare şi să ne ţinem de cuvânt”, a declarat Ponta despre modul în care vor fi plătite drepturile câştigate de bugetari în instanţă şi care sunt amânate în acest moment până în 2016.

Avertisment pentru agenţii economici: „Nu faceţi afaceri murdare cu Guvernul”

Liderul social-democrat i-a avertizat pe cei care au contracte cu statul că riscă să nu le fie plătite lucrările dacă ajunge la guvernare. „Voi cere structurilor statului de la DNA, Curtea de Conturi legalitatea şi oportunitatea acestor lucrări. Nu participaţi la această fraudă a Elenei Udrea, dacă participaţi veţi avea aceste verificări. Ministrul, secretarii de stat, directorii vor răspunde cu patrimoniul lor pentru că acolo este vorba de fraudarea banilor publici. Luăm averea doamnei Udrea, a secretarilor de stat şi a directorilor. Nu mai faceţi afaceri murdare cu guvernul PDL. Nu mai participaţi la ţepe din bani publici. Dacă credeţi că un Guvern va plăti în 2013 aceste ţepe vă înşelaţi”, a subliniat Ponta.

Renegocierea acordului cu FMI

Social-democratul a afirmat că este absolut necesar „renegocierea acordului cu FMI”. „Este absolut necesar renegocierea acordului cu FMI pentru reeşalonarea datoriei”, a adăugat Ponta.

Liderul PSD a atras atenţia că marea problemă este că Ministerul de Finanţe se împrumută de la bănci cu o dobândă foarte mare. „Marea problemă a României nu va fi datoria către FMI ci ceea ce se întâmplă în aceste zile pe tăcute. În fiecare lună, Ministerul de Finanţe ia de pe piaţa bancară câte un miliard de euro, în luna septembrie dobânda a fost de 6,7%, iar acum a fost de 7,4. Este enorm. Problema că aceste datorii sunt pe un termen scurt un an, 18 luni. Toate acele datorii sunt la nişte bănci private care vor banii înapoi. Este mai ceva ca la cămătari dobânda”

Măsuri de stimulare a economiei

Printre măsurile enumerate de Victor Ponta pentru stimularea redresării economice se numără: reducerea CAS, investiţiile eficiente, reducerea controalelor la care sunt supuse firmele private, stabilitatea legislaţiei fiscale, reducerea TVA la 19% în următorii patru ani.

„Îmi voi da demisia dacă fac numiri politice”

„Nu trebuie să mai punem şefi de deconcentrate politic. Dacă voi numi şefi de deconcentrate pe criterii politice îmi voi da demisia imediat”, a precizat Ponta.

Depolitizarea TVR, eliminarea abonamentului

„TVR este o catastrofă naţională, ceea ce face doamna Culcer acolo este o televiziune de propagandă. Este o gaură uriaşă la bugetul public. TVR ar trebui depolitizată şi ar trebuie să intre într-un circuit de concurenţă cu celelalte televiziuni”, a atacat Ponta. El şi-a menţinut propunerea de eliminare a abonamentului tv. „Cei mai mulţi români plătesc cablu, de ce să mai plătească abonamente? De ce ţii şapte opt canale, tot felul de oameni ca să rezolvi probleme partidului. Fără un audit internaţional pentru TVR şi o depolitizare reală, în afara acestor lucruri TVR va muri din cauza doamnei Culcer şi a domnului Băsescu care nu au înţeles că propaganda într-o piaţă liberă nu înseamnă nimic”

Taxa de primă înmatriculare

Victor Ponta a recunoscut că nu ştie ce se mai întâmplă cu taxa de primă înmatriculare şi cum se plăteşte aceasta. „Nu ştiu cum arată acum taxa de primă înmatriculare. Tot ce faci trebuie să negociezi cu UE. Niciun cetăţean român nu ştie ce plăteşte când înmatriculează o maşină”

El a spus că ar opta pentru o politică mai clară şi mai agresivă, de diferenţiere a ceea ce înseamnă autoturisme poluante de celelalte care reprezintă noile tehnologii.

Restanţele la creditele bancare

„Puterea actuală s-a spălat mult prea uşor pe mâini de responsabilitatea pentru Ordonanţa 50, o lege care favorizează doar băncile împotriva oamenilor. Cred că băncile care au făcut profituri foarte mari, care au câştigat foarte bine şi au trăit foarte bine acum nu plătesc nimic, acum plătim noi. Au fost vremuri bune au câştigat ei, sunt vremuri rele plătim noi”, a declarat Ponta la „Interviurile Gândul”.

El a propus implementarea taxei pe tranzacţiile financiare gândită la nivel european trebuie, impozitarea exportului de capital în zona non-euro, impozitarea suplimentară a tranzacţiilor cu caracter speculativ, acţiuni, terenuri.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: