Gandul.info: Cum s-a văzut DISCURSUL REGELUI în presa internaţională

Reuters consemnează discursul fostului Rege Mihai I al României în Parlament, primul de când „comuniştii susţinuţi de sovietici l-au forţat să abdice”, în urmă cu mai bine de 60 de ani. Conform Reuters, Regele Mihai a subliniat „diviziunile adânci în ceea ce priveşte trecutul ţării”.

Deşi sondajele de opinie arată că majoritatea românilor nu îşi doresc monarhia înapoi, liderii post-comunişti au încercat să limiteze influenţa Regelui Mihai, temându-se că acesta „le-ar putea eroda propria lor putere”, dacă ar avea „platforma necesară”, notează Reuters.

Jurnaliştii britanici spun că Regele a arătat „vioi, într-un costum şi o cravată în dungi, în faţa unui parlament aglomerat”.

Britanicii reamintesc că invitarea lui Mihai I în Parlament, de ziua sa, a fost propusă de liberali şi îl citează pe preşedintele Senatului. „Prezenţa majestăţii sale aici, după 64 de ani, este o dovadă că era comunistă este un subiect închis”, a declarat Mircea Geoană.

Reuters notează că Regele Mihai I este „cel mai bătrân fost monarh din Europa şi unul dintre ultimii supravieţuitori dintre şefii de state din cel de-al Doilea Război Mondial”.

Britanicii au selectat pasajele în care Regele s-a referit la trecut şi viitor, respectiv la coroana regală ca „simbol al independenţei, suveranităţii şi unităţii”.

„Parlamentari din toate partidele l-au aplaudat în picioare pe Regele Mihai, iar unii i-au făcut poze cu telefonul mobil”, notează Reuters.

Mircea Geoană: „Prezenţa Regelui în Parlament e o dovadă că era comunistă e un subiect închis”

Agenţia de presă reaminteşte că preşedintele Traian Băsescu, despre care spun că „are legături puternice cu PDL”, a criticat în trecut abdicarea Regelui, spunând că acesta a părăsit tronul şi a fost „slugă la ruşi”.

Reuters face şi o scurtă biografie a Regelui Mihai I, care a stat în exil în Elveţia, Marea Britanie şi SUA, s-a întors prima dată în România în 1992 şi şi-a recuperat cetăţenia abia în 1997, când preşedinte era Emil Constantinescu, mai notează britanicii.

„Regele încă are mii de susţinători, mulţi dintre ei urându-i ‘La mulţi ani!’ pe site-ul său, iar unii adunându-se în faţa Parlamentului, un imens palat de marmură construit de Ceauşescu. Mihai I va participa, marţi seară, la un concert de operă, alături de alte capete încoronate ale Europei, şi este de aşteptat să îşi salute susţinătorii, care vor urmări concertul pe un ecran amplasat afară”, mai notează Reuters.

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: