Teorie a Manipulării (XII): Sondajele CSOP

Aflu din doua surse (Sociollogica si Romania Libera) cum a încercat institutul de sondaj CSOP sa manipuleze opinia publica.

Fapte:

1. in 19 februarie CCSB publica raportul unui sondaj efectuat in perioada  11-14 februarie. Sondajul (vezi complet aici) dădea 57% USL, și doar 20% pentru PDL (e drept, cu doua puncte procentuale in fata PPDD)

2.  o zi mai târziu, Evenimentul Zilei dădea publicității un sondaj CSOP, in care USL avea doar 47@, iar PDL – 18%. O gura de oxigen pentru propaganda portocalie, care regăsea energiile necesare pentru a încerca sa isi convingă susținătorii ca lupta nu este (încă) pierduta. Căci lupta lor, nu-i așa, este ca USL sa nu câștige cele 51% care i-ar securiza guvernarea și ar arunca PDL la groapa de gunoi a istoriei.

Comentarii

Chiar și subtitlurile din EvZ era manipulatorii, cel care ne spunea cum că ”UNPR și-a dublat procentajul” era memorabil (dublarea fiind, de fapt, de la 1 la 2%) și binemerita un râs homeric.

În fapt, nu ni se spunea ca sondaje anterioare (două în aceeași lună, ianuarie 2012) puneau PDL pe locul trei intre formațiunile politice, fiind la câteva puncte procentuale în urma partidului de televizor al lui Dan Diaconescu. Desigur, sondajele respective nu fuseseră publicate, dar poate că acum înțelegem mai bine disperarea lui Zeus & Co, și înlocuirea lui Boc cu Ungureanu.

În fine, sondajul CSOP avea (conform lui Mircea Kivu, fostul șef a IMAS) o rată de eroare nu de 3,6% ci de 4,8%. Asta ca să își poată justifica cifrele modificate din poignèe, în cazul (cu totul improbabil) că cineva, vreodată, îi va controla cu acribie metodologia și datele primare.  Căci, nu-i așa, 47+3.6 dă tocmai acel 52% la care eu personal, pe urmele mai multor specialiști în domeniu, plasez USL.

Un 52% care, în condițiile în care campania electorală încă nici nu a început, poate fi securizat și chiar împins înspre 60%. Scor care ar permite USL să poată oferi României (cu ajutorul punctual al minorităților și chiar al UDMR, sau cu al unor parlamentari ”independenți” după obiceiul brevetat de chiar pedeliști în iarna lui 2009) o Constituție pentru următorii douăzeci de ani. Și, evident, să ofere românilor, fie un cadiu de Anul Nou 2012, fie un mărțișor de 1 Martie 2013: suspendarea lui Băsescu.

3 comentarii pe “Teorie a Manipulării (XII): Sondajele CSOP”

 1. MYSEBI 25 februarie 2012 la 7:26 PM #

  N-am treaba cu politica dar am ramas socat de uriasul talent al acestui Gondolin.
  Desi sunt foarte informat nu am auzit , din pacate , de acest Exceptional artist.
  Multe felicitari si faceti-va cunoscut intregii tari. Romania are nevoie de astfel de oameni…

  Apreciază

  • Gondolin 25 februarie 2012 la 9:53 PM #

   dragul meu Sebi, Gondolin pe care il lauzi nu exista – un bun motiv pentru a nu auzi de el. Cat despre micile bucăți cultural-artistice pe care le poți găsi răsfoind blogul, marea lor majoritate nu aparține proprietarului de blog, ci autorilor respectivi (în cele mai multe dintre cazuri am lăsat link-uri care te vor duce la paginile de unde le-am cules.

   Apreciază

 2. MYSEBI 26 februarie 2012 la 3:18 AM #

  Multumesc pentru lamurire.
  Oricum felicitari pentru cel mai cochet blog vazut de mine pana acum . Viata lunga………

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: