Revoltă în justiție

Era să dau titlul ”Revoltă în justiția lui Băsescu” dacă, chiar prin ultimele evenimente, magistrații nu ar fi căutat să mă contrazică. Și să îmi demonstreze că justiția nu mai este ”a lui Băsescu”. Sau, cel puțin, încearcă să nu mai fie.

S-a observat în ultima jumătate de an cât de importantă este justiția în România politică. Mai întâi cu ocazia referendumului, când 6 judecători ai Curții Constituționale s-au dovedit mai puternici decât 7,4 milioane de români. Mai apoi cu ocazia numirii lui Mona Pivniceru ca Ministru al Justiției, când CSM a uzat și a abuzat de toate subterfugile pentru a face această numire practic imposibilă sau măcar să fie întârziată cât mai mult. În fapt CSM a încercat să se erijeze într-un controlor nu numai al magistraților, dar și al actelor Ministrului Justiției, ceea ce depășea limitele competențelor sale.

Consider că este de prisos să discutăm caracterul partizan al demersurilor CSM atunci când acesta, in corpore sau prin purtătorii săi de cuvânt (cel mai adesea președinta/vicepreședinta CSM, sau foarte vocalul Dănileț) a încercat și reușit să sprijine acele acțiuni care serveau interesele guvernatorului de la Cotroceni. Este de prisos, de asemeni, să discutăm ultima poziționare a aceluiași guvernator în privința numirii șefilor Parchetului General și DNA – poziționare de partea CSM prin încălcarea unei legi organice pe care el însuși o promulgase în perioada guvernării Tăriceanu. Desigur, guvernatorul ți-a luat măsuri de precauție – încălcarea legii a fost numai ”din vorbe” și sub paravanul datului cu părerea… de inginer. Evidențele se constată, nu se discută. Iar faptul că, prin CCR sau CSM guvernatorul putea și poate să se opună unor inițiative ale USL (fără să insistăm asupra posibilității instrumentalizării organelor de procuratură, a ANI și a ”serviciilor” împotriva aceleiași USL) indică tristul adevăr că USL este obligată, în această perioadă a ”coabitării”, să funcționeze precum un mecanism gripat. Lucrurile pot fi schimbate? Cum?

În privința de-băsescizării justiției și în special a organelor de procuratură, USL nu a putut și nu poate face mare lucru. În primul rând pentru că, chiar dacă ar fi avut mijloacele să o facă, la prima mișcare în acest sens s-ar fi stârnit un scandal cu reverberații europene. Scandal disproporționat față de respectiva încercare, așa cum s-a întâmplat în iulie-august 2012 (vă amintiți ”lovitura de stat” invocată de Macovei & CO?)

Dar această de-băsescizare se pare că totuși urmează să aibă loc. Și nu din sus în jos, dinspre Parlament și Guvern înspre (încă) gărzile pretoriene ale guvernatorului, ci de jos în sus, din chiar rândurile respectivelor gărzi, care încearcă să își regăsească independența (sau un nou stăpân? Ar fi cu totul trist…)

Ca prim semn, faptul că judecătorul Cristi Dănileț este pe cale să ăși piardă locul din CSM, magistrații judecători din Râmnicu Vâlcea începând procedurile legale privitoare la revocarea din CSM a acesteia. Judecătorii din Cluj se vor întruni joi, posibil să ia aceeași măsură în privința Alinei Ghica, fosta președintă a CSM și actuala vicepreședintă (votată într-o zonă cenuție a procedurilor de vot ale CSM).

Chiar dacă aceste demersuri întreprinse de magistrați pentru a face curățenie în propria ogradă nu vor fi încununate de succes (se prea poate chiar ca Dănileț și Ghica să fie printre cei care vor hotărâ, la un anumit nivel de jurisdicție, asupra respectivelor demersuri întreprinse împotriva lor – ceea ce ar fi de mai mare râsu-plânsu) în mod sigur ele vor exercita o presiune asupra plenului CSM, și nu numai.

Protestele Asociației Magistraților, ale judecătorilor din Râmnicu Vâlcea și Cluj Napoca sunt primii muguri a unei noi realități în justiția română. Care, la un moment dat, va deveni independentă de Băsescu. Și, să sperăm, va deveni dependentă numai de Adevăr.

Etichete:, , , , , , ,

2 comentarii pe “Revoltă în justiție”

  1. Irinuca Petrii 9 ianuarie 2013 la 8:04 AM #

    Pai la CSM e eterna problema cu cvorumul – si se pare ca tot cvorumul va fii o problema si pentru Suspendarea/revocarea lui Danilet….si dupa tupeul aratat in ultimul an, el e foarte constient de faptul ca revocarea nu se face asa usor….dar poate sant eu pesimista si se face primavara cu niste mugurei…..si pentru ca sufar de susceptibilitate inca din dec 1989, o sa ma intreb daca circul cu „fiul”Dl S. Nicolaescu nu a fost un „pic” amplificat ca sa ia ochii de la marsavia petrecuta la CSM saptamana trecuta, la varsta mea doar nu cred in conicidente….

    Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Revoltă în Justiție (II) « Radu Zlati – deputat de Gherla - 8 ianuarie 2013

    […] ieri pe blog că demersurile judecătorilor de la Râmnicu Vâlcea (și, în perspectivă, Cluj Napoca) […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: