Nicolae Danilă, fost președinte al BCR, critică politica actuală a BNR

Romania Libera – intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, bancherul Nicolae Danila, fost presedinte al BCR, critica vineri politica actuala a BNR (desigur, in jargonul soft, de specialitate) considernd ca starea proasta in care se afla economia este rezultatul abordarii excesiv de prudente a Bancii Centrale. O pozitie oarecum neobisnuita, avnd in vedere ca nu vine din mediul bancar, de la vreo institutie suparata pe cerberii BNR (nici ING, contestatar consecvent, n-a mers pna acolo) ci chiar din interior, din snul Consiliului sau de Administratie, semn ca exista interese foarte concrete care militeaza pentru o politica mai expansionista a BNR, care sa impace cresterile de salarii si pensii deja angajate cu posibilitatile tot mai modeste ale statului. Mai mult, o regula impusa in institutie spune ca nu se fac declaratii cu 7 zile inainte de o sedinta de Consiliu BNR, or interviul a aparut vineri iar sedinta de politica monetara era programata luni. Ce spune, pe scurt, Nicolae Danila? Ca e nevoie de revigorarea consumului intern (mai ales pe segmentul produselor fabricate local), de masuri pentru cresterea exporturilor, de influentarea pozitiva a veniturilor gospodariilor si firmelor. Dupa cum se vede, toate ar fi rezolvate prin inflatie-de frica devalorizarii economiilor personale consumul se revigoreaza, leii mai multi din piata sprijina exporturile pentru ca euro se apreciaza, veniturile populatiei si firmelor cresc, prin celebrele indexari ( e drept, rareori puterea de cumparare se conserva desi salariile si pensile sunt updatate periodic-va amintiti de experienta anilor ’90?).

Sigur, intr-o economie majoritar privata, e greu sa obti inflatie cum ai pocni din degete (Japonia s-a chinuit 20 de ani dar n-a reusit dect sa creasca semnificativ datoria publica), nu poti creste instantaneu toate salariile si pensiile. Experienta recenta din SUA si spatiul euro, cu dobnzi reduse pna aproape de zero e sugestiva. Inflatia n-a crescut deocamdata, consumatorii n-au renuntat la atitudinea prudenta, chiar daca bancile s-au repezit cu excesul de lichiditate sa umfle noi bule in pietele de capital. Cu toate astea, se sugereaza ca Romnia ar putea incerca ceva similar, reducnd pentru inceput rata dobnzii de politica monetara.

Nicolae Danila propune in final regndirea echilibrata a obiectivelor, a misiunii si a rolului Bancii Centrale aducnd in discutie si pozitia Romniei de tara asistata. Daca tot continuam sa solicitam sprijin financiar din exterior – care este intotdeauna acompaniat de conditionalitati impachetate in asa-zise programe de reforma si ajustari cu costuri politice si economice importante -partenerii nostri ajung usor la concluzia ca nu avem capacitatea interna sa actionam autonom si independent pentru rezolvarea propriilor probleme. Atragerea resurselor financiare internationale trebuie sa se faca in completarea unui plan de utilizare si de potentare a resurselor si alternativelor interne. Si aceasta prin aplicarea unor politici economice si monetare proactive si corelate. Din pacate, fostul sef al BCR-ului nu vine si cu solutii concrete de actiune, cel putin in ceea ce priveste Banca Centrala (cu ct sa taie BNR dobnda? sa cumpere bonduri guvernamentale direct precum Fed-ul? sa lase cursul liber si sa nu mai gestioneze lichiditatea?), oprindu-se la nivelul principiilor.

Cum era de asteptat dupa o asemenea iesire in presa, BNR a tinut ieri pe loc dobnda monetara (la 5,25%) si nivelul rezervelor, singura schimbare vizibila fiind in ceea ce priveste gestionarea lichiditatii (comunicatul inlocuieste sintagma gestionare ferma, cu gestionare adecvata-este deci posibil ca bancile sa primeasca mai multi lei in cazul licitatiilor saptamnale, cu plafonari mai rare ale sumelor, fapt ce poate genera un puseu de depreciere pentru leu).

De la dorinta la putinta Ce poate face BNR pentru a spriji economia prin…inflatie? Inflatia e oricum mare in Romnia iar mecanismul bancar e deja ruginit, scaderile de dobnda nu se duc in creditare si deci in inflatie. Vezi ce se intmpla in lume, Bancile Centrale cumpara active financiare pentru ca dobnda de politica monetara redusa nu mai da rezultate. Sistemul bancar ar trebui restructurat pentru a reveni creditarea, nu folosesc nimanui bancile-zombi tinute in viata artificial spune analistul Florin Ctu care este de parere ca independenta Bancilor Centrale s-a pierdut oricum in momentul in care acestea au decis sa intervina pentru a salva scaunele politicienilor.

Unei Banci Centrale nu ii poti cere sa se ocupe de cresterea economica, nu intra in fisa postului ei, Guvernul are prghiile pentru asa ceva. spune Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal. Oricum, pe plan global, nu suntem deloc lamuriti daca rolul mai agresiv asumat de Bancile Centrale in combaterea crizei va fi pna la urma benefic. Pe moment pare ca a dat rezultate strategia lor, dar nu e deloc clar cum se va trage linia adauga Dumitru.

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: