L. Davidescu (Riscograma): O dovadă că birocraţii de la FMI sunt la fel de cretini ca birocraţii din guvern

Andrea Schaechter

Andrea Schaechter

Absolut toţi delegaţii FMI în România s-au comportat ca nişte contabili incompetenţi, cu totul depăşiţi de situaţie, iar rezultatele confirmă aşteptările: sub inepta lor supraveghere, taxele au tot crescut iar economia s-a dus de suflet.

Măcar dacă am fi învăţat ceva din asta sau dacă am vedea o cât de mică îmbunătăţire de la un delegat la altul… de unde? Dimpotrivă, am văzut culmile hidoase ale incompetenţei şi cinismului în cazul Ciprului. Iar acum o mostră de prostie arogantă cu consecinţe urâte:

Reducerea TVA la paine este o masura temporara, iar dupa o perioada se va face o evaluare daca evaziunea fiscala s-a redus, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la Banca Nationala a Romaniei, seful Misiunii Fondului Monetar International, Andrea Schaechter

Să admitem de dragul discuţiei povestea cu “evaziunea” şi că TVA diferenţiat ar fi cheia bunăstării economiei şi finanţelor, nu reducerea generală a taxelor. Dar cu o astfel de declaraţie nu faci decât să te asiguri că ai eliminat chiar şi cea mai mică şansă teoretică de-a atinge scopul, anume de-a mări gradul de colectare a unei taxe prin reducerea ei la nivel suportabil.

Prin urmare, un brutar care acum nu încasează TVA şi ar începe să o facă trebuie să:

a) mărească preţul pâinii cu 9%
b) îşi micşoreze încasările cu 8,2% (deci profitul poate cu 50%)
c) facă o combinaţie dintre cele două, cât să evite falimentul.

Toate astea pentru ce? Ca să intre în atenţia Fiscului cu cantitatea reală vândută iar apoi, pentru că alţii n-au făcut-o, să se trezească că “măsura temporară” s-a terminat. Şi, prin urmare, să:

a) mărească iar preţul pâinii, cu 12,8%
b) micşoreze iar încasările, cu 11,3% (deci profitul să se ducă la zero sau sub)
c) facă o combinaţie inutilă între cele două şi să dea faliment.

Apoi, să fie dat drept exemplu de contribuabil model, care dă curs politicilor publice idioate indiferent de consecinţe.

Într-o lume normală, doamna Şehtăr şi-ar depune chiar acum CV-ul la brutărie.

sursa: Riscograma

Etichete:, , , , , ,

Un comentariu pe “L. Davidescu (Riscograma): O dovadă că birocraţii de la FMI sunt la fel de cretini ca birocraţii din guvern”

  1. alexc 1 august 2013 la 12:05 PM #

    off-topic

    Antonescu Crin nu mai da niciun semn de viata. S-a retras din politica?

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: