Întrevedere Crin Antonescu, președintele Senatului României – Igor Corman, președintele Parlamentului Republicii Moldova

crin_antonescu_2_48410900Președintele Senatului României, domnul Crin Antonescu, a avut miercuri, 4 decembrie a.c., la Chişinău, o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, domnul Igor Corman, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în această perioadă la Chișinău, la invitația omologului său.

Discuțiile au vizat în principal obiectivele pe care Republica  Moldova  la are în vedere  pentru perioada imediat următoare, în  cadrul procesului de integrare în Uniunea Europeană, precum și modalități concrete de cooperare în plan bilateral, în vederea susținerii acestui parcurs.

Domnul Crin Antonescu și-a exprimat bucuria de a realiza această vizită într-un moment de succes, după parafarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, reafirmând totodată sprijinul total al întregii clase politice din România, al instituțiilor sale, astfel încât, prin acțiuni și proiecte concrete, în domeniul economic, social, al educației, Republica Moldova să parcurgă cât mai rapid procesul de integrare.

Au fost discutate și prioritățile stabilite în planul cooperării interparlamentare, în cadrul Comisiei comune pentru integrare europeană și la nivelul comisiilor parlamentare de specialitate, oportunitățile pe care această cooperare le oferă în vederea implementării de către Republica Moldova a legislației comunitare.

”Ne leagă foarte multe lucruri în trecut”, a spus președintele Senatului României, ”Speranța noastră este ca în viitor să ne lege și mai multe lucruri”. ”Proiectul nostru în relațiile cu Republica Moldova este acela al unui parteneriat și al unei susțineri puternice privind opțiunea europeană a Republicii Moldova”, a adăugat domnul Crin Antonescu.

Domnul președinte Igor Corman a subliniat faptul că Republica Moldova are două obiective clare pentru anul 2014: semnarea Acordului de Asociere și liberalizarea regimului de vize și,  chiar dacă contextul alegerilor europarlamentare de viitor și al alegerilor parlamentare din Republica Moldova nu este unul simplu, Executivul și Parlamentul de la Chișinău urmăresc cu multă atenție implementarea unui plan de acțiune care să conducă la atingerea acestui obiectiv. În acest sens, sprijinul statelor membre, al României în special, este unul foarte important, mai ales în perioada următoare.

Partea moldoveană a vorbit și despre necesitatea unei abordări realiste și pragmatice a relațiilor dintre cele două țări, despre importanța dezvoltării, în continuare a proiectelor în plan economic, sectorial și regional, între județele  din estul României, respectiv raioanele din partea de vest a Republicii Moldova.

A fost convenită stabilirea unei agende de lucru a Comisiei comune pentru integrare europeană din Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, astfel încât, începând din luna februarie a anului viitor, sa aibă loc consultări periodice.

Notă:

Președintele Senatului României, domnul Crin Antonescu, efectuează în perioada 4-5 decembrie o vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia omologului său moldovean.

La întrevederea oficială cu domnul Igor Corman au mai participat domnul Florin Constantinescu, vicepreşedintele Senatului României şi co-preşedinte al Comisiei Comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, domnul deputat Florin Alexe și domnul Dan Mihalache, Secretarul general adjunct al Senatului.

4 decembrie 2013

Direcția de presă

Etichete:, , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: