Lucian Isar – Doi ani de P. Ponta: puciurile fiscale majore nereusite

Lucian IsarPe langa multimea de taxe si impozite, introduse si/sau crescute, pe parcursul celor doi ani de guvernare falanga ideatica socialista a incercat o serie de puciuri fiscale majore.

Acestea au ajuns in spatiul public deoarece P. Ponta descarca imediat si fara discernamant “ideile” primite de la diversi sfatuitori.

De obicei opiniile P. Ponta sunt inofensive deoarece nu are nici o problema sa le schimbe inclusiv la distanta de cateva ore.

Fara opozitia ferma a falangei liberale si a societatii civile spatiul economic romaneasc ar fi fost profund afectat.

Cronologic asa au stat puciurile:

  1. Imediat dupa inscaunarea primului guvern Ponta un vice premier s-a trezit cu fluturasul de salariu de 20 de ori mai mic decat anterior, in jur de 4500 lei net. Impactul dramatic al fluturasului a generat ideea de a limita toate in salariile in economie la 4500 lei net. Fara ca macar sa rumineze asupra implicatiilor si operationalizarii dorintei la nivelul mediului privat P. Ponta a si lansat-o. Nu a trecut datorita opozitiei liberale.
  2. Impozitarea averilor cu 10%. UNPR a lansat o idee iar P. Ponta a incercat sa o introduca de doua ori pe parcursul celor 2 ani. In cazul celei de a doua incercari era mai mult o aratare de pisicii catre liberali. Liberalii le-au blocat cedand la schimb amanarea masurilor de stimulare a economiei din programul economic USL.
  3. Initiativa de impozitare cu 85% a bonusurilor a ajuns inclusiv pana in Monitorul Oficial. Ulterior a fost retrasa fiind justificata ca si o greseala a unui functionar ( negasit nici pana astazi) care ar fi modificat textul intre sedinta de guvern si Monitor. Aici societatea civila si presa a blocat-o.
  4. Introducerea impozitului progresiv a fost incercat de P. Ponta tot de 2 ori. Ultima data in toamna anului 2013.
  5. Modificarea ratei unice de impozitare de la 16% la 21%, tot in toamna anului 2013. Ambele initiative ale P. Ponta au fost blocate cu amenintarea de iesire a PNL de la guvernare.

Probabil ca pana in alegerile prezidentiale P. Ponta nu va introduce noi taxe ( dar asta doar pentru ca va candida si ii e frica sa piarda electorat) dar programul acestuia cuprinde o pleiada de noi surprize fiscale pentru viitor.

Etichete:, , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: