Mesajele președintelui PNL, Crin Antonescu, extrase din conferința de presă susținută la sediul PNL – 21 mai 2014

CrinDespre pozițiile de principiu ale PNL privind vizita vicepreședintelui american Joe Biden în România

 • Salutăm prezența înaltului demnitar american, este cel mai important demnitar al administrației americane care vizitează România în ultimii 5 ani
 • Din toate declarațiile de principiu pe care Joe Biden le-a făcut la București salut reafirmarea poziției americane în legătură cu articolul 5 din alianța NATO. Este cel mai important lucru pentru România să fie reafirmată de la acest întalt nivel angajarea deplină, fără echivoc, a SUA în ceea ce înseamnă articolul fundamental al pactului Nord-Alantic.
 • Este un moment și un loc potrivit și aceasta demonstrează încă o dată avantajele situației strategice ale României, care decurg din opțiunea sa pro-atlantică, din apartenența sa la NATO, ca membru activ și foarte important al alianței militare și politice care este NATO.
 • Asta subliniază încă o dată Importanța, relevanța majoră a parteneriatului strategic al României cu SUA în sistemul de poitică externă a României.
 • În al doilea rând, în toate intervențiile sale și cu precădere în discursul de la Palatul Cotroceni, Joe Biden a insistat apăsat asupra valorilor care țin de statul de drept, de domnia legii și de lupta împotriva corupției.
 • Demnitarul american a conturat exact legătură între tot ceea ce înseamnă angajamentele României în plan politic, militar și această preocupare pe care trebuie să o arate instituțiile și liderii politici din România pentru temele aflate în discuție.

Despre dublul limbaj al premierului Victor Ponta

 • Premierul României a vorbit, în compania domnului Biden, din nou într-unul din cele două limbaje ale sale. A vorbit din nou despre lucruri care ar trebui făcute și care chipurile se fac de către guvernul domniei sale și despre domnia sa personal, despre faptul că nimeni nu trebuie să fie deasupra legii, că instituțiile trebuie să funcționeze corect, exact, eficient și despre faptul că lupta împotriva corupției trebuie intensificată.
 • Dublul limbaj al lui Victor Ponta nu e o noutate dar e un moment în care acesta devine foarte relevant.
 • Când spune Ponta adevărul, când declară la Bruxelles, Washington, acum, în prezența vicepreședintelui american, ce declară sau atunci când păstrează după colț legea amnistiei și a grațierii, atunci când se duce personal, atrăgând după sine și cea mai mare parte a membrilor guvernului, membri ai Parlamentului, pentru a vota împotriva ridicării imunității pentru începerea urmăririi penale în cazul unor parlamentari?
 • Atunci când își reafirmă angajamentele în fața oaspeților străini sau atunci când, în proximitatea biroului său oficial, Duicu și alții ca ei fac trafic de influență la vedere, organizat?
 • Dublul limbaj al lui Ponta nu ne mai miră, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să atragem atenția asupra lui. Rolul opoziției politice din România în toate partidele, precum și al societății civile, atât cât există ea, trebuie să fie unul extrem de puternic în acest an politic și pe viitor. Pentru noi nu e nicio dilemă când spune Ponta adevărul.
 • Ponta procedează conform convingerilor sale atunci când pândește momentul potrivit pentru a adopta legea amnistiei și grațierii, atunci când se duce împreună cu membrii cabinetului său spre a bloca prin votul său în Parlament o cercetare penală, atunci când îi permite sau chiar dă dispozițiile necesare ca Duicu și alții să facă trafic de influență din propriul său birou.

Despre nerespectarea deciziilor BEJ de către PSD și Victor Ponta în legătură cu folosirea însemnelor USL

 • E frumos să vorbim despre domnia legii și despre statul de drept la ocazii, exact cum unii cântă la nunți, dar domnia legii, statul de drept, funcționarea instituțiilor reprezintă o chestiune de zi cu zi, care se aplică pe tot teritoriul acestei țări, pe toată raza de acțiune a acestor instituții.
 • Cum să cred pe cineva ca primul ministru și oamenii săi din guvern, din majoritatea parlamentară, din instituții ale statului din teritoriu atunci când într-o campanie electorală, respectarea unor hotărâri ale unor Birouri Electorale Județene, un lucru simplu, este încălcat.
 • Când un gest elementar de respectare a unei hotărâri, înlăturarea unor materiale electorale declarate ilegale de BEJ-uri, nu se petrece. Când în disprețul vădit al acestor hotărâri, adică al legii și al statului de drept, Ponta și oameni săi nu numai că nu înlătură aceste materiale, dar produc și altele, îmi scriu: Dragă Crin…Mă anunță și pe mine că USL trăiește. Nu discut această formă morbidă de spiritism politic la care se dedă Ponta ca o vrăjitoare de condiție dubioasă. Eu discut un fapt de formă, care este esențial atunci când vorbim de respectarea legii: aproape nicăieri în urma celor 34 de decizii al BEJ nu s-a procedat în consecință și PSD și Ponta personal sfidează legea.
 • Pesediștii, în frunte cu Ponta, încalcă spiritul democratic al unor alegeri, hotărâri legale și orice norme privitoare la normele de organizare în spațiul mediat a unei campanii electorale. România trebuie să păstreze imaginea unei țări ale cărei instituții sunt suficient de mature și de eficiente pentru a organiza un proces electoral corect.

Despre campania electorală

 • Am spus cât mai puțin despre modul în care se încalcă orice normă privind campania electorală pentru că în România trebuie să se păstreze imaginea unei țări ale cărei instituții sunt suficient de mature și de eficiente pentru a organiza un proces electoral corect.
 • Cred încă acest lucru și, de aceea, ca președinte al unui partid aflat în competiția electorală fac apel la aceste instituții, nu la domnul Ponta, că nu am speranță, fac apel la oamenii în carne și oase din aceste instituții care au obligații să asigure un proces electoral corect.
 • Fac apel la reprezentanții partidelor, ai PNL în primul rând, de a supraveghea atent și corect procesul electoral.

Apel pentru mobilizarea oamenilor la vot

 • Reînnoiesc apelul pentru toți cetățenii României de a face și de a exprima o opțiune și la aceste alegeri, de a se prezenta la vot pentru că absența lor nu face decât să-i ajute pe cei pe care cred că, absentând, eventual îi pedepsesc.

Despre faptul că SUA încă nu au ambasador în România

 • Este de dorit numirea cât mai curând a unui ambsador, am exprimat această părere și la întâlnirea de la Ambasada SUA cu trimisul Departamentului de Stat, și la întâlnirea pe care am avut-o la Washington cu același reprezentant al Departamentului de Stat, ca și la întâlnirea de la Departamentul Comerțului.
 • Nu numai simbolistic, nu numai ca semnal, este important ca într-o țară cu o relație atât de strânsă cu SUA să existe un ambasador nominalizat.
 • Sperăm că până la începutul toamnei, cel puțin din ceea ce ni s-a spus, acest lucru se va întâmpla.

Despre faptul că Joe Biden i s-a adresat lui Victor Ponta cu ”mister president”

 • Este o greșeală pe care o fac frecvent reprezentanții SUA pentru că ei nu au funcția de prim-ministru. Nu doresc să acord o altă semnificație acestei adresări în afară de asta.
 • Domnul Biden știe cine este președintele României, știe cine este primul ministru, și nu știe cine va fi președintele țării.

Despre scorul pe care PNL speră că îl va obține la aceste alegeri

 • Faptul că un partid are o anumită dinamică și că speră ca la niște alegeri să obțină un scor mai mare decât la alegerile precedente, mie nu mi se pare senzațional.
 • Au trecut 24 de ani de la primele alegeri de după comunism, alegeri la care Partidul Național Liberal a luat 4 sau 7%, după aceste alegeri a luat și mai mult.
 • Acum, PNL a avut în general o dinamică ascendentă, iar eu mă bazez că PNL este astăzi mult mai puternic decât la ultimele alegeri la care a participat singur și când a avut 18% la parlamentarele din 2008, iar la alegerile europarlamentare din 2009 14%.

Despre o eventuală colaborare cu Mișcarea Populară și poziția lui Klaus Iohannis pe acest subiect

 • Despre colaborări am spus că nu sunt interzise, nu sunt evitate de către noi. Eu am vorbit în sens tehnic despre o alianță politică așa cum a fost alianța DA, USL. Eu am mai vorbit despre o colaborare sau chiar o construcție, dar nu în sensul de alianță anti-PSD, exact cum a spus și Klaus Iohannis și asta a avut în vedere. Eu mă refeream la o alianță politică, în sens juridic, în sens formal și Klaus Iohannis nu a spus altceva.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: