Sistemul de învățământ preuniversitar românesc, în mare suferință! (21.05.2015)

catsDomnule Președinte de ședință, stimaţi colegi,

Ministerul Educației Naționale a postat pe site-ul propriu, recent, rezultatele testelor naționale administrate în anul 2014 elevilor din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Interpretarea acestor rezultate nu poate naște decât serioase întrebări asupra eficienței învățământului preuniversitar, primar și gimnazial.

Astfel, în medie, unul din patru elevi nu rezolvă în mod corect testele de dificultate medie, iar în cazul elevilor din mediul rural, rezultatele sunt semnificativ mai proaste decât ale celor din mediul urban. Avem astfel imaginea a două Românii: una dintre ele, specifică lumii rurale, orașelor mici și cartierelor sărace ale orașelor mari, în vădită inferioritate față de cealaltă Românie, specifică zonelor socio-economice mai dezvoltate.

Datele prezentate mai sus sunt doar pojghița faptelor. Dacă am cerceta mai îndeaproape, am constata că elevii din învățământul preuniversitar românesc testați au rezultate acceptabile doar când vine vorba despre reproducerea informațiilor (68% dintre aceștia reușesc să identifice corect informațiile prezentate), dar scorul este catastrofal atunci când vine vorba despre analiza și interpretarea informațiilor: doar unu din patru elevi români face față acestui gen de sarcină.

Să nu ne mire faptul că, dintre absolvenții de gimnaziu sau cei de liceu, proporții semnificative nu reușesc să treacă pragul Examenelor Naționale. Ei culeg, la sfârșitul unui ciclu școlar, roadele felului defectuos în care este așezat și funcționează un întreg sistem de învățământ.

Este nevoie urgentă de o nouă lege a învățământului preuniversitar românesc. Nu una dospită în subteranele ministerului de resort, ci una dezbătută public, de către toți factorii implicați: specialiștii în educație, părinți, elevi, cadre didactice, sindicate, parteneri economici ai instituțiilor de învățământ, reprezentanți ai administrațiilor locale și centrale. Iar această lege trebuie, printre altele, să aibă în vedere nu doar alocarea a minim 6% din PIB învățământului și cercetării românești, dar și cuprinderea acelor măsuri concrete pentru realizarea egalității reale a condițiilor de învățământ pentru toți elevii, indiferent de starea socio-economică a părinților lor, precum și implementarea unui curriculum care să vină în întâmpinarea solicitărilor unei societăți într-o tot mai rapidă schimbare.

Ministrul Educației a eșuat să prezinte comisiilor de specialitate ale Parlamentului un Raport pe Educație în această sesiune legislativă, conform prevederilor în vigoare. Ministrul Educației a demarat procedurile pentru realizarea unei noi Legi a Educației fără să asigure existența și transparența unor dezbateri între actorii implicați în realizarea acestei legi. Iată de ce solicit din nou demisia de onoare a Ministrului Educației, Sorin Mihai Câmpeanu.

Radu Zlati,

Deputat PNL

poate fi vizualizat pe youtube sau direct: 

 

Etichete:, , , , , , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Învățământul românesc preuniversitar: avântul prăbușirii | Radu Zlati - deputat de Gherla - 6 martie 2016

    […] SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR ROMÂNESC, ÎN MARE SUFERINȚĂ! (21.05.2015) […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: