Sondaj INSCOP (iulie 2015): ÎNCREDEREA ÎN INSTITUȚII

ÎNCREDEREA ÎN INSTITUȚII INTERNE

Instituții politice

 • Topul încrederii în instituțiile politice este în continuare condus de Președinție cu 48,9% încredere multă și foarte multă (față de 50,6% în luna aprilie).
 • Curtea Constituțională a României ocupă, în premieră, locul al doilea în clasamentul încrederii în instituțiile politice, cu 38,2% încredere multă și foarte multă, față de 33,8% în luna aprilie.
 • La mică distanță de CCR, pe poziția a treia și într-o ușoară scădere față de luna precentă se află Primăria, care se bucură de aprecierea a 35,4% dintre români (34,3% în aprilie 2015).
 • Guvernul beneficiază de încrederea a 24,6% dintre cei intervievați (față de 23,8% în luna aprilie). În condițiile în care, în ultimul an, încrederea în Guvern a scăzut constant, este pentru prima dată când, la acest indicator, Guvernul înregistrează o creștere ușoară. Posibile explicații ar putea fi legate de impactul public pozitiv al reducerii TVA la alimente și de evoluțiile politice surprinse de suprapunerea perioadei de culegere a datelor cu efectele interimatului la conducerea Guvernului asigurat de vicepremierul Gabriel Oprea, în urma absenței prelungite din țară a premierului Victor Ponta.
 • Nivelul de încredere în Consiliul Județean scade semnificativ în luna iulie la 18,6%, față de 21,8% în aprilie. În top urmează Parlamentul, cu 11,3% încredere multă și foarte multă, în scădere de la 12,6% în luna aprilie, și partidele politice, care înregistrează o creștere până la 7,1% în iulie de la 6,5% în aprilie.

institutii 1Instituții executive

 • În ceea ce privește încrederea populației în instituțiile executive, Armata continuă să se situeze pe primul loc, 75% dintre români declarând în luna iulie că au încredere multă și foarte multă în această instituție, comparativ cu 74,3% în luna aprilie. De altfel, Armata reprezintă în continuare instituția ce se bucură, per total, de cel mai mare capital de încredere.
 • Urmează Jandarmeria cu 64,5% încredere multă și foarte multă (62% în luna aprilie) și DNA cu 61% (61,4% în luna aprilie).
 • Pe poziția a patra se clasează SRI, cu un capital de încredere de 51,2% (50,3% în luna aprilie), urmat de Poliție cu 48,7% (47,1% în luna aprilie), BNR cu 47,9% (44,5% în aprilie), SIE cu 47,8 (47,8% în aprilie), ICCJ cu 46,7% (49% în aprilie), ANAF cu 38,7% (37,9% în aprilie) și ANI cu 38,6% (39,8% în aprilie).

 Instituții sociale și private

 • Biserica rămâne instituția privată/socială cea mai bine privită de către români, cu 63,4% încredere multă și foarte multă (în creștere cu 1,1% față de luna aprilie).
 • Pe locul secund se situează, la mare distanță, universitățile, care se bucură de încrederea a 41,8% dintre cei intervievați, față de 41,5% în luna aprilie.
 • Acestea sunt urmate de presă, cu 31,9% încredere multă și foarte multă, în scădere de la 34% în luna aprilie.
 • Clasamentul încrederii în instituțiile sociale și private este continuat de organizațiile societății civile cu 29,4% încredere multă și foarte multă (față de 30% în luna aprilie), sindicate cu 18,8% (față de 19,1% în luna aprilie), patronate cu 17% (față de 15,5% în luna aprilie) și bănci cu 15,8% (față de 14,1% în luna aprilie).

ÎNCREDEREA ÎN INSTITUȚII INTERNAȚIONALE

 • Rezultatele măsurătorilor sociologice efectuate de INSCOP în luna iulie pun în evidență menținerea tendinței de creștere generală a încrederii românilor în instituțiile internaționale.
 • Instituția internațională în care românii au cea mai mare încredere rămâne NATO, care în ancheta sociologică a INSCOP din luna iulie a ajuns la un nivel de încredere mare și foarte mare de 62,1% (cel mai mare nivel înregistrat de la debutul Barometrului INSCOP-Adevărul despre România), față de 60,7% cât înregistra în luna aprilie. Creșterea încrederii în NATO este un efect al consolidării atașamentului românilor față de sistemul de securitate nord-atlantic, pe fondul menținerii unei situații tensionate din vecinătatea Estică. Acest fapt se reflectă de altfel și în creșterea încrederii românilor în ONU, UE, Comisia Europeană și Parlamentul European.
 • Astfel, pe locul secund al topului încrederii în instituțiile internaționale se situează ONU, cu 60,3% încredere multă și foarte multă (56,2% în aprilie 2015), iar locul al treilea este ocupat de Uniunea Europeană, care atinge de asemenea scorul maxim de încredere de la debutul măsurătorilor INSCOP-Adevărul, cu aproape 60% (59,8%) încredere multă și foarte multă (55,5% în aprilie 2015). Locul al patrulea este ocupat de Parlamentul European (50,7% în iulie 2015, 48,3%, în aprilie 2015), urmat de Comisia Europeană (50,4% în iulie 2015, 50,2% în aprilie 2015).
 • Topul încrederii este încheiat de Banca Mondială (43,9% în iulie 2015, 39,2% în aprilie 2015) și de Fondul Monetar Internațional (36,6% în iulie 2015, 33 % în aprilie 2015).

METODOLOGIE

 • Barometrul “INSCOP – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul
 • Sondajul a fost realizat în perioada 09-14 iulie 2015
 • Volumul eșantionului a fost de 1075 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani
 • Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%
 • Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic
 • Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor
 • Chestionarele au fost aplicate în 39 de județe și Municipiul București, într-un total de 76 de localități (orașe mari, orașe medii, orașe mici, comune, sate)
 • Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recesământului populației din 2011

sursa: INSCOP

Etichete:, , ,

4 comentarii pe “Sondaj INSCOP (iulie 2015): ÎNCREDEREA ÎN INSTITUȚII”

 1. Adrian 27 iulie 2015 la 6:07 PM #

  Intrebarea in sine mi se pare stupida la aceste sondaje. „Increderea” nu poate fi asa, o notiune obiectiva. In plus, daca ati vazut cateva dintre interviurile pe strada de la „Vax populi” va veti da seama ca rezultatele unor astfel de sondaje cu „incredere”, mai ales cand vizeaza institutii internationale despre care intervievatii nu stiu absolut nimic in realitate … nu zic mai mult.

  Apreciază

  • Radu Zlati 27 iulie 2015 la 6:45 PM #

   aveți perfectă dreptate. Pe de altă parte trebuie să simți pulsul societății… la sfârșitul zilei, acești cetățeni sunt cei care votează…

   Apreciază

   • Adrian 27 iulie 2015 la 8:27 PM #

    E adevarat insa pulsul e „la misto”. E ca si cum m-as apuca sa raspund la o intrebare legata de calitatea plajelor si mi s-ar da sa ma pronunt despre cele din Spania, Maroc si Tunisia. Ce puls ar iesi cand as spune ca alea din Spania sunt mai bune din moment ce n-am fost in niciuna dintre tarile alea pana acum !? E o forma de manipulare pana la urma. E adevarat ca cetatenii voteaza dar la o adica sunt ferm convins ca nici 5 % din populatie nu face distinctie intre Consiliul Europei, Consiliul European, Comisia Europeana si nici n-ar sti sa spuna ca Norvegia nu e in UE dar e in NATO in timp ce Suedia, desi e in UE, nu e membra NATO … Colac peste pupaza, desi nu cred ca are nimeni incredere in Albania, asta este o tara NATO, spre deosebire de Irlanda si proprietara noastra financiara – Austria in care avem, sunt sigur, o mare incredere (desi ne taie la greu padurile si ne soarbe petrolul pe nimic).

    Apreciază

 2. Popateapa 27 iulie 2015 la 7:44 PM #

  Reblogged this on Blogul lui Popa Țeapă.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: