În răspăr (XV): PNL și comunicarea publică

radu-zlati

Este un fapt că Partidul Național Liberal nu a reușit, după ieșirea din USL, să domine scena publică pe partea lansării și rostogolirii unor teme de interes public. Nu să o domine – nici măcar să fie interesant pe această scenă. Lasă că nici înainte nu prea făcea chestia asta, dar imensul USL nu avea nevoie să facă eforturi de comunicare pentru a fi prezent. PNL nu a reușit să explice pe înțelesul nici măcar al simpatizanților și membrilor de partid de ce a spart USL; PNL nu a reușit să relaționeze convingător pe tema trecerii de la ALDE la PPE; PNL a eșuat în a comunica eficient în momentul schimbărilor dramatice de la conducerea partidului și în momentul deciziei fuziunii cu PDL. Și se mai pot da exemple… PNL a plătit din greu pentru această incapacitate. Și poate va mai plăti?

AZI, PNL a adresat o scrisoare deschisă partidelor parlamentare. Din păcate, după mine, în afara unei discuții de o zi-două, scrisoarea va avea efecte nule. Și aceasta din mai multe motive:

 • Temele propuse (Stabilitatea macroeconomică a României, adică noul Cod Fiscal și noua Lege a Salarizării în sectorul de stat; Absorbția fondurilor europene; Dezvoltarea infrastructurii și investițiile publice; Reforma administrației publice; Aderarea la spațiul Schengen; Pregătirea agendei pentru preluarea în 2019 a președinției Consiliului UE) sunt prea numeroase, iar unele dintre ele fie prea vaste pentru formatul propus, fie inactuale.
 • Desigur, o consultare pe tema Codului Fiscal este extrem de utilă – sau era, înainte de votul din Parlament și reîntoarcerea legii de către Klaus Iohannis. În momentul de față, cunoaștem cam toate pozițiile din partea cam tuturor actorilor politici și social-economici – o discuție publică nu ar face decât să întărească galimatia și zgomotul de fond.
 • Formatul (discuții publice) este destul de ciudat. Discuții publice politice duse cu specialiști? Parteneri – alte instituții relevante (care?).
 • PNL anunță că pe mandatul actualei conduceri nu vor exista alianțe sau înțelegeri de guvernare cu PSD. Asta nu spune prea mult, acest mandat fiind doar până la începutul anului 2017. De altfel a spune că nu vei face înțelegeri politice cu o entitate politică poate suna bine propagandistic, dar este împotriva sensului politicii ca praxis. Putem introduce interzicerea unei alianțe cu partidul X sau Y chiar în statutul partidului – dacă necesitățile o vor cere, alianța va fi realizată și Statutul pus în stand by.

Din păcate, pentru mine, ședința de azi a conducerii restrânse de partid nu dă un răspuns clar la o întrebare extrem de simplă: vor vota parlamentarii Codul Fiscal în forma pe care au mai votat-o o dată, sau vor respinge acea formă și vor solicita, în comisii și în plen, modificarea ei?

Asta așteaptă societatea românească, membrii și simpatizanții PNL şi mediul de afaceri (în special!) din partea PNL. Cu cât răspunsul va fi mai tardiv, cu atât se va pierde timp prețios pentru explicarea poziției PNL din momentul în care, până la urmă, o decizie va fi luată și anunțată public; iar din această lipsă de comunicare nici într-un caz nu va ieși câștigat PNL.

Etichete:, , , , ,

3 comentarii pe “În răspăr (XV): PNL și comunicarea publică”

 1. Stelian Rotaru 28 iulie 2015 la 12:58 PM #

  Cu o cotizatie de 1 leu pe luna, cu nici-o afacere liberala, sau nesimnificativa, sunt in cartierul meu multi membri de partid pe care nimeni nu-baga in seama. A fost „politica” sa film multi ! Au profitat cei din fruntea organizatiilor jud. sau mun. ca de ex Cancescu ! Ma intreb daca acum acestia se mai simt atasati de PNL. Eu nu !.Nu stiu daca voi ma cotiza acet leu ! Se intelege ca nu e vorba de bani ! Traiasca Regele !

  Apreciază

  • Radu Zlati 28 iulie 2015 la 6:19 PM #

   mda… problemă generală, neatragerea membrilor în activitățile organizațiilor locale.

   Apreciază

   • Adrian 28 iulie 2015 la 11:05 PM #

    In ultima vreme pare mai curand respingere 🙂

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: