Activitatea deputaților clujeni, în cifre

Aveți mai jos o prezentare sintetică a activității parlamentarilor clujeni, așa cum este ea reflectată în pagina oficială a Camerei Deputaților:

statistic

Prima coloană reflectă stabilitatea politică, respectiv loialitatea față de partidul care a impus pe lista electorală numele celor care, în final, au fost aleși prin vot uninominal. Comentariile le las cititorilor.

A doua coloană precum și penultima reflectă activitatea esențială a parlamentarilor, și anume cea legislativă. Raportul proiecte legislative depuse / proiecte legislative devenite lege îi remarcă pe deputații care au fost tot timpul în banca guvernamentală, după cum este firesc: Aurelia Cristea (raport 3,22), Cornel Itu (6,22). La polul opus, cu niciun proiect devenit lege, Adrian Gurzău.

Penultima coloană, cea a votului electronic, reflectă prezența deputatului la ședințele de plen, precum și numărul voturilor date atât pe amendamente cât și pe votul final la proiectele de lege. Din acest punct de vedere, cei mai harnici deputați au fost Cornel Itu (2803 voturi), Radu Zlati (2640), MÁTÉ András-Levente (2338) și Vicenţiu-Mircea IRIMIE (2331).

Luările de cuvând în plenul Camerei reprezintă o latură importantă a activității parlamentare, dar în cazul acestora trebuie menționat că numărul intervențiilor în plen depinde și de funcțiile ocupate de respectivii parlamentari în cadrul structurii Parlamentului, membrii Biroului Permanent sau cei aflați în conducerea comisiilor permanente fiind mult avantajați. Se remarcă deputații MÁTÉ András-Levente (unul dintre liderii UDMR – 91 luări de cuvânt), Adrian GURZĂU (86) și Radu ZLATI (68).

Coloana declarațiilor politice reflectă un alt aspect major al activității parlamentare, aceste declarații reflectând poziția parlamentarului față de diferite teme ale societății românești. Până la schimbarea regulamentului Camerei, declarațiile politice puteau fi depuse în scris, fără a fi nevoie să fie necesară prezența deputatului la prezentarea lor. De aici schimbarea dramatică a eșalonării parlamentarilor clujeni: domnul Gurzău, cu cele mai multe declarații politice, nu s-a obosit să fie prezent pentru a își susține nici una dintre ele. În funcție de declarațiile politice susținute personal, cei mai activi deputați clujeni au fost Ioan MOLDOVAN (12 declarații politice), Aurelia CRISTEA (11), și Radu ZLATI (7).

Întrebările și interpelările reprezintă interacțiunea dintre parlamentari și diferite instituții guvernamentale. Din acest punct de vedere, cel care a adresat cele mai multe întrebări și interpelări a fost deputatul Adrian GURZĂU (166) urmat de către Vicenţiu-Mircea IRIMIE (58) și Ioan MOLDOVAN (40).

Numărul moțiunilor depuse este un factor destul de relativ, uzanța parlamentară făcând ca moțiuni să depună în special parlamentarii Opoziției, în cazul de față cei aparținând PNL.

În ce privește numărul comunicatelor de presă acesta este relevant doar pentru acele comunicate de presă transmise prin Biroul de Presă al Camerei, și nu toți parlamentarii clujeni par să fi descoperit această modalitate de interacțiune cu mediul socio-politic. Oricum, în acest domeniu, nu contează decât deputații Adrian GURZĂU (63 declarații de presă) și Radu Zlati (38).

Sumarizând, în funcție de ”Top 3” realizat pe domenii de activitate parlamentară, așa cum apar ele reflectate în statisticile Camerei Deputaților, găsim menționate  numele următorilor deputați: Radu ZLATI și Adrian GURZĂU (4 domenii), Aurelia CRISTEA, Cornel ITU, MÁTÉ András-Levente, Vicenţiu-Mircea IRIMIE, Ioan MOLDOVAN (2 domenii).

Celelalte considerații, altele decât cele strict cifrice, nu fac obiectul articolul de față.

PS Da, îmi voi face și eu un raport detalialt al activității mele parlamentare, pentru sesiunea ianuarie-iunie 2015. Keep in touch!

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: