Declarație de presă

Radu ZlatiA fost dat publicității conținutul programelor-cadru pentru Gimnaziu. Deși cu foarte mare întârziere față de planificarea inițială, acest moment se cuvine a fi salutat, căci permite trecerea la următoarea etapă, aceea a creionării programelor pe discipline de studiu.

Deși personal cred că programele-cadru ar fi putut să fi fost încă și mai bine adaptate unui învățământ preuniversitar care să contribuie la formarea, la elevi, a unei personalități integratoare a valorilor unei societăți moderne în continuă schimbare, nu pot decât să apreciez faptul că, față de variantele anterioare, rezultatul final este mult ameliorat – în special ca urmare a reacțiilor vii din partea societății civile și a corpului profesoral.

Totodată nu pot ignora faptul că azi Camera Deputaților va vota în plen un proiect legislativ care, din punctul meu de vedere, nu rezolvă în mod satisfăcător problema plagiatelor din sistemul doctoral românesc. Proiectul modifică LEN 1/2011, anulând unele prevederi și modificând altele, astfel încât problema plagiatorilor lucrărilor de doctorat, dar și a cadrelor universitare (conducători de doctorat, membri ai şcolilor doctorale şi membri în comisiile de doctorat, etc.) care au îngăduit ca aceste furturi intelectuale să aibă loc sau chiar le-au încurajat, să fie rezolvată la nivelul Universităților, adică exact la acel nivel unde, în primă instanță, acest furt nu a putut sau nu a vrut să fie evitat.

Desigur, votul va fi al Camerei, deci al colegilor mei deputați. Dar votul Parlamentului nu poate elimina răspunderea Ministerului Educației Naționale, care a propus amendamentele însușite de către Comisie, nici pe aceea a Consiliului Rectorilor, care a agreat aceste modificări. Nu pot decât să sper că Senatul, camera decizională pentru acest proiect de lege, va aduce modificările necesare în urma unor dezbateri care să aibă participanți şi din partea societății civile, nu doar reprezentanți ai universităților, ci și pe aceia ai comunității științifice.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: