Șah-matul lui Dragnea sau Era Ticăloșiei

ZlatiÎn iarna lui 2008, cu puțină vreme înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, o neașteptată alianță PSD-PDL a trecut, pe repede înainte, o lege care majora c salau 50% salariile din învățământ. La votul pe textul de lege s-au alăturat, dintr-o vinovată gândire strict electorală și politicianistă, și deputații PNL.

Singura voce rațională, față cu această ticăloasă încercare de cumpărare a voturilor a peste 300.000 de familii, a fost cea a Guvernului. Care a explicat că nu există resurse bugetare pentru aplicarea legii, și chiar a luat impopulara măsură de prorogare a aplicării legii.

Istoria ne-a arătat că Guvernul avea dreptate iar nu populismul PSD&PDL. Partidul Național Liberal a pierdut atunci alegerile deși încheiase 4 ani de mandat guvernamental mai multdecât decent. PSD și PDL au format guvernul și ghici ce? Nu au aplicat legea pe care tocmai o votaseră! Desigur, nu au aplicat-o pentru că Guvernul Tăriceanu avusese dreptate: nu existau resursele bugetare pentru aplicarea legii. Cu alte cuvinte legea fusese doar un exercițiu (reușit) de cumpărare în masă a voturilor, adică, pe românește, o ticăloșie.

Ziua de ieri a înregistrat o nouă pagină în ceea ce aș putea numi Manualul de manipulare electorală ticăloasă, copyright PSD. Să rememorăm istoricul evenimentelor:

  • PSD a fost la guvernare timp de 3 ani din cei patru ai actualei legislaturi
  • PSD a avut majoritate parlamentară tot timpul, indiferent cine a fost la guvernare
  • Timp de 3 ani guvernele Ponta nu au catadicsit să propună Parlamentului o Lege a Salarizării Unitare, deși o astfel de lege se afla în programul de guvernare  al USL
  • Guvernul Cioloș, confruntat cu grava problemă a deficitului de personal medical, pe fondul salarizării proaste a acestuia, a emis OUG 20/2016, ordonanță care avea drept scop, unul limitat, reducerea unor diferențe de salarizare în diferite sectoare bugetare (între angajați care îndeplineau aceleași sarcini de muncă) precum și o creștere (de asemenea limitată) de salarii în sectorul de sănătate
  • OUG 20/2016 a trecut de Senat în forma trimisă de Guvern dar a fost drastic amendată la Camera Deputaților, unde PSD și aliații săi au impus creșteri salariale substanțiale nu doar pentru personalul din sănătate dar și pentru acela din învățământ.
  • În ciuda opoziției Guvernului și încălcând Legea Responsabilității Fiscale, legea de modificare a OUG 20/2016 a trecut ieri prin votul Camerei. Pentru aceasta PSD a apelat la fraudă: în sală, în momentul votului, nu exista numărul suficient de deputați pentru a fi îndeplinită cerința cvorumului.

Ca și în 2008, în 2016 poziția Guvernului a fost principial corectă. Spre deosebire de 2008, poziția parlamentarilor PNL a fost și ea corectă: aceștia au încercat să blocheze legea prin singura modalitate disponibilă, în mpmentul în care PNL se află în minoritate, și anume boicotarea votului.

Poziția comentatorilor economici a fost și ea corectă: majoritatea acestora au devoalat populismul găunos al lui Dragnea & Co. Iată doar unul din mai multe exemple posibile:

Moise Guran: ordonanța salarizării, modificată în Parlament, este extrem de vulnerabilă, încalcă și Constituția și Legea Responsabilității Fiscale și tot ce vreți, așa că are mici șanse să treacă de Curtea Constituțională. Totul e să o atace cineva. Cine? Păi, Guvernul evident, care, călcând în capacana PSD (dimpreună cu tot cu PNL-ul ce se simte dator să-l apere pe Cioloș) ori o va ataca și va anula inclusiv creșterile de salarii deja în plată de la 1 octombrie (doctorii, săracii de ei, pierd ce primiseră deja!) ori nu o va ataca, ceea ce va arunca probabil imediat în aer și cursul și dobânzile și prețurile (dar astea nu chiar imediat) și toată România.

Dar, desigur, opiniile analiștilor economici nu vor ajunge la categoriile de bugetari targetate de către PSD. Sau dacă vor ajunge, nu vor fi luate în seamă, așa cum nu au fost luate în seamă avertismentele din iarna lui 2008 adresate cadrelor didactice (care nu sunt categoria socio-profesională cel mai puțin educată economic. Și totuși…) Probabil Guvernul, prin singurul reprezentant al acestuia care se bucură de o mare credibilitate, premierul Dacian Cioloș, va căuta să explice de ce se împotrivește formei adoptate prin rapt de către PSD. Posibil să reacționeze și prin atacarea legii la CCR.

În rest, nu rămâne decât ca PNL să se sacrifice electoral pe altarul dreptății (căci da, PNL are dreptate: respectivele majorări salariale nu pot fi acordate în forma dorită de către PSD) și al sprijinului necondiționat pe care l-a acordat și îl acordă premierului Cioloș, lansat deunăzi și ca viitor premier într-un guvern centrat pe componenta național-liberală.

Să urmărim felul în care comunicatorii liberali vor reuși să explice opțiunea PNL de a absenta la vor și de a contesta legea la CCR. Va trebui, să recunoaștem. tărie și inteligență. Și multă sinceritate.

Poate că vom pierde câteva procente electorale, poate că nu. Dar felul în care PNL va reacționa la șantajul murdar al PSD ne va arăta nu dacă PNL va câștiga sau nu alegerile parlamentare, ci dacă merită să le căștige. Ceea ce, pentru viitor, este poate chiar mai important decât câștigul imediat.

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: