Comunicat de presă: Ministrul Educației începe cu stângul

Radu ZlatiAm aflat cu surprindere că Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a trimis inspectoratelor școlare județene o circulară (nr. 24187/06.01.2016) emisă de către Direcția Generală Management și Resurse Umane și Direcția Generală Juridic prin care se modifică prin derogare art. 24 aliniat (1) din Metodologia pentru organizarea concursurilor de director și director adjunct din învățământul preuniversitar, aprobată prin OMENCS 5080/2016.

Dincolo de inconsistența argumentelor domnului Ministru Pavel Năstase pentru a își justifica semnătura prin care aprobă circulara emisă de către subordonații domniei sale atrag atenția că, probabil din lipsă de pregătire juridică a demnitarilor care conduc în acest moment Ministerul Educației, conjugată cu obediența funcționarilor respectivului minister în fața unei comenzi politice, începutul ministeriatului Pavel este cu totul nefericit.

În primul și în primul rând deoarece actul respectiv nu respectă legea românească, lege care prevede că un act administrativ sau juridic nu poate fi anulat sau modificat decât printr-un alt act opozabil. Cu alte cuvinte, printr-o circulară (indiferent cât de sus puse în ierarhia ministerului sunt persoanele care o semnează) nu poate fi modificată nici măcar o virgulă dintr-un ordin de ministru. Dacă domnii Pavel și Pop țineau cu tot dinadinsul să își înceapă opera de restaurație la Ministerul Educației prin fixarea pe funcții ale unor persoane care au picat concursul de directori și directori adjuncți, sau nu s-au prezentat la examen, ar fi trebui să își asume un ordin de ministru, nu doar să contrasemneze o circulară care introduce o derogare la un ordin de ministru.  Din acest punct de vedere circulara este nulă de drept și poate fi atacată în justiție, ea și efectele ei, de către cadrele didactice nemulțumite sau de către Sindicatele din învățământul preuniversitar (dacă acestea își vor regăsi independența față de partidul domnului Dragnea).

În al doilea rând acest prim pas făcut de către Ministerul Educației este unul făcut greșit, deoarece el este un pas făcut înapoi: se revine la politizarea conducerilor unităților de învățământ, prin renunțarea la principiile competenței și cel al dobândirii funcției de conducere prin concurs, preferându-se mai vechiul nărav al numirii unor interimari de către inspectoratele școlare, pe criterii vagi și fluide, adesea cu conotație politică.

Aștept din partea conducătorilor MENCS să revină asupra circularei 24187/06.01.2016, să o anuleze și să participe la o dezbatere publică pe subiectul continuării concursului pentru ocuparea funcțiilor de conducere din învățământul preuniversitar cu sindicatele, reprezentanții elevilor și ai părinților, eventual sub egida Comisiilor Reunite pentru Învățământ din cadrul Parlamentului României. În cazul în care domnul Ministru Pavel Năstase și domnul Secretar de stat Liviu Pop nu își schimbă poziția, nu ne rămâne decât să constatăm că în școala românească a început contrarevoluția. Roșie.

 

Radu Zlati

Fost deputat PNL, membru al Comisiei pentru Educație și Cercetare a PNL

 

Etichete:, , , , ,

2 comentarii pe “Comunicat de presă: Ministrul Educației începe cu stângul”

 1. abc 10 ianuarie 2017 la 12:09 PM #

  vad pe stiri pe surse:
  „Surse la vârful PNL ne-au relatat o întâlnire de săptămâna trecută în care a avut loc o confruntare directă între actualul și fostul șef al PNL. Președintele interimar, Raluca Turcan, le-a reproșat parlamentarilor și în general conducerii partidului că se acționează prea dezlânat și că de multe ori comunicatorii partidului își susțin propriile păreri și nu acționează conform cu direcția partidului și a amenințat că se va merge până la excluderi dacă nu se înțelege că e nevoie de disciplină.

  Vezi și: `Proiectul amnistiei ar trebui discutat cu seriozitate`

  Replica a venit imediat, susțin surse participante la întâlnire, din partea Alinei Gorghiu care spus că pe timpul cât ea a asigurat conducerea partidului nu au existat excluderi pentru așa ceva.

  ”La noi la PDL cine nu respecta ceea ce s-a decis în BPN era exclus!”, a tunat răspunsul Ralucăi Turcan, arătând că s-a trecut la PNL în noua epocă care nu are nici o legătură cu trecutul PNL așa cum este este el cunoscut după 1989. Strategia actualei conduceri este aceea a unui blocaj total – gherilă parlamentară și afirmarea PNL ca principal opozant la PSD-ALDE.”

  Bravo! Nu imi pasa ca astia erau pedelisti. acum e un singur partid. foarte bine. daca metoda a mers bine la pdl , merge bine si la noul pnl. asa ca unul ca mihai voicu sau tradatorul de sot al oanei stancu (senatorul zamfir) sau altii care nu urmaresc in discutii punctajele partidului, trebuie exclusi!

  ce am vazut in ultimele saptamani? ca pnl si turcan raspund la maxim o ora de la activitatile psd nefaste. nicusor dan sau basescu raman de fiecare data in urma si reactioneaza tarziu. foarte bine. plus ca articolul mai spune: „bătălia trebuie dusă cu orice arme pentru a nu lasă impresia unei coabitări cu dușmanul și a da astfel posibilitatea PMP și USR să se afirme”

  exact. atacurile exagerata dau impresia ca pnl ia fata usr-ului. si asta ma bucura! observ ca portocalii par mult mai mobilizati si ambitiosi in activitatea politica. de la vechiul pnl doar dumneavoastra sau daniel gheorghe reactioneaza/reactionau rapid. de la pdl raluca turcan (desi mai bine o aud, fara sa o vad la fata). ma bucur ca pnl-ul, dupa demisia prea tinerei gorghiu, pare mai combativ, mai luptator, gata sa reediteze gherila din anii 2000-2004. asa, bravo.

  stiti de ce zic bravo? pentru ca agresivitatea recenta a pnl pune in umbra pe ridicolul de nicusor dan si il asfixiaza mediatic. iar usr e un pericol pentru pnl.

  Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Cine fură la MENCS? | Radu Zlati - fost deputat de Cluj - 11 ianuarie 2017

  […] declarații politice din partea liderilor opoziției, diverse declarații de presă precum cea a subsemnatului, toate sau mai toate arătând faptul că circulara cu pricina este nelegală, deoarece o […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: