Cine fură la MENCS?

radu zlatiÎn disputa dintre doamna Raluca Turcan, președintele interimar al Partidului Național Liberal și ministrul Educației Naționale, domnul Pavel Năstase, eu sunt obligat să dau dreptate doamnei Turcan. Nu doar pentru că sunt membru PNL și, vezi Doamne, urmez linia de comunicare a partidului. Ci și pentru că, urmărind firul evenimentelor, mi se pare că la MENCS ceva este putred, iar această putreziciune miroase fie a gravă incompetență (nu neapărat a ministrului, dar în mod necesar a unor persoane bine poziționate în ierarhia ministerului) fie chiar a abuz în funcție și fals în declarații. Să urmărim faptele:

  1. vineri 6 ianuarie 2017 este trimisă inspectoratelor școlare adresa nr. 4187 din 6.01.2017, prin care se instituia o derogare de la OMENCS nr. 5080/2016. În fapt, derogarea permitea inspectorilor generali școlari (cei mai mulți cu sânge PSD în vene) să numească în calitate de directori și directori adjuncți de școli și licee, cadre didactice care, deși directori în funcție la data concursului care nu se prezentaseră sau picaseră la concursul de ocupare a acelor posturi;
  2. circulara a făcut valuri în următoarele zile două zile: articole în presă, declarații politice din partea liderilor opoziției, diverse declarații de presă precum cea a subsemnatului, toate sau mai toate arătând faptul că circulara cu pricina este nelegală, deoarece o circulară nu putea modifica un ordin de minsitru;
  3. probabil ca urmare a apariției primelor reacții publice sămbătă (7 ianuarie) ministrul Năstase iese în presă arătând motivația actului; în declarația sa, ministrul nu precizează tipul actului (circulară sau ordin de ministru), insistând doar pe conținutul său;
  4. luni 9 ianuarie este publicat în Monitorul Oficial un OMENCS (3044/6.01.2017), având un conținut identic cu circulara 4187 din 6.01.2017;
  5. în aceeași zi, 9 ianuarie: (a) președintele PNL acuză conducerea MENCS că practic a falsificat ordinul de ministru, prin antedatare, pentru a ascunde astfel ilegalitatea emiterii circularei (b) ministrul se apără afirmând că ordinul a fost emis în data de 6 ulterior consfătuirii cu inspectorii școlari, dar publicat doar în 9, datorită intervalului duminical (c) un comunicat de presă al MENCS precizează că ”În acest context, pentru deblocarea situaţiei, în urma consultării inspectorilor şcolari generali, a specialiştilor din minister și a sindicatelor, Ministerul Educației Naţionale (MEN) a emis un ordin de modificare a metodologiei de concurs, prin care au fost eliminate restricţiile privind nominalizarea pe aceste funcţii a directorilor şi directorilor adjuncţi”, fără a menționa explicit data emiterii ordinului.

Las cititorilor mei să aprecieze cine are dreptate, urmărind firul evenimentelor, ce s-a spus și ce nu s-a spus în diferitele declarații.

Pentru mine este, interpretarea care rămâne în picioare este următoarea: Ministerul a emis în data de 6 ianuarie o circulara 4187 , în fapt abuzivă și ilegală (din motivele arătate mai sus); speriat de reacțiile politice și ale media, trei zile mai târziu decidenții din minister au dublat circulara printr-un ordin de ministru cu același conținut, dar au căzut din lac în puț; în loc să aibă o circulară care încălca legea și era deci inaplicabilă, au procedat la un fals în acte publice, antedatând ordinul de ministru – și în loc de o eroare administrativă care ar fi putut fi ușor remediată prin anularea circularei sau printr-un OMENCS corect datat, avem acum o circulară legală (legalizată) dar cu prețul unui fals..

Nu știu dacă organele de procuratură se vor autosesiza cu privire acest la caz și vor intreprinde o cercetare. Mă îndoiesc, deși ar fi ușor de aflat, prin audierea inspectorilor școlari care au participat la conferința cu ministrul, dacă acesta a afirmat, în cadrul conferinței, că va emite un ordin de ministru, sau discuțiile s-au concentrat doar pe circulara 4187. Pot fi audiați funcționarii din minister, etc – un ordin de minsitru, chiar dacă are un conținut identic cu o circulară emisă anterior, are un anumit traseu, care include și alte persoane decât ministrul de resort și un secretar de stat, iar persoanele respective pot să ridice umbrele de pe acest incident nefericit.

Dincolo însă de finalul juridic al afacerii (căci este evident o afacere de tip PSD prin care sunt răsplătiți unii clienți politici) numirii interimarilor în unitățile școlare preuniversitare arată, cred eu, destul de clar ce tinde să devină regimul Dragnea: un regim fățarnic și despotic, călcând, la nevoie, legea în picioare dar încercând să păstreze, cu prețul minciunii, aparențele.

Update 12.01.2016 Întrebați, reprezentanții Monitorului Oficial au declarat că OMENCS 3044/6.01.2017 a fost primit la MO doar luni, 9.01.2017 iar nu vineri, cum lăsa să se înțeleagă ministrul Năstase. Raluca Turcan a cerut, în consecință, demisia ministrului. QED.

alte articole pe aceeași temă:

COMUNICAT DE PRESĂ: MINISTRUL EDUCAȚIEI ÎNCEPE CU STÂNGUL

Etichete:, , , ,

2 comentarii pe “Cine fură la MENCS?”

  1. abc 11 ianuarie 2017 la 11:09 PM #

    am observat ceva: am suprapus mental graficul lui mirel palada cu increderea in iohannis si cel cu scorul pnl. am observat ca din ianuarie 2015 trendurile sun paralele , aproape la perfectie (iohannis la 70%, pnl la 50%, iohannis la 60%, pnl 40% etc). deci iohannis a pierdut procente, a pierdut si pnl. klaus il pune pe ciolos, creste in incredere, creste si pnl la peste 30%. apoi dupa alegerile locale scade si iohannis , scade si pnl. sa fie un semn ca daca iohannis nu isi revine, ar cam trebui ca pnl, pe model blaga-basescu(cand basescu o vroia pe udrea) , sa scape de sub influenta prezidentiala?

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: