Medicamente ieftine? Da, dar de negăsit în rafturi!

zlatiAtrăgeam atenția (eram încă deputat la momentul respectiv) că idea impunerii unor prețuri reduse la unele dintre medicamente nu o pot saluta din două cauze, oarecum legate între ele:

  1. principiul impunerii prin decizie de guvern a unor prețuri nu mi se pare o idee care ar putea fi îmbrățișată de un liberal
  2. în cazul în care, totuși, se va impune un astfel de preț pe piața românească, respectivele medicamente, ieftinite prin bagheta magică a guvernului (tehnocrat pe vremea aceea) vor dispărea de pe piață, producătorii și distribuitorii preferând să le vândă pe alte piețe naționale – unde pot obține marja de profit pe care o țintesc.

Din păcate, am avut dreptate. Medicamentele se pare că într-adevăr se vor ieftini, însă sub un alt guvern, social democrat. Dar, simultan cu vestea ieftinirii acestor medicamente, se răspândește un val de teamă asupra bolnavilor, cei care sunt consumatorii finali ai respectivelor produse: teama că medicamentele ieftine vor dispărea din rafturi.

Un reprezentant al PSD dădea asigurări că nu se va întâmpla așa, că Guvernul va lua măsuri pentru ca medicamentele, cele ieftinite cu forța, să nu poată fi exportate. Evident, la atâta îl ducea capul: nu-l răzbătea gândul că într-o piață declarat liberă, nu doar să impui prețuri, dar să și limitezi circulația mărfurilor. Asta este, nu are rost să dai lecții de economie unui lider PSD. O să îți replice că vrei să sugi sângele poporului. Dar de adus aminte că, vorba proverbului, nu toți cei care îți vor binele, ți-i și fac. Mai trebuie să te și pricepi pentru că, se știe, și iadul este pavat cu bune intenții.

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: