De ce îl sprijin pe Ludovic Orban

Radu ZlatiÎn 12 Decembrie 2014 semnam o declarație de presă în care îmi afirmam sprijinul public pentru Ludovic Orban, în competiția internă pentru ocuparea poziției de co-președinte interimar al PNL, din partea ”vechiului” PNL.  Atunci, opozantul lui Orban era domnul Atanasiu și, quasi-câștigător cu o seară înaintea ședinței BPN, domnul Orban s-a văzut pus în situația de a ceda conducerea PNL colegei sale Alina Gorghiu. Atunci, ”pe surse”, cel care a înclinat opțiunea BPN nici măcar nu (mai) era membru al PNL. Ce a urmat, sub conducerea mai degrabă impusă decât aleasă prin exercitarea liberului arbitru de către colegii mei din BPN, se știe. Admit, dezastrul ce a urmat nu a fost doar datorită liderului/liderilor partidului, ci mai ales datorită unei conjuncturi (însă una acceptată de către aceștia) în care politica acceptării influențelor din afara partidului, a însușirii unor idei elaborate în alte laboratoare decât acelea interne de partid, a devenit parte esențială a comportamentului public din partea Partidului Național Liberal. ”Prin noi înșine” transformat în ”Prin alții”, nu este de mirare că electoratul nostru s-a simțit trădat, părăsit, negat în credința sa, cu efectele electorale de rigoare.

Acum, la fel ca în 2014, Ludovic Orban se află într-o competiție electorală internă. Tot pentru poziția de lider național, de data aceasta la nivelul întregului partid, în sfârșit unificat (deși aici aș avea încă unele rezerve – nu asupra aspectelor formale ale unificării, ci asupra calității acesteia). Acum, ca și în 2014, se pare că sunt printre puținii care își anunță public sprijinul pentru domnia sa. Evident, vor urma mulți alții, pe măsură ce se apropie data alegerilor propriu-zise. Dar, în acest moment, aș vrea să precizez următoarele:

Argumentele mele din decembrie 2014 stau în picioare și azi. Ceea ce am afirmat atunci pot afirma, cu conștiința liniștită, și acum. Ținând seama de candidaturile deocamdată anunțate, îmi pare că Ludovic Orban încarnează ce mai bine, ca să mă autocitez, ”liderul liberal care să își asume conducerea partidului și să ne propună nouă, liberalilor, viziunea unui PNL ca pol de concentrare al energiilor creative, liderul care să promoveze o platformă doctrinară și un plan de management al partidului care să aibă în vedere în același timp bunăstarea materială a românilor dar și libertatea individuală a cetățenilor, implicarea consistentă în problemele comunității europene dar și păstrarea identității naționale, triumful modernității culturale dar și promovarea valorilor tradiționale românești.” Mai mult decât atât și mai mult decât contracandidații săi în acest moment, Orban reprezintă pentru mine și cred că pentru toți colegii liberali ”acea voce clară, vibrantă, distinctă, voce și atitudine îmbinând pasiunea cu compasiunea, vocea autentică a unui lider liberal născut iar nu făcut.”

Pentru mine (dar și pentru foarte mulți colegi de partid, unii dintre aceștia făcând parte din platforma ”Liberali pentru viitorul României”) funcția de lider național al PNL nu este importantă în sine, și nici persoana care ocupă respectiva funcție. Important, esențial chiar, este ca noul lider al partidului să dorească să își asume reformarea partidului, dincolo de ceea ce Convenția Națională a PNL va decide. Să propună o viziune care să transforme Partidului Național nu doar în cel mai mare partid de dreapta (nu este greu să fi cel mai mare dintre cei mai mici) ci în partidul de dreapta care să reprezinte cu adevărat interesele naționale dar și cele individuale ale celor mai mulți dintre români, trăitori sau nu între granițele țării, români care valorizează munca și creativitatea, patriotismul luminat, libertatea individuală, onoarea, respectul față de lege, și alte valori morale care au definit de-a lungul vremii Partidul Național Liberal.  Important pentru mine și pentru foarte mulți liberali este ca democrația clamată de noi pentru funcționarea mecanismelor statului român să funcționeze și în cadrul partidului, pentru ca structurile baroniale de putere, devenite uzanță prin uz și abuz al Statutului partidului să facă loc unui dialog efectiv, viu și roditor între liderii de la diverse niveluri ale partidului și baza acestuia, membrii și simpatizanții PNL.

Am avut o convorbire cu domnul Ludovic Orban și acesta m-a asigurat că, în măsura în care aceste lucruri vor depinde de domnia sa, practica alegerii de jos în sus a structurilor de partid, cu participarea tuturor membrilor la alegerea structurilor de conducere a unei organizații, va deveni literă de lege, prin modificarea Statutului PNL. De asemenea am fost asigurat că, odată devenit lider de partid, atunci când va fi cazul unor aspecte esențiale de tactică sau strategie a partidului, se va consulta nu doar cu colegii din structurile de conducere, ci cu întregul activ de partid. Deci nu pot decât să fiu constant cu mine însumi cel din 2014 și să îmi declar, încă o dată, susținerea publică pentru candidatura la funcția de președinte național al PNL din partea domnului Ludovic Orban.

Sper că Ludovic Orban va găsi, printre colegii domniei sale care în aceste momente nășesc noul Statut al partidului sau pregătesc organizarea și desfășurarea alegerilor interne de partid, înțelegerea și sprijinul necesare pentru ca așteptările (nu doar ale domniei sale sau ale mele, ci ale majorității național-liberalilor români) să nu fie înșelate, Ca acest moment de oportunitate, oferit de Convenția Națională a PNL și de alegerile care o vor premerge, să nu fie pierdut. Sper ca de data aceasta să nu mai fie influențe exterioare partidului, ca PNL să își regleze de unul singur mecanismele fine care alcătuiesc sau ar trebui să alcătuiască democrația internă de partid. Sper că viitorul președinte al PNL să fie ales de către toți membrii de partid și, dacă va fi așa, am siguranța că numele acestui lider național va fi Ludovic Orban.

Vreau ca la Convenția Națională să mă regăsesc din nou în Partidul Național Liberal, în Statutul său și în structurile sale de conducere. Iar alegerea lui Ludovic Orban ar fi un pas important înspre îndeplinirea acestui vis. Îmi doresc oare prea mult?

Alte articole pe aceeași tematică:

Etichete:, , , , ,

2 comentarii pe “De ce îl sprijin pe Ludovic Orban”

  1. Vasile Popescu 18 februarie 2017 la 3:55 PM #

    Da, il sustin pe Ludovic Orban pentru pozitia de Presedinte al Partidului National Liberal. Ludovic Orban este printre putinii lideri ai Partidului National Liberal, care se bucura de increderea si sustinerea majoritatii membrilor liberali.

    Apreciat de 1 persoană

  2. pozeDECAT 18 februarie 2017 la 7:50 PM #

    Daca reuseste sa castige, poate imi voi intoarce din nou fata spre PNL. Bine, ar trebui sa incerc si sa nu mai vad unele fetze precum Tinel, Anastase, Falca si a restului celor mai vestite flori…

    Apreciat de 1 persoană

%d blogeri au apreciat: