Agerpres – Vicepremierul Marko Bela şi europarlamentarul Iuliu Winkler evită să comenteze rezoluţia PE privind Constituţia Ungariei

Vicepremierul Marko Bela şi europarlamentul UDMR Iuliu Winkler, au evitat, sâmbătă, la Izvoru Mureşului, să comenteze prea mult rezoluţia adoptată în această săptămână, de Parlamentul European, prin care i se cere Ungariei să-şi revizuiască noua Constituţie, care conţine prevederi ce pot sugera amestec în treburile interne ale statelor în care trăieşte o minoritate maghiară.

Vicepremierul Marko Bela a declarat presei că nu cunoaşte textul rezoluţiei, dar ştie că noua lege fundamentală a Ungariei a fost criticată de Comisia de la Veneţia. In legătură cu obligaţia de protejare a drepturilor maghiarilor de peste hotare, prevăzută în Constituţia Ungariei, şi considerată excesivă de organizaţiile europene, vicepremierul Marko Bela a declarat că trebuie să existe o preocupare din partea Ungariei, aşa cum şi România trebuie să fie atentă la ce se întâmplă cu românii din alte ţări.

”Aici trebuie să acceptăm că Ungaria (…) vrea să aibă dispoziţii constituţionale prin care să-şi exprime o anumită răspundere faţă de comunităţile maghiare care trăiesc în alte ţări, aşa cum şi noi, cei din România, în mod firesc, vrem şi trebuie să fim atenţi la ceea ce se întâmplă cu românii din Ucraina, din Serbia sau din alte ţări. Nu-mi cereţi să mă refer la texte pentru că nu cunosc nici criticile, nici nu am texte în faţa mea, dar ideea că trebuie să existe o astfel de preocupare din partea acestor ţări este valabilă în continuare”, a declarat Marko Bela.

La rândul său, europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a declarat că discuţiile din Parlamentul European privind Constituţia Ungariei şi legea presei din ţara vecină ”au fost foarte politizate” iar rezoluţia adoptată recent este doar o luare de poziţie. ”A fost vorba despre o discuţie politică în cazul rezoluţiei despre Constituţia Ungariei şi ea are nu mai mult decât puterea unei luări de poziţie”, a explicat Winkler.

Europarlamentarul UDMR consideră că prevederile privind maghiarii din afara graniţelor nu reprezintă nicio problemă, dacă discuţiile cu statele vecine se poartă într-un cadru diplomatic.  ”Nu văd niciun fel de problemă atâta vreme cât discuţiile dintre statele vecine se poartă într-un cadru al diplomaţiei şi al relaţiilor politice normale între statele europene şi statele membre ale NATO”, a spus Winkler.

Plenul Parlamentului European din Strasbourg a adoptat marţi, 5 iulie, cu 331 voturi pentr’, 274 voturi împotrivă şi 54 de abţineri, o rezoluţie comună prin care va cere Ungariei revizuirea noii sale Constituţii.  Conform rezoluţiei comune prezentate de Grupurile S&D, ALDE, GREENS şi Grupul Confederal al Stângii Unite Europene – GUE-NGL, autorităţile ungare sunt chemate să răspundă problemelor şi îngrijorărilor sesizate de Comisia de la Veneţia şi să implementeze recomandările ei fie prin amendarea constituţiei, fie prin viitoare legi cardinale.

Totodată, eurodeputaţii sesizează faptul că noua constituţie ungară trebuie să garanteze mai explicit drepturile fundamentale şi cheamă Comisia Europeană să analizeze îndeaproape atât textul actual, cât şi viitoarele amendamente, astfel încât acesta să respecte acquis-ul comunitar, în general şi Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, în particular.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: