M. Gotiu: Băi, rataților, chiar aveți coaie? Scrisoare de la un golan repetent

Citesc, cu mirare, că scisoarea de protest a unui tânăr care a susținut BAC-ul în acest an, ar fi devenit virală pe Facebook. Că ”generația rataților” – cum sunt catalogați tinerii care au susținut bacalaureatul în acest an – se revoltă împotriva stigmatizării la care sunt supuși.

Fragmente mai jos (mai pe larg aici)

“Generaţia rataţilor! Generaţia etnobotanistilor! Generaţia idioţilor! Generaţia facebook! – aşa ne cataloghează mass media şi opinia publică din întreaga ţară în zilele acestea pe toţi care am dat Bacalaureatul – eu le spun doar atât – RUSINE! Ruşine tuturor!

Ruşine pentru că aţi ajuns să daţi vina pe o generaţie crescută de voi, arătată cu degetul acum tot de către voi! Ruşine sistemului care ne-a crescut! Ruşine modelelor care ne sunt promovate de mai bine de 20 de ani încoace! Ruşine nouă, vouă, profesorilor, elevilor, politicienilor, mass-mediei, ROMÂNIEI!”

(…)

Ei bine, suntem altfel, dar nu asa cum credeţi voi! Suntem diferiţi! Suntem diferiţi prin faptul că ştim sa spunem GATA! Gata cu adevăratele gunoaie din ţara asta! Nu va mai merge! Noi avem onoare şi demnitate, nu mai suntem nişte slugi în fata voastră, iar dacă nu vom reuşi să vă schimbam, vom pleca din ţară, şi atunci sa rămâneţi voi să vă plângeţi de milă! Noi, generaţia etnobotanistilor cum ne spuneţi voi o să vă arătam ca avem mai mult curaj decât toate generaţiile voastre de comunişti la un loc! Reprezentam adevărata forţă deoarece noi suntem VIITORUL iar voi sunteţi doar nişte amărâţi care vor muri şi vor fi uitaţi de istorie! Voi aţi fost PERIOADA NEAGRĂ din istoria acestei tari şi asa veţi fi ţinuţi minte, iar noi, noi suntem PRIMII! PRIMII care se revolta împotriva voastră!”.

***

Măi rataților, eu chiar vă susțin să ieșiți în stradă. Dar nu cred că sunteți în stare să faceți asta. Mai degrabă, așa cum sugerați la final, veți fugi din țară. Dar nu pentru că nu ați schimbat ceva aici, ci pentru că nu sunteți în stare să o faceți. Din lașitate. Și pentru că în alte locuri e mai cald ori ninge mai frumos.

Credeți că ați comis cine știe ce faptă de eroism cu scrisoarea voastră de pe Facebook? Ei bine, vă înșelați amarnic. Înaintea voastră au mai existat niște huligani în 89, niște golani în 90, niște repetenți în 95. Fără de care, cel mai probabil, poate nici n-ați fi știut ce înseamnă Facebook. În loc de laptopuri și iPod-uri, ați fi buchisit pe calculatoare Felix, cu cartele de carton. Dar nu mă aștept să știți ce au fost calculatoarele Felix, la fel cum nu mă aștept să știți cine au fost ”huliganii” din 89, de la Timișoara, ”golanii” din 90, din Piața Universității, ori ”repetenții” din 95, din toate centrele universitare din țară. Pentru că, între o vacanță la Ibiza și una în Dubai, nu aveați de unde să aflați de ei. Pentru asta ar fi trebuit să intrați mai des într-o librărie ori bibliotecă. Fie chiar și în cele virtuale.

Și nu mă aștept să știți că fără acei huligani, golani și repetenți n-ați fi ajuns la Roma, la Paris ori Amsterdam. Și nici nu ați fi afirmat cu atâta seninătate că, la o adică ”vom pleca din țară”. Pentru că ”a pleca din țară” ar fi însemnat cel mult o vizită la Ruse ori la Szeged. Și poate nici acolo în noul context. V-ar mai fi rămas, eventual, Phenian și Minsk. În ”schimb de experiență”.

Huliganii, golanii și repetenții au ieșit, la vremea lor, în stradă. Unii dintre ei au fost ”răsplătiți” pentru asta cu gloanțe în piept, iar alții cu târnăcoape de miner în cap. Dar nu le-a fost frică. Și mai sunt încă mulți dintre ei care nu au plecat din țară. Mi-e teamă că nu sunteți copiii lor.

Aveți acum o șansă imensă. Să schimbați invectivele de ”ratați”, ”idioți”, ”etnobotaniști” în calificative. Așa cum au reușit ”huliganii”, ”golanii” și ”repetenții” la vremea lor. Dar nu vă cred în stare de asta. Și știți de ce? Vă dau un exemplu simplu: la ora 13.00 voi fi în stradă. În Piața Unirii din Cluj. Motivul? Pentru că mai cred că lucrurile se pot schimba în țara asta. Că nu totul se poate decide discreționar, după bunul plac al unei găști de profitori și mafioți. Nu vom fi mulți. Iar dintre cei care vom ieși în stradă, majoritatea vor fi foști ”huligani”, ”golani” și ”repetenți”. Iar ceilalți vor fi din generația imediat următoare. Dar voi nu veți fi acolo. Și știți ce e mai trist? Că ieșim în stradă pentru voi…

Dacă aveți coaie, nu doar talent la vorbe, demonstrați-mi că greșesc.

sursa: VoxPublica

Etichete:, , , , , ,

Un comentariu pe “M. Gotiu: Băi, rataților, chiar aveți coaie? Scrisoare de la un golan repetent”

  1. Anca 20 iulie 2011 la 5:37 PM #

    Am plans citind ..si am citit plangand!

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: