Ziare.com – Varianta de compromis pentru Senat

Ecuatia inlocuirii lui Mircea Geoana din fruntea Senatului se dovedeste mai complicata decat parea la prima vedere. Adica revocarea fostului presedinte nu pare a aduce, aproape automat, numirea in locul lui a unui democrat liberal, dupa cum putea parea logic. Pentru ca, iata, emit pretentii la a doua functie in stat si maghiarii.

UDMR este in acest moment in pozitia ideala. Cum USL este constienta ca sansele lui Titus Corlatean sau ale oricarui candidat pe care-l vor propune sunt aprope nule si deci ca pierderea sefiei Senatului este, practic iminenta, au toate motivele sa incerce macar sa diminueze prejudiciul. Daca functia ajunge la PDL sau la UNPR el ar fi maxim. UDMR este insa o varianta mai blanda, caci ungurii au fost aliatii tuturor si sunt cel mai incomod partener al actualei coalitii.

In plus, sustinerea pentu candidatul UDMR ar fi o modalitate de a mai sterge din amintirea extrem de neplacuta a felului in care PSD a aruncat UDMR din barca guvernarii la constituirea primului Cabinet Boc. Ar fi insa si un avans generos in vederea unei viitoare colaborari, din 2012. Este tot mai putin probabil ca USL sa obtina dupa alegeri majoritatea de aur de peste 50% si pentru a forta adjudecarea premierului si/sau suspendarea presedintelui va avea nevoie de aliati.

Sigur ca pentru USL ideala ar fi varianta Gyorgy Frunda, caci ea ar provoca un adevarat seism in coalitie si la Cotroceni, fiind cu adevarat indezirabila pentru putere. Gyorgy Frunda este mai apropiat de PSD decat a fost insusi Mircea Geoana si nici macar nu-si ascunde acesta simpatie, il uraste sincer pe Traian Basescu si este un adversar inversunat al oricarei actiuni sau institutii anticoruptie.

Daca UDMR ar merge cu aceasta nominalizare este foarte probabil ca USL sa o sustina cu mari sanse nu numai de a avea un prieten in fruntea Senatului, ci si de sparge coalitia si, implicit, majoritatea, cu consecinte de maxima importanta inclusiv pentru actiunea de suspendare a lui Traian Basescu, pe care USL se tot chinuie sa o declanseze din nou.

Nu ma indoiesc ca PDL realizeaza riscul si este dispus la negocieri. Ce ar putea cere maghiarii pentru a renunta la varianta de cosmar Frunda, avansata, as zice, tocmai ca nivel maximal de la care sa se poata cobori? Sa zicem renuntarea la regionalizare (ceea ce PDL de-abia asteapta, dar l-ar enerva pe Traian Basescu), fie nominalizarea unui candidat maghiar acceptabil si pentru PDL, sa zicem Marko Bela.

Adevarul e ca fostul presedinte UDMR s-ar putea dovedi compromisul ideal. Este un politician cu multa experienta, prin excelenta nonconflictual, partener onest pe rand cu toate partidele care-si disputa acum functia. Alegerea sa ar diminua prejudiciul USL si ar evita un conflict in coalitie, cu potential de rupere a acesteia, evolutie pe care nu cred ca, de fapt, UDMR si-o doreste. Caci in guvernarea aceasta maghiarilor nu le merge prea rau si au obtinut, in mare, cam tot ce si-au propus. In plus, Marko Bela ar putea media cu mai mult succes multe din blocajele in care a tot baltit Senatul.

Vorba aceea, nu e pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste.

Etichete:, , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: