Blog Iosif Buble – De ce tace Victor Ponta despre vizita in Statele Unite ale Americii

Pe scurt, pentru ca vizita i-a iesit bine. Daca nu iesea, urla peste tot cat de minunat a fost. Sa ma explic…

Vizita liderului USL in SUA pare sa fi produs deopotriva nedumerire in presa si un entuziasm suspect al PDL si jurnalistilor apropiati de acest partid, pentru minimizarea actiunii lui Victor Ponta. In timp ce o buna parte a jurnalistilor nu inteleg foarte clar lipsa detaliilor legate de aceasta vizita, Puterea considera lipsa acestor detalii ca fiind tocmai dovada ca nu a fost vorba de o deplasare importanta. Mai mult, au existat oameni din presa care au dedicat prime pagini in ziare informatiei conform careia pe site-ul Departamentului de Stat nu se precizeaza nimic despre deplasarea presedintelui PSD in SUA.

Singurii care nu au nelamuriri sunt cei care cunosc bine rolulul unor astfel de vizite externe discrete facute de lideri ai opozitiei in anii electorali. Este vorba de oamenii cu state vechi in diplomatie si in zona serviciilor de informatii. Aceste vizite nu au rol public, ci dimpotriva, au rolul de a stabili prime contacte serioase intre ceea cei mai importanti parteneri externi ai Romaniei si ceea ce se prefigureaza a fi viitoarea conducere de la Bucuresti.

Lipsa pozelor, a laudelor si a povestioarelor inflorite tradeaza tocmai faptul ca vizita nu a fost una de imagine si nici nu putea fi. Vizita a fost organizata nu impreuna cu ONG-uri sau in baza relatiilor externe ale presedintelui PSD, ci pe linie institutionala, impreuna cu ambasada SUA, care a si indicat de altfel o parte a listei de persoane cu care Victor Ponta a trebuit sa intre in contact, fiind cele care ”conteaza”. Elementele de protocol nu aveau ce cauta in conditiile in care Victor Ponta nu detina inca o functie in statul roman.

Presedintele PSD nu isi permite sa faca greseala de a vorbi prea mult acum despre implicatiile vizitei sale, pentru ca relatiile stabilite si asigurarile primite in SUA trebuie mentinute. Sigur, va da niste scurte detalii, dar doar atat. Daca vizita nu ar fi fost serioasa, Victor Ponta putea spune ulterior orice despre ea.

Americanii stiu foarte bine ca PDL nu mai exista, iar Traian Basescu va iesi natural din scena decizionala. Prin urmare, interesul americanilor este de a stabili anticipat legatura cu principalul factor decizional al viitoarei guvernari. Un spectacol de sunet si lumini dupa vizita ar fi ridicat serioase semne de intrebare celor de la Washington cu privire la seriozitatea partenerului. Succesul acestor relatii intarite intre USL si administratia americana se va vedea mai degraba prin atitudinea celor doua parti, una fata de alta, decat prin poze si strangeri de mana in piata publica.

Pentru Victor Ponta sprijinul american de facto este mult mai important decat folosirea acestuia in intern pentru a castiga capital de imagine, asa cum a incercat sa faca Mircea Geoana. Sa nu uitam momentul absolut ridicol din 2009, cand Mircea Geoana, pe atunci candidat al PSD la presedintia Romaniei, a intrat cu camerele de luat vederi peste vicepresedintele SUA, aflat in vizita in Romania. Pentru ca mai apoi sa ascunda vizita facuta la Moscova…

Paradoxal, tocmai agitatia de la nivelul presei pro-putere si de la nivelul PDL tradeaza succesul acestei vizite si faptul ca Victor Ponta a trecut un test important. PDL a inteles ca regulile jocului s-au schimbat, iar rolul lor a devenit secundar pe toate fronturile. De aici panica lor…

Etichete:, ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: